Ziua in care Putin a pierdut Europa pentru totdeauna (Opinii)

Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 10:30
29073 citiri
Ziua in care Putin a pierdut Europa pentru totdeauna (Opinii)

Merita sa ne gandim din cand in cand cum ar fi aratat Romania daca n-ar fi facut parte din Uniunea Europeana si NATO. Si mai merita sa le multumim, daca nu o putem face cu voce tare, macar in gand, oamenilor politici care au contribuit la aceasta realizare, punand Romania la adapost in aceste vremuri tulburi.

In opinia mea, Emil Constantinescu, presedinte intre anii 1996-2000, Andrei Plesu, ministru de Externe in perioada 1997-1999, Traian Basescu, presedintele Romaniei intre 2004 si 2014 si Monica Macovei, ministru de Justitie 2004-2007, au contribuit decisiv la scoaterea acestei tari din tenebrele in care a fost aruncata de comunism si Ceausescu. Vedeti, patru oameni, in momente diferite, au decis destinul unei natiuni.

Ieri a inceput summit-ul NATO din Tara Galilor. Aceasta intalnire a sefilor de state ce fac parte din cea mai mare alianta militara va avea impact asupra vietilor tuturor celor care traim in acest spatiu al lumii civilizate. Vrem sa fim liberi, vrem sa fim stapani pe destinul nostru, sa traim in prosperitate, dar, din pacate, toate acestea au un pret.

Summit NATO - Rasmussen: Suntem cu Ucraina. Rusia sa isi retraga trupele

La cateva sute de kilometri de granita de est a Romaniei mor oameni tineri intr-un conflict declansat de un dictator care vrea cu orice pret sa ramana la putere. Nu a reusit sa modernize Rusia, nu a reusit sa o deschida catre lumea civilizata, ci doar i-a vandut resursele naturale si a cumparat voturi. Acum are nevoie de mai mult, de spatiu vital pentru a le vinde supusilor iluzia ca sunt puternici, ca Rusia mai inseamna ceva in lume. Da, mai inseamna, iar numele pe care-l poarta e frica. O frica pe care Rusia o raspandeste in jur si ii face din nou pe cetatenii Europei sa-si aminteasca de ultimul razboi si de inghetul care i-a urmat.

Din pacate, intalnirea din Tara Galilor va genera o solidaritate sumbra care va genera cresterea bugetelor de inarmare, dezvoltarea tehnologiilor militare, mutari de trupe si crearea de noi baze militare. Libertatea si prosperitatea se apara cu arma, din pacate.

Rasturnare spectaculoasa in Ucraina: Putin, apel la separatisti si plan de actiune scris de mana

Dupa multa vreme, Romania se afla de partea statelor democratice si va obtine garantii de securitate la acest summit. Un nou Razboi Rece va incepe, iar Rusia va fi privita multa vreme drept un inamic al Europei. In Tara Galilor nu va exista un consens politic. David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii, va milita pentru actiune hotarata impotriva interventiei rusesti din Ucraina. Angela Merkel va milita pentru pasi mici si neintreruperea negocierilor cu Vladimir Putin, dar va sustine dorinta Ucrainei de apropiere de NATO si UE, presedintele Hollande, cu mari probleme de incredere in tara, va fi pe aceeasi frecventa cu Germania.

Dar, cu toate acestea, dupa acest summit va fi destul de clar ca Vladimir Putin nu se mai bucura de niciun fel de incredere in cancelariile marilor puteri democratice. Va fi privit atat el cat si Rusia ca un puternic factor de instabilitate.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Putin summit NATO Ucraina, #Putin criza Ucraina, #decizii summit NATO Ucraina , #presedinte Rusia