Cine este „asasinul pe bicicletă” de la Moscova. Compromisul pe care Vladimir Putin ar fi dispus să-l facă pentru el

Duminica, 31 Martie 2024, ora 17:30
6143 citiri
Cine este „asasinul pe bicicletă” de la Moscova. Compromisul pe care Vladimir Putin ar fi dispus să-l facă pentru el
Vladimir Putin FOTO X

La un an de când jurnalistul american Evan Gershkovich a fost reținut în timpul unei călătorii în Rusia, unde dorea să facă un reportaj, o speranță de eliberare ar putea fi Vadim Krasikov, care se află într-o închisoare germană, condamnat pentru o execuție ordonată de Kremlin.

În vara anului 2013, proprietarul unui restaurant din Moscova a fost împușcată. Un bărbat cu cagulă a sărit de pe o bicicletă și și-a împușcat victima de două ori înainte de a fugi, potrivit digi24.ro, care citează bbc.com.

Șase ani mai târziu, un comandant cecen în exil, Zelimkhan Khangoshvili, a fost ucis într-un parc aglomerat din Berlin în circumstanțe asemănătoare, împușcat de un bărbat pe bicicletă cu un Glock 26 cu amortizor, în plină zi.

Atacatorul a fost arestat după ce a aruncat pistolul și peruca în râul Spree, în apropiere de Reichstag, clădirea care găzduiește parlamentul german.

Asasinului din Berlin i s-a găsit un pașaport cu numele "Vadim Sokolov", dar autoritățile au concluzionat rapid că nu acesta era numele său.

Bărbatul chel pe care îl arestaseră era, de fapt, Vadim Krasikov, un cetățean rus cu legături cu FSB, serviciul de securitate rus - și principalul suspect în cazul asasinatului din 2013 de la Moscova.

Într-un interviu recent cu Tucker Carlson, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a părut să confirme informațiile potrivit cărora țara sa ar fi încercat să obțină eliberarea "patriotului" Krasikov în schimbul jurnalistului american Evan Gershkovich.

În această lună s-a împlinit un an de când domnul Gershkovich, reporter la Wall Street Journal, a fost reținut în Rusia sub acuzația de spionaj, acuzație negată de el, de ziarul său și de guvernul american.

Gershkovici nu este singurul american aflat într-o închisoare rusă a cărui soartă ar putea fi legată de cea a lui Krasikov. Fostul pușcaș marin american Paul Whelan și cetățeanul ruso-american Alsu Kurmasheva sunt, de asemenea, deținuți în Rusia, sub acuzații considerate în general ca fiind motivate politic.

Kremlinul a anunţat joi că sunt în desfăşurare discuţii în vederea unui eventual schimb de deţinuţi între Washington şi Moscova în care să fie implicat şi jurnalistul american Evan Gershkovich, acuzat de spionaj şi încarcerat în Rusia de aproximativ un an, informează AFP şi Reuters.

Evan Gershkovich, un jurnalist american de 32 de ani de la Wall Street Journal, care a lucrat, de asemenea, pentru AFP la Moscova, a fost arestat de serviciile de securitate ruse în cursul unui reportaj în oraşul Ekaterinburg, pe 29 martie 2023. Reporterul a fost acuzat de spionaj, infracţiune pasibilă de 20 de ani de închisoare, însă el a respins aceste acuzaţii, la fel cum au făcut autorităţile de la Washington, publicaţia la care lucrează Gershkovich şi familia lui.

Rusia nu a făcut niciodată publice presupusele dovezi şi întreaga procedură a fost clasificată top secret.

Statele Unite acuză Moscova că l-a luat ostatic pe Evan Gershkovich pentru un eventual schimb cu deţinuţi ruşi din Occident, după ce în ultimii ani mai mulţi cetăţeni americani au fost arestaţi în Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat favorabil unui schimb pentru Vadim Krasikov, condamnat la închisoare pe viaţă în Germania pentru uciderea unui opozant cecen la Berlin în 2019.

''Noi am subliniat în mai multe rânduri că sunt în curs anumite contacte, dar ele trebuie să fie efectuate în linişte absolută. Întreruperea acestei linişti nu va crea decât probleme suplimentare şi va împiedica obţinerea oricărui rezultat în acest proces'', a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în faţa jurnaliştilor.

În această săptămână, un tribunal rus a prelungit până la 30 iunie arestul preventiv al lui Evan Gershkovich.

Peskov a precizat că nu deţine informaţii despre o eventuală dată de începere a procesului în acest dosar.

Quarterly Report - Editia 4

China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
În umbra războiului din Ucraina, cele două mari puteri autocratice ale lumii — China și Rusia — își găsesc putere una în cealaltă. Joi, 16 mai, președintele rus Vladimir Putin și...
Rusia va organiza exerciții cu arme nucleare ”într-un termen adecvat”. Oficial de la Kremlin: ”Există într-adevăr un ordin”
Rusia va organiza exerciții cu arme nucleare ”într-un termen adecvat”. Oficial de la Kremlin: ”Există într-adevăr un ordin”
Kremlinul a declarat luni, 20 mai, că exerciţiile cu arme nucleare non-strategice pe care preşedintele Vladimir Putin le-a ordonat vor avea loc "într-un termen adecvat" şi că aceasta este o...
#Vladimir Putin, #jurnalist american rusia, #Rusia , #Rusia