Cum invadează Putin imperceptibil Belarusul. Un analist militar explică pericolele la care se expune regimul de la Minsk

Luni, 24 Iulie 2023, ora 08:41
2981 citiri
Cum invadează Putin imperceptibil Belarusul. Un analist militar explică pericolele la care se expune regimul de la Minsk
Lukașenko este o „marionetă” a regimului Putin FOTO Twitter

Pe 23 iulie, Aleksandr Lukașenko s-a întâlnit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Se pare că părțile au discutat despre dezvoltarea unui parteneriat strategic între cele două țări.

Cu toate acestea, analistul militar britanic Sean Bell crede că Lukașenko este o „marionetă” a regimului Putin, iar dictatorul rus invadează în acest fel țara vecină, scrie Sky News.

Scopul întâlnirii a fost furnizarea de către Rusia a garanțiilor de securitate pentru Belarus. Adică, orice atac asupra Belarusului va fi considerat un atac asupra Federației Ruse și va provoca un răspuns adecvat.

"Totuși, conform retoricii, Rusia crește în mod constant numărul forțelor sale armate în Belarus. Rusia a lansat operațiuni militare împotriva Ucrainei de pe teritoriul Belarusului. A efectuat lovituri aeriene de pe aerodromurile din Belarus, iar recent Rusia a adus arme nucleare tactice pe teritoriul vecinului său", spune Bell.

Potrivit acestuia, în ultimele zile, mercenarii „Wagner” s-au mutat în tabere „provizorii” din Belarus și se pare că antrenează acolo armata bielorusă.

"Putin nu a ascuns dorința lui de a crea o zonă-tampon între Rusia și Occident. A invadat Ucraina pentru a o împiedica să adere la NATO și, deși invazia a stagnat, Putin este încă concentrat pe asigurarea unui tampon - Donbas - între cele două țări. Trimițând mii de soldați ruși în Belarus, Putin invadează în secret Belarusul” - a adăugat analistul.

El consideră că este puțin probabil ca Lukașenko să ceară sprijin occidental în cazul unei lovituri de stat rusești.

"În practică, Occidentul nu ar putea face nimic ca răspuns, în ciuda faptului că o astfel de mișcare ar fi la fel de neplăcută pentru bieloruși ca și pentru ucraineni. Este o perioadă foarte îngrijorătoare pentru populația bielorusă", a spus expertul.

Lukașenko a adus din nou o „hartă” la întâlnirea cu liderul de la Kremlin pentru a arăta „de unde se pregătește un atac asupra Belarusului”. De această dată el a anunțat „transferul trupelor poloneze la granițele cu Belarus” și a promis, de asemenea, „ajutor” regiunilor de vest ale Ucrainei.

Potrivit lui Lukașenko, una dintre brigăzile poloneze se află acum la 40 km de orașul Brest, iar alta se află la 100 km de Grodno. ”Dacă Ucraina de Vest va cere ajutor, noi îl vom oferi”.

Quarterly Report - Editia 4

Ce au mâncat Putin și Lukașeno la cina care a durat 4 ore. O salată, „delicatesa” de bază
Ce au mâncat Putin și Lukașeno la cina care a durat 4 ore. O salată, „delicatesa” de bază
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vizitat, recent, Belarus. După ce a discutat cu bunul său prieten, Aleksandr Lukașenko, mai multe aspecte care țin de apărare și de economie, cei doi...
La îndemnul lui Putin, Coreea de Nord ar putea pregăti „surpriza din octombrie“, înainte de alegerile din SUA
La îndemnul lui Putin, Coreea de Nord ar putea pregăti „surpriza din octombrie“, înainte de alegerile din SUA
Administrația președintelui american Joe Biden este din ce în ce mai îngrijorată de faptul că alianța militară în expansiune a dictatorului rus Vladimir Putin cu liderul nord-coreean Kim...
#Vladimir Putin, #invazie, #Belarus, #Lukasenko, #analist , #Belarus