Al Treilea Razboi Mondial sau doar o batalie strategica intre Turcia si Rusia?

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 10:31
7433 citiri
Al Treilea Razboi Mondial sau doar o batalie strategica intre Turcia si Rusia?

Dupa ce Fortele Aeriene ale Turciei au doborat un avion militar rusesc la granita turco-siriana, nu putini au fost cei care s-au gandit ca Vladimir Putin nu va tolera un asemenea afront si va reactiona, declansand astfel un razboi global.

In opinia mea, Kremlinul a tratat insa acest incident tragic - sa nu uitam ca un pilot a fost ucis - cu o maturitate neasteptata, preferand sa pondereze discutiile pe aceasta tema, in loc sa le amplifice.

Prin urmare, cred ca putem spune cu destul de multa siguranta ca Al Treilea Razboi Mondial nu va incepe de la doborarea avionului rus de catre Turcia.

De altfel, ar fi si extrem de greu ca, in conditiile actuale, sa mai izbucneasca un conflict major, care sa angreneze marile puteri. Iar motivul este, dupa parerea mea, unul simplu si, in acelasi timp, infricosator - bomba nucleara. Aceste arme atat de puternice, care pot distruge planeta, la propriu, sunt detinute de majoritatea puterilor militare, iar in cazul unui razboi este de asteptat ca invinsii, pentru ca in orice razboi exista invinsi si invingatori, sa recurga la acest ultim gest disperat.

Or, nimeni nu este atat de nebun incat sa riste distrugerea totala, motiv pentru care se mentine acest echilibru in aparenta fragil, partile "dusmane" luptandu-se la un nivel mult redus si, din fericire, conventional prin intermediul razboaielor locale.

Revenind la situatia turco-rusa, departe de a provoca o conflagratie mondiala, cred ca va redesena totusi situatia tactica din Siria.

Asa cum se vede tot mai limpede, Putin a intervenit in Siria nu pentru a lupta cu Statul Islamic, ci pentru a-l mentine la putere pe amicul Assad, unul dintre foarte putinii lideri care se afla in relatii bune cu presedintele Rusiei si care, extrem de important, ii permite liderului de la Kremlin sa mentina o baza militara permanenta la Mediterana.

Cum Assad era amenintat de rebelii sirieni asa-zis moderati, cei pe care Occidentul, in frunte cu Statele Unite, ii vede la conducerea tarii dupa inlaturarea actualului presedinte, Putin a trimis un grup militar relativ "subtire" in aceasta tara pentru a reduce presiunea pusa pe Bashar cel prietenos. E drept ca, la presiunea internationala, rusii au lovit si tinte ale Statului Islamic, insa rachetele lor au fost concentrate asupra fortelor rebele care amenintau Damascul, permitand trupelor guvernamentale sa revina in ofensiva.

Turcia, la randul ei, are interese foarte mari in regiune, iar o Sirie fara Assad, cu mai multe factiuni luptandu-se pentru putere, i-ar conveni de minune lui Erdogan. In plus, exista acuzatii conform carora turcii, oricat ar fi ei de membri NATO, ar fi profitat de ofensiva Statului Islamic, avand schimburi comerciale cu organizatia terorista. Asadar, atunci cand Rusia a inceput sa loveasca rebelii "prieteni" ai Turciei, liderii de la Ankara au cam strambat din nas.

Doborarea avionului rusesc nu este decat cea mai serioasa faza a unei dispute care a inceput inca de la sosirea rusilor in Siria, cele doua forte militare harjonindu-se permanent in zona de granita, fara insa a depasi anumite limite.

Acum, Turcia a trecut peste aceasta limita si, chiar daca formal NATO o sprijina, am vazut din reactiile liderilor mondiali ca acestia nu sunt deloc fericiti, mai ales ca se spera intr-o eventuala convingere a lui Putin sa se alature si mai mult unei coalitii internationale impotriva Statului Islamic.

Iar Rusiei, care a pierdut un avion si un pilot, situatia ii convine de minune. Asta pentru ca, in primul rand, a reusit sa rupa cumva unitatea NATO din regiune. In al doilea rand, Rusia are acum un motiv cat se poate de intemeiat sa bombardeze pozitiile rebelilor anti-Assad, acestia impuscandu-l mortal pe unul dintre pilotii care s-au catapultat din avionul doborat.

Iar in al treilea rand, Putin poate negocia acum cu Occidentul de pe o pozitie de forta, pozitia unei mari puteri militare care nu mai trebuie provocata dupa gestul turcilor.

S-ar putea ca in perioada urmatoare Turcia sa fie domolita de partenerii occidentali, iar Statele Unite si Uniunea Europeana sa se vada nevoite sa accepte mentinerea lui Assad la putere in Siria dupa inabusirea fortelor rebele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#razboi Turcia Rusia, #al treilea razboi mondial, #avion rusesc doborat Turcia , #Rusia