Un paria pentru Occident, de ce este Putin primit cu bratele deschise in Italia

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 12:17
9118 citiri
Un paria pentru Occident, de ce este Putin primit cu bratele deschise in Italia
Foto: Kremlin

Vizita presedintelui rus Vladimir Putin in Italia, miercuri, va reconfirma relatia speciala intre Moscova si Roma, in conditiile in care nicio alta mare tara din UE nu l-ar primi cu caldura pe seful de Kremlin.

Putin merge in Italia pentru a vizita pavilionul rus la expozitia de la Milano exact cu ocazia zilei nationale a Rusiei si se indreapta apoi spre Roma. Va avea intalniri cu premierul Matteo Renzi, cu presedintele Sergio Mattarella si chiar si cu papa Francisc, scrie The Guardian.

Vizita prezidentiala confirma relatia calda intre Rusia si Italia, intr-un moment in care Putin este tratat ca un paria pe scena lumii occidentale. La inceputul acestei saptamani, spre exemplu, liderii G7 au amenintat ca sunt pregatiti sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei, daca escaladeaza conflictul din Ucraina.

Intalnire intre Putin si papa Francisc - despre ce vor discuta

Afinitatea lui Putin pentru Italia si prietenia sa cu miliardarul Silvio Berlusconi, fostul premier, sunt atat de cunoscute incat cea mai importanta stire de la un important summit la Milano, anul trecut, cand a avut loc si o intalnire Putin-Porosenko, a fost ca Putin si Berlusconi s-au vazut la vila acestuia din urma, in miez de noapte, arata sursa citata.

Foto: Twitter/Expo Milano 2015

In martie anul acesta, Renzi a fost singurul lider important european care a facut o vizita de stat la Moscova pentru discutii bilaterale de cand Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea. Intalnirea cu Renzi a avut loc la doar cateva zile dupa ce opozantul Boris Nemtov a fost asasinat langa zidurile Kremlinului.

Un alt politician italian, Matteo Salvini, care conduce partidul anti-imigratie, Liga Nordului, a criticat vocal sanctiunile occidentale impotriva Rusiei. Liga Nordului chiar a condus o miscare de creare a unui grup parlamentar, "Prietenii lui Putin", care il lauda pe liderul rus pentru ca este o contragreutate la Administratia Obama.

Pe lista neagra a Kremlinului cu 89 de cetateni europeni care nu mai pot intra in Rusia nu se afla cetateni italieni.

Giancarlo Aragona, fost ambasador al Italiei la Moscova si director al Institutului pentru Studii Politice, nu vede nicio contradictie intre faptul ca Italia a mentinut dialogul cu Rusia si "angajamentul" deplin fata de poltiica europeana vis-a-vis de Moscova, inclusiv sanctiunile privind criza ucraineana.

Cu toate ca Italia este perceputa ca fiind "mai intelegatoare" cu Rusia, Aragona crede ca "nu este o reprezentare corecta a situatiei. Cred ca adevarata chestiune este ca guvernul italian considera problema ucraineana ca fiind o cauza de tensiuni grave, dar si un simptom al unei ordini europene sau arhitecturi europene, care nu si-a gasit stablitatea la sfarsitul Razboiului Rece".

Pe langa intalnirea cu Renzi, si intrevederea cu papa va suscita interes. Putin si papa Francisc au format in decursul ultimilor ani "un parteneriat puternic", sustine o publicatie italiana, avand in comun subiecte precum situatia crestinilor din Orientul Mijlociu si criza din Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vladimir Putin vizita Italia, #Rusia relatie Italia Putin, #Vladimir Putin Papa Francisc , #presedinte Rusia