Putin folosește bani din contrabanda cu țigări si droguri pentru spionaj în Țările Baltice. ”Există o lipsă de numerar în Rusia”

Vineri, 28 Octombrie 2022, ora 10:05
2698 citiri
Putin folosește bani din contrabanda cu țigări si droguri pentru spionaj în Țările Baltice. ”Există o lipsă de numerar în Rusia”
Putin are nevoie de numerar FOTO Twitter

În cadrul unei operațiuni comune a poliției de frontieră din Polonia și Belgia, un grup de contrabandiști din Belarus a fost descoperit la începutul lunii septembrie că a transportat 57 de milioane de țigări și 48 de tone de tutun cu o valoare totală de peste 32 de milioane euro către fabricile ilegale din Belgia, scrie Vice.

Reprezentanții NATO și ai Uniunii Europene cred că o astfel de operațiune de amploare a fost efectuată sub controlul serviciilor de informații din Belarus și Rusia și a fost făcută pentru a compensa veniturile pierdute din cauza sancțiunilor.

Această operațiune a fost efectuată în urma raidurilor la două fabrici producătoare de țigări contrafăcute din Lituania. Se crede că astfel de întreprinderi erau administrate direct de grupuri criminale legate de FSB (serviciul de securitate rus). Aceste fabrici produceau țigări contrafăcute sub numele mărcilor populare din Marea Britanie. Suma totală a produselor confiscate este estimată la 73 de milioane de euro.

Potrivit unui reprezentant al poliției belgiene, producția de produse din tutun este mai ușoară decât organizarea unui laborator de droguri, iar riscurile nu sunt atât de mari.

Banii din contrabandă sunt folosiți pentru finanțarea activităților de spionaj în statele baltice

„După sancțiunile introduse din cauza războiului din Ucraina, vedem un sprijin mai deschis pentru aceste operațiuni din partea departamentelor guvernamentale din Belarus și Rusia. În primul rând, mafia a plătit guvernele să ofere protecție, dar acum a devenit o modalitate de a obține valută pentru a compensa veniturile pierdute din cauza sancțiunilor”, a spus reprezentantul poliției.

La început, fabricile ilegale din Lituania au fost tratate ca un caz obișnuit, dar ulterior serviciile de informații belgiene au aflat că aceste operațiuni au fost gestionate în esență de serviciile de informații de la Moscova. Acest lucru a fost făcut pentru a strânge fonduri pentru a sprijini activitățile de spionaj în țările baltice.

În 2022, în Belgia au fost descoperite cinci unități de producție ilegală de tutun și 15 depozite cu peste 274 de milioane de țigări, 88 de tone de tutun tăiat, 65 de tone de tutun de narghilea și 40 de tone de materii prime. Produsele confiscate sunt estimate la 139 de milioane de euro.

"Remarcăm o creștere semnificativă a activității pentru obținerea de bani pentru operațiuni guvernamentale menite să destabilizați Europa de Vest. Au mai existat astfel de cazuri, dar în ceea ce privește amploarea, acesta este un fel de tsunami de activitate ilegală susținută de figuri precum Putin", a spus un reprezentant al NATO.

Oamenii legii au reușit să urmărească creșterea traficului de droguri, a traficului de persoane, a mărfurilor contrafăcute, toate susținute direct de Moscova.

După invadarea pe scară largă a Ucrainei de către trupele ruse și introducerea de restricții care afectează economia rusă și împiedică oligarhii legați de Kremlin să opereze deschis în Europa, accentul s-a mutat pe mediul criminal. Activitatea criminală menționată mai sus a devenit mai deschisă și se crede că finanțează operațiunile de informații rusești.

„Au nevoie de valută puternică pentru a opera în Europa de Vest și Centrală, avem confirmarea că există o lipsă de numerar în Rusia pentru operațiuni secrete de informații care au fost finanțate anterior de oligarhii ruși la ordinul Moscovei”, a spus un reprezentant al poliției din Europa Centrală.

Legături cu talibanii

Potrivit unor estimări, grupurile legate de Rusia controlează cel puțin o treime din aprovizionarea cu heroină care provine din Asia Centrală.

"Putin are nevoie de numerar, iar talibanii au nevoie de numerar", a explicat reprezentantul NATO. "Afganii și rușii au o lungă istorie de relații în domeniul traficului de droguri și observăm deja o creștere a contrabandei pe rutele nord-europene. Dacă au existat restricție asupra fluxului de droguri din est spre vest puse de Putin, apoi odată cu introducerea sancțiunilor au dispărut”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Rusia face tot mai dificilă deplasarea în străinătate pentru unii oficiali, din cauza temerilor că puterile străine ar putea încerca să obţină acces la secrete de stat într-un moment în...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#Vladimir Putin, #contrabanda tigari, #droguri, #spionaj, #tarile baltice , #stiri Vladimir Putin