Avertisment teribil: Putin ar putea ataca tarile baltice, ca sa testeze NATO

Vineri, 06 Februarie 2015, ora 14:58
14157 citiri
Avertisment teribil: Putin ar putea ataca tarile baltice, ca sa testeze NATO
Foto: Hepta.ro

Ambitiile militare ale lui Vladimir Putin depasesc teritoriul Ucrainei, existand riscul ca Rusia sa atace statele baltice, avertizeaza fostul sef al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Fostul secretar general al Aliantei Nord-Atlantice a atras atentia ca adevaratul scop al Kremlinului este sa zdrobeasca solidaritatea dintre tarile NATO si sa recastige dominatia rusa asupra Europei de Est.

"Nu este vorba doar despre Ucraina. Putin vrea sa readuca Rusia la pozitia sa de mare putere. Exista o probabilitate ridicata sa intervina in statele baltice, pentru a testa Articolul 5 al NATO", a declarat Rasmussen pentru The Telegraph.

Putin se pregateste de razboi? Sfideaza NATO si ia o decizie militara importanta

Articolul despre care vorbeste Rasmussen se refera la solidariatea dintre statele Aliantei si prevede ca, daca o tara esta atacata, celelalte trebuie sa intervina in apararea acesteia.

"Putin stie ca, daca trece de linia rosie si ataca un aliat NATO, va fi infrant. Sa fim siguri de asta. Insa este specialist in razboi hibrid", a adaugat fostul sef al Aliantei Nord-Atlantice.

In acest context, temerea analistilor este ca Moscova ar putea genera un conflict in Estonia sau Letonia, unde exista minoritati importante de cetateni rusi, folosind arme cu raza lunga de actiune sau asa-zisi "omuleti verzi", fara insigne militare, pentru a disimula interventia.

Gestul ar tenta natiunile mai slabe ale NATO sa minimalizeze importanta invaziei, fie pentru a proteja relatiile comerciale cu Rusia, fie pe fondul unor simpatii pro-Kremlin, asa cum exista in Ungaria sau in Grecia.

Scenariul lui Rasmussen a fost lansat in contextul in care NATO a hotarat, joi, la reuniunea ministrilor Apararii din statele membre, sa infiinteze sase noi centre de comanda pe flancul estic, dintre care unul va fi in tara noastra si va deveni operational din 2016.

Centre de comanda si control, infiintate de NATO in Romania (Video)

Centre de comanda NATO, in Romania: Ce spune Iohannis

De asemenea, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania vor gazdui astfel de centre, care vor asigura "o prezenta vizibila si continua a NATO pe teritoriul aliatilor estici".

Ulterior, emisarul Moscovei la NATO, Alexander Grusko, a avertizat ca "schimbarile semnificative ale situatiei politico-militare" de-a lungul granitei Rusiei vor duce in mod natural la modificari in planul militar, cu scopul de a asigura securitatea tarii.

Infuriata ca NATO deschide centre in Romania, Moscova trece la amenintari

Astfel, Grusko a subliniat ca infiintarea unor noi centre de comanda in sase tari va duce inevitabil la un raspuns militar "adecvat" din partea Kremlinului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Rusia atac tari baltice, #Rusia atac Estonia, #Rusia atac Letonia, #Rusia atac NATO , #Rusia