Vladimir Putin, problemele marelui urs de plus (Opinii)

Vineri, 02 Ianuarie 2015, ora 11:05
12768 citiri
Vladimir Putin, problemele marelui urs de plus (Opinii)
Foto: Business Insider

Cine a urmarit ultima conferinta de presa a lui Vladimir Putin si analizele politice de dupa a inteles ca presedintele Rusiei are probleme.

Mandria si eroismul sau au disparut. A recunoscut ca marea Rusie se confrunta cu o criza si va fi nevoie de doi ani pentru a fi reluata cresterea economica. Pentru Winnie the Pooh e doar o opinie optimista.

Mult mai repede decat ne-am fi asteptat, economia Rusiei a clacat. Rubla s-a prabusit, iar cei atat de entuziasmati de anexarea Crimeei tocmai au pierdut jumatate din tot ce detineau. La asta, adaugati cresterea dobanzilor la credite, in fapt, asezarea unei pietre de moara peste tot ce inseamna investitie.

Degringolada care incepe sa se instaleze in fostul imperiu demonstreaza inca o data daca mai era nevoie ca, in zilele noastre, maretia unei natiuni se masoara in puterea economica si se demonstreaza prin bunastarea cetatenilor.

Putin a ratat. Nu a fost decat beneficiarul unei conjucturi favorabile, dezvoltarea accelerata a Chinei, ceea ce a dus la o cerere mare de petrol pe piata mondiala. Putin si sfatuitorii sai au facut un pariu asemanator cu cel facut de bancile americane inainte de 2007. Primii au pariat pe un pret al petrolului care va creste la infinit, la fel, cum institutiile de credit din SUA au provocat o criza mondiala mizand pe faptul ca pretul caselor va creste, de asemenea, la infinit. In lumea reala nu e asa. Uneori cererea de case e mare, dar, daca sunt prea scumpe, nu le mai cumpara nimeni. Uneori cererea de petrol e mare, dar daca devine prea scump, clientii se imputineaza. Atunci cand faci un pariu trebuie sa te astepti sa vina o zi in care vei si pierde.

Am vazut zeci de comentarii, inclusiv cel al lui Putin, care spun ca in spatele pretului scazut al petrolului de pe piata mondiala se afla americanii. Daca lumea ar fi atat de simpla, iar Obama ar avea atat de multa putere de ce nu a scazut pretul atunci cand economia SUA se scufunda, cand dispareau mii de locuri de munca pe zi, cand companiile dadeau faliment? Ar fi avut nevoie ca de aer de o posibilitate de relansare a economiei, dar nu s-a intamplat asa. Barilul a ramas la o suta de dolari. Vreme de cinci ani, SUA si Uniunea Europeana au sangerat masiv, economiile occidentale evitand la mustata colapsul, in timp ce costurile cu energia au ramas colosale.

Dar e mult mai simpla o teorie a conspiratiei decat sa acceptam ca, efectiv, dezvoltarea Chinei a incetinit si se apropie de un anumit plafon. Pur si simplu nu mai au nevoie de atata petrol. Chiar si o scadere a productiei impusa de OPEC nu ar face decat sa amane deprecierea pretului. Dar nimeni nu-si pune problema ca o reducere puternica a productiei ar insemna venituri mult mai mici pentru Arabia Saudita si parteneri, adica o stopare a investitiilor ceea ce ar duce la somaj si tensiuni sociale intr-o zona bantuita de fantoma ISIS.

Vladimir Putin mai este doar un urs de plus. Atat a reusit sa faca, o miscare violenta pentru a incerca sa-si pastreze popularitatea si sa ramana la putere. Economia Rusiei nu se va dezvolta daca tara nu va evolua din punct de vedere politic, daca cetatenii ei nu vor decide ca a venit momentul sa renunte la dictatura si sa creada in democratie si in libertate cu tot raul si binele ce vine dintr-o astfel de decizie.

Rusia nu a avut sansa de a fi libera decat sporadic de-a lungul istoriei. De cele mai multe ori, liderii ei au sacrificat libertatea si prosperitatea cetatenilor pentru putere. Cat mai multa putere. Si ce au facut ea? De cele mai multe ori, au incercat sa cucereasca lumea, distrugand-o.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Vladimir Putin urs plus, #Putin Europ sanctiuni , #presedinte Rusia