Agentiile de rating fac legea in lume? Cum ataca Vladimir Putin

Sambata, 16 Iulie 2011, ora 09:41
2362 citiri
Agentiile de rating fac legea in lume? Cum ataca Vladimir Putin
Foto: politicsandfinance.blogspot.com

Agentiile de rating au in mana lor acum o putere uriasa. Multi investitori se bazeaza pe evaluarile acestor organisme atunci cand vor sa stie la ce riscuri se expun. Acest lucru ar putea lua in scurt timp sfarsit.

Expertii agentiei de rating Fitch au amenintat autoritatile Rusiei ca privatizarea intreprinderilor de stat poate crea probleme, scrie Pravda. Astfel de privatizari ar fi urmate de un ajutor mult mai mic din partea statului, circa 60% din aceste companii urmand sa inregistreze scaderi ale ratingului lor.

Putin vrea schimbarea

Multi lideri mondiali sunt nemultumiti de suprematia agentiilor de rating din SUA, Standard & Poors, Moody's si Fitch. In Europa este tot mai vehiculata ideea crearii unei agentii de rating independente. In Rusia exista propunerea de creare a agentiei de rating EurAsEC. Insusiv Vladimir Putin sustine aceasta idee.

Propunerea de infiintare a acestei agentii a fost facuta de Sergei Glazyev, directorul unui institut de economie de la State Management University. Informatiile au fost facute publice de catre Putin la o intalnire a Academiei de Stiinte a Rusiei. El a declarat ca nu este o idee rea si ca ar fi bine sa fie sustinute astfel de agentii de rating.

O putere prea mare

Domeniul agentiilor de rating este destul de slab dezvoltat in Rusia, in acest moment. Multi sustin ca asa-zisele agentii "internationale" se concentreaza in primul rand asupra continentului nord-american. Ele sunt un instrument puternic de influentare a sistemului financiar.

O agentie ca Moody's poate distruge o tara prin mijloace financiare, adica un rating foarte mic. Chiar SUA au emis legi pentru a limita puterea si influenta lor in privinta noilor investitii.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#agentii rating economie rusia, #privatizare sua investitii, #Moody s Standard Poors Fitch , #Rusia