Vladimir Putin nu are prea multe de oferit Europei de Est - istoric german

Vineri, 03 Aprilie 2015, ora 14:29
4083 citiri
Vladimir Putin nu are prea multe de oferit Europei de Est - istoric german

Presedintele rus, Vladimir Putin, vrea sa construiasca o tara care sa fie unita intern si sa isi demonstreze puterea lumii intregi, dar nu are prea multe de oferit Europei de Est, considera istoricul german Gerd Koenen.

Istoricul Gerd Koenen crede ca nu este vorba despre faptul ca Putin vrea sa "restabileasca URSS", informeaza Deutsche Welle, in pagina electronica.

"El nu varsa nici macar o lacrima pentru socialism sau 'internationalismul socialist', ba din contra. El a numit destramarea Uniunii Sovietice 'cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului XX', dar pentru el inseamna doar o Rusie mai slaba. El a vazut URSS drept o simpla expansiune", considera Koenen.

Expert britanic: Sfarsitul lui Putin se apropie mai rapid decat multi si-ar imagina - cum se va produce

Istoricul considera ca politicile de leadership ale Rusiei continua in linia combinatiei politice fatale de autoizolare si supraextindere a influentei sale globale, factori care au contribuit la destramarea URSS. Aceste jocuri de geostrategie reinnoite, in care micile republici baltice sunt considerate ca avand o importanta strategica reala pentru Rusia sau pentru oponentii acesteia, distorsioneaza complet perspectiva.

Aceste state mici, anexate in 1940 de catre Stalin (aproape in acelasi mod in care a fost anexata Crimeea), pot fi membre NATO dar nu pot gazdui baze sau trupe NATO, explica istoricul. Acum, confruntate cu amenintarea unui razboi "hibrid" ascuns ca in regiunea Donbas, vor fi unele baze mici, mai mult simbolice.

Intrebat care ar fi pericolul pentru statele din fostul bloc estic si care sunt posibilele strategii fata de Romania, Bulgaria, Polonia si alte tari din estul si sud-estul Europei pe care consilierii lui Putin le-ar putea dezvolta, Koenen a declarat ca nu vede nicio strategie mare sau coerenta a Kremlinului.

"Nu vad ce mare lucru poate oferi Rusia acestor tari. Poti cu siguranta sa curtezi membrii elitei politice. Poti miza pe solidaritatea ortodoxa, asa cum s-a incercat in R.Moldova, Bulgaria, Serbia sau Grecia. Dar Moscova nu poate 'salva' Grecia daca intra in faliment si nu poate atrage tara permanent pe orbita sa", afirma el.

Citeste si:
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
Președintelui AUR, George Simion, a făcut publică identitatea viitoarei sale soții printr-o postare publicată sâmbătă, 25 iunie, pe pagina sa de Facebook. Politicianul a precizat că...