Un var de-al lui Putin, implicat intr-un dosar de spalare de bani de zeci de miliarde de dolari

Marti, 21 Martie 2017, ora 10:45
3402 citiri
Un var de-al lui Putin, implicat intr-un dosar de spalare de bani de zeci de miliarde de dolari

Numele unui var de-al presedintelui rus apare intr-un operatiune de spalare de bani. Banii erau scosi din Rusia prin mai multe banci.

The Guardian sustine ca miliarde de dolari au fost scoase din Rusia prin operatiunea "Global Laundromat". Banci din Marea Britanie au procesat aproape 740 de milioane de dolari intr-o vasta operatiune de spalare de bani condusa de infractori rusi care au legaturi in guvernul rus si KGB.

Citeste si Deutsche Bank a spalat bani pentru clientii rusi si a fost amendata cu 630 de milioane de dolari

HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays si Coutts se numara printre cele 17 banci cu sediul sau ramuri in Marea Britanie care sunt luate la intrebari despre ceea ce stiu in legatura cu aceasta schema internationala si de ce nu au oprit imediat activitatile care li se pareau suspecte.

Documentele citate de The Guardian arata ca cel putin 20 de miliarde de dolari ar fi fost scoase din Rusia intre 2010 si 2014, insa, detectivii cred ca adevarata suma ar fi 80 de miliarde de dolari.

Anchetatorii incearca sa identifice ce rusi bogati si cu influenta politica ar fi implicati in operatiune. Acestia estimeaza ca 500 de persoane ar fi implicate, printre care oligarhi, bancheri si ofiteri FSB.

Igor Putin, varul lui Vladimir Putin, este la conducerea unei banci din Moscova, ale carei conturi sunt implicate in aceasta frauda.

Jurnalistii noteaza ca unele companii britanice au jucat un rol important in aceasta retea de spalare a banilor. Proprietarii reali ai multor dintre aceste firme raman secreti. Inregistrarile bancare au fost obtinute de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) si Novaya Gazeta de la surse care au dorit sa ramana anonime. OCCRP a oferit datele pentru The Guardian si parteneri media din 32 de tari.

Documentele includ detalii cu privire la 70.000 de tranzactii bancare, inclusiv 1.920 care au trecut prin bancile din Marea Britanie si 373 prin banci americane, precum Citibank si Bank Of America. Datele acestea sunt doar o parte dintre probele adunate timp de trei ani intr-o ancheta condusa de politia din Letonia si Moldova.

Vezi si Bancile se inchid in Rusia cu sutele, iar principalul motiv e spalarea de bani

Datele i-au dus pe anchetatori catre 96 de tari si o retea de firme cu proprietari anononimi.

Bancile implicate sustin ca au sisteme pentru eradicarea criminalitatii financiare, dar ca volumul de plati - miliarde pe an - face munca foarte dificila.

The Guardian a contactat toate bancile implicate. Niciuna nu a contestat autenticitatea datelor, dar au insistat ca au politici stricte in privinta combaterii spalarii banilor.

Dupa aparitia informatiilor, ministrul Trezoreriei, Simon Kirby, a anuntat ca Agentia Nationala pentru Criminalitate (NCA) si Autoritatea pentru Conduita Financiara (FCA) vor investiga aceste informatii, potrivit carora 750 de milioane de dolari care au circulat prin retele de spalare de bani din Rusia au trecut prin banci britanice, anunta Boomberg.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...