Putin nu refuză invitația la o importantă întâlnire cu liderii mondiali. ”Să-i spunem în faţă, dacă vine, ce credem noi”

Luni, 27 Iunie 2022, ora 20:05
6452 citiri
Putin nu refuză invitația la o importantă întâlnire cu liderii mondiali. ”Să-i spunem în faţă, dacă vine, ce credem noi”
Putin vrea să iasă din izolare FOTO Hepta

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a primit o invitație de participare la summitul G20 de la Bali, Indonezia, ce va avea loc în luna noiembrie 2022, anunţă consilierul Kremlinului Iuri Uşakov.

”Am primit invitaţia oficială (...). Şi am răspuns pozitiv spunând că suntem interesaţi să participăm”, a declarat Iuri Uşakov.

Cu toate acestea, oficialul rus a precizat că mai este ”mult timp” până la summitul programat pentru 15-16 noiembrie, sugerând că formatul participării Rusiei ar putea fi schimbat.

”Deocamdată, invitaţia este (făcută) pentru o participare personală”, a subliniat el. În octombrie anul trecut, liderul rus Vladimir Putin a participat prin videoconferinţă la summitul G20 de la Roma, din cauza pandemiei de coronavirus.

Jakarta a stârnit controverse prin invitaţia trimisă Rusiei pentru participarea la summitul celor mai dezvoltate 20 de economii (G20), în pofida acuzaţiilor de crime de război aduse la adresa Moscovei, după ce a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie.

State occidentale, în frunte cu Statele Unite, fac presiuni asupra Indoneziei, care deţine anul acesta preşedinţia rotativă a G20, să excludă Rusia din această întâlnire.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la rândul său, duminică, că este în favoarea participării statelor occidentale la următorul summit al G20, în pofida prezenţei probabile a preşedintelui rus.

”Cred că cel mai bine este să-i spunem în faţă, dacă vine, ce credem noi”, a afirmat şefa executivul UE.

Liderul statului indonezian şi preşedintele G20, Joko Widodo, va călători joi în Rusia, după o vizită în Ucraina programată în această săptămână. El va avea o întrevedere cu Vladimir Putin la Moscova, după ce a reprezentat Indonezia ca ţară invitată la summitul G7 din Germania din 26-27 iunie.

Widodo va fi primul lider asiatic care va vizita ambele ţări de la începutul conflictului. Potrivit lui Iuri Uşakov, Kremlinul se aşteaptă la discuţii ”substanţiale” între Vladimir Putin şi Joko Widodo, în special privind ”diferitele aspecte ale contextual internaţional ţinând cont de factorul ucrainean”.

Jakarta a invitat şi Ucraina la summitul G20. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns că va participa, cel puţin prin intermediul videoconferinţei.

Eveniment Quarterly Report

Putin are o „toleranță ridicată” la pierderi. Rusia a fost în pragul colapsului economic anul trecut
Putin are o „toleranță ridicată” la pierderi. Rusia a fost în pragul colapsului economic anul trecut
Rusia are o „toleranță ridicată la victime” după ce a pierdut un număr mare de avioane, tancuri și trupe în Ucraina, a declarat șeful NATO, adăugând că țara suferă din punct de...
Fiica lui Putin digitalizează Africa într-un efort comun cu Kremlinul de a atrage simpatia Sudului Global
Fiica lui Putin digitalizează Africa într-un efort comun cu Kremlinul de a atrage simpatia Sudului Global
Rusia își intensifică eforturile pentru apropierea de Africa, oferind expertiză digitală ca parte a unei strategii susținute de fiica cea mică a președintelui Vladimir Putin, scrie...
#Vladimir Putin, #invitatie, #summit G20, #acceptare , #stiri Vladimir Putin