Cum își sărbătorește Putin aniversarea celor 70 de ani. Alături de cei mai ciudați aliați, în plină izolare internațională

Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 18:12
6634 citiri
Cum își sărbătorește Putin aniversarea celor 70 de ani. Alături de cei mai ciudați aliați, în plină izolare internațională
Președintele rus și-a invitat aliații la Sankt Petersburg pentru un summit informal FOTO Twitter

Vineri, 7 octombrie, președintele rus Vladimir Putin își aniversează cei 70 de ani. Este puțin probabil ca aniversarea să fie o sărbătoare, deoarece liderul de la Kremlin s-a trezit în izolare internațională din cauza campaniei catastrofale din Ucraina.

Grupul de propagandiști ai Kremlinului susține că șeful lor a fost felicitat cu ocazia aniversării de liderul nord-coreean Kim Jong Un, președintele și vicepreședintele din Nicaragua, Daniel Ortega și, respectiv, Rosario Murillo. În plus, liderul bielorus Aleksandr Lukașenko și șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, i-au transmis și ei felicitări.

Cu ocazia aniversării sale, președintele rus și-a invitat aliații la Sankt Petersburg pentru un summit informal. Potrivit propagandiștilor, la întrevedere participă Aleksandr Lukașenko, prim-ministrul Armeniei Nikol Pașinyan, președintele Uzbekistanului Shavkat Mirziyoyev și liderul Tadjikistanului Emomali Rahmon. Serviciul de presă al liderului kazah, Kasym-Zhomart Tokayev, a confirmat că politicianul va ajunge și el la Sankt Petersburg.

Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse, la rândul său, le-a cerut rușilor să se roage pentru sănătatea lui Vladimir Putin la împlinirea vârstei de 70 de ani, timp de două zile la rând.

Lukașenko a declarat că i-a oferit în dar lui Putin un tractor BELARUS-1523.3.

Ediția americană a Newsweek notează că Vladimir Putin este forțat să sărbătorească cea de-a 70-a aniversare în totală izolare din cauza războiului pe scară largă pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei. După cum susțin jurnaliștii, regimul lui Putin a început să prezinte fisuri din cauza eșecurilor militare ale Forțelor Armate Ruse, după contraofensivele de succes ale armatei ucrainene.

În materialul lor dedicat aniversării lui Putin, autorii au citat 70 de motive pentru care șeful Kremlinului nu își va sărbători ziua de naștere în 2022.

„Putin nu este nici pe departe aproape de câștigarea războiului, Ucraina a obținut succes în direcția Herson, Federația Rusă a pierdut peste 60.000 de soldați cu generali de rang înalt și lideri ai PMC Wagner. Putin a fost nevoit să anunțe mobilizarea, după care sute de mii de cetățeni au fugit din Rusia. NATO se extinde spre est, iar armele nucleare ale Alianței vor fi plasate la 600 de mile de Moscova. Economia rusă este paralizată de sancțiuni, consumul de gaz al Europei este în scădere, iar Putin este criticat chiar si de către aliații săi cei mai apropiați. Occidentul nu recunoaște rezultatele „referendumurilor”, iar Forțele Armate avansează cu succes în regiunea Donețk. Rușii se automutilează pentru a nu merge pe front, iar sportivii ruși nu au voie să participe la competiții internaționale”.

Ediția britanică The Mirror susține că Vladimir Putin, în vârstă de 70 de ani, nu va conduce Rusia în următoarele luni din cauza deteriorării sănătății. Autorii materialului citează date conform cărora șeful de la Kremlin s-a consultat cu oncologii de aproximativ 35 de ori și chiar a făcut băi pline cu sânge din coarnele unor căprioare tinere.

Canalul Sky News și-a dedicat materialul dedicat aniversării a 70 de ani, care a fost publicat sub titlul „Cum a urcat un agent KGB din Leningrad în vârful Kremlinului”.

Jurnaliștii amintesc despre cariera viitorului președinte al Federației Ruse, care a început după ce a studiat la Universitatea din Leningrad. Vladimir Putin a intrat în serviciul informații sovietice, iar una dintre primele sarcini serioase pentru el în KGB a fost furtul informațiilor occidentale.

A urcat la gradul de locotenent colonel în Comitetul pentru Securitatea Statului și a fost rechemat la Sankt Petersburg pe fondul posibilei prăbușiri a URSS. După întoarcerea în orașul natal, Vladimir Putin a devenit consilier al lui Anatoly Sobceak, primul primar din istoria Rusiei independente.

„Putin a devenit cunoscut pe scară largă drept „asistentul lui Sobceak” și există zvonuri despre unele dintre activitățile sale în acest moment la Sankt Petersburg. În 1996, s-a mutat la Moscova și a început să lucreze la Kremlin, unde în 1998 a fost numit șef al Serviciul Federal de Securitate. La mai puțin de un an, președintele Boris Elțin l-a numit unul dintre primii viceprim-miniștri ai Rusiei și apoi prim-ministru interimar. Când președintele Elțin a demisionat, Putin a fost numit președinte interimar și a fost ales oficial președinte în martie 2000”, se amintește în materialul lor.

Potrivit Sky News, există multe puncte „negre” în cariera lui Vladimir Putin – războiul din Cecenia, tragedia submarinului nuclear „Kursk”, luarea de ostatici „Nord-Ost”, uciderea jurnalistei Anna Politkovskaya și a fostului angajat al FSB, Aleksandr Lytvynenko, atacul terorist de la Beslan, invazia Georgiei, ocuparea Crimeii, războiul din Donbas, intervenția în Siria, otrăvirea familiei Skripal și a lui Alexei Navalny, precum și invazia pe scară largă a Ucrainei.

Publicația rusă „Meduza” susține că administrația Kremlinul a considerat nepotrivit să sărbătorească aniversarea lui Vladimir Putin pe fondul eșecului Forțelor Armate Ruse în Ucraina.

"A devenit rapid clar că acum nu este momentul să sărbătorim nicio aniversare. Guvernatorii se gândesc chiar să reducă cheltuielile pentru sărbătorile de Anul Nou - nimeni nu are bani în plus acum. Au stat în covid, fără brazi de Crăciun”, a citat publicația o sursă informată de la Kremlin.

Ediția în limba engleză a The Moscow Times confirmă că nemulțumirea față de Vladimir Putin crește în rândul oficialităților și al rușilor de rând din cauza eșecurilor militare ale Kremlinului. Din cauza izolării internaționale și a sancțiunilor care ucid economia națională, sărbătorirea aniversării președintelui Federației Ruse va avea loc probabil doar în Cecenia.

„În trecut, Putin și-a sărbătorit ziua de naștere cu excursii în străinătate, drumeții în Siberia cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, sau asistând la un meci de hochei al celebrităților, dar de această dată Putin își va petrece ziua de naștere la serviciu, luând parte la o întâlnire la Sankt Petersburg cu șefii de stat din blocul politic care este condus de Rusia”, a declarat The Moscow Times.

The Washington Post și-a dedicat materialul posibilului succesor al lui Vladimir Putin, care îl va înlocui la Kremlin pe fondul eșecurilor militare din Ucraina și al nemulțumirii rușilor de rând. Jurnaliştii nu exclud ca prim-ministrul Mihail Mișustin, secretarul Consiliului de Securitate Nicolai Patrușev sau fiul său Dmitr, fostul președinte Dmitri Medvedev, precum şi vechiul primar al Moscovei Serghei Sobianin să devină noul preşedinte rus.

„Putin s-a înconjurat de oameni care nu reprezintă nicio amenințare. Succesorul care îl va învinovăți pe Putin pentru război trebuie să fie un centrist acceptabil de elită care ar putea pune capăt conflictului armat și ar putea construi punți cu Occidentul. În acest context apare Serghei Sobianin. Perspectiva ca elita rusă să-l înfrunte pe Putin pare îndepărtată, dar Rusia are o istorie de schimbare dezordonată a regimului – în 1917 și 1991”, se arată în articolul din WP.

O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
Prințul Louis a împlinit 6 ani. De ziua lui, Kate și William l-au prezentat lumii pe rețelele sociale FOTO
Prințul Louis a împlinit 6 ani. De ziua lui, Kate și William l-au prezentat lumii pe rețelele sociale FOTO
Este sărbătoare în familia regală a Marii Britanii. Prințul Louis, fiul Prințului și Prințesei de Wales, a împlinit marți, 23 aprilie 2024, vârsta de 6 ani. Deși s-a crezut că...
#Vladimir Putin, #aniversare, #70 ani, #aliati, #izolare internationala Rusia , #stiri Vladimir Putin