Presedintele rus Vladimir Putin sta zambind intre George W. Bush si cancelarul german Gerhard Schroder, in timp ce liderul american da mana cu premierul japonez Junichiro Koizumi - o fotografie ce nu putea fi ratata, la parada militara din Moscova de pe 9 mai 2005.
Evenimentul marca a 60-a aniversare a infrangerii nazistilor. In ciuda dezaprobarii internationale fata de invazia SUA in Irak, toata lumea era de acord cu faptul ca sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial merita sarbatorit impreuna. Pana si Viktor Iuscenko, primul presedinte ucrainean care a sfidat in mod public Kremlinul, a venit la ceremonie, se arata intr-o analiza de pe blogul Reuters.
Pe 9 mai anul acesta, Putin va fi norocos daca la aniversarea de 70 de ani a capitularii nazistilor isi vor face aparitia cativa lideri europeni. Anexarea Crimeii si sprijinul Rusiei pentru separatistii din estul Ucrainei au facut invitatiile Kremlinului sa para toxice.
Foarte putini lideri occidentali vor dori sa fie vazuti la parada de Ziua Victoriei alaturi de 15.000 de soldati rusi si 200 de vehicule militare, printre care si sistemul cu rachete anti-aeronave BUK, cu care se crede ca a fost doborat avionul Malaysia Airlines, in vara anului trecut, deasupra estului separatist al Ucrainei.
Avion doborat in Ucraina: O racheta sol-aer Buk de fabricatie ruseasca a lovit zborul MH17
"Nucleul agresiv al SUA si UE", acuzat de sabotaj
In urma cu doar cinci ani, trupele Statelor Unite si ale aliatilor au participat la parada de comemorare a coalitiei care a invins Germania nazista. Acum, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov acuza "nucleul agresiv al Americii si Uniunii Europene" ca saboteaza marea petrecere a Kremlinului.
Lavrov, suparat ca liderii europeni nu vin la ceremonia din mai de la Moscova
Aparitia care va atrage cel mai mult atentia anul acesta va fi liderul nord-coreean Kim Jong Un, care va face prima vizita in strainatate de cand a devenit presedinte, in 2011, pentru a participa la parada de la Moscova.
Putin si politica "duceti-va dracului!": Ce se ascunde in spatele vizitei lui Kim Jong Un la Moscova
Celebrarea a 70 de ani de la infrangerea nazistilor a inceput inca din luna iunie a anului trecut, cand Franta a marcat debarcarea Aliatilor in Normandia. Cancelarul german Angela Merkel a profitat de ocazie pentru a aranja prima intalnire dintre Putin si noul presedinte ucrainean Petro Porosenko.
Insa pe masura ce Kremlinul si-a consolidat implicarea in estul Ucrainei, Putin a devenit un oaspete din ce in ce mai nedorit la adunarile internationale.
In ianuarie, eliberarea lagarului de concentrare de la Auschwitz de catre Armata Rosie a fost marcata in Polonia, insa Guvernul de la Varsovia nu a trimis invitatii oficiale, transmitandu-i astfel lui Putin ca nu e binevenit la ceremonia la care au luat parte zeci de lideri mondiali.
2015 nu este ce-ar fi trebuit
Al Doilea Razboi Mondial ar fi trebuit sa fie istorie pana acum. Germania a platit demult pentru pacatele sale, construind un model de democratie, facand pace cu vecinii sai si devenind un stalp al unitatii continentale. 2015 ar fi trebuit sa fie un an de sarbatoare si bucurie pentru cat de departe au ajuns europenii in cele sapte decenii. In schimb, totul a degenerat intr-o disputa care spune mai multe despre prezent decat despre trecut, mai ales in Europa de Est, arata analiza citata.
Pentru multe dintre tarile rupte din imperiul sovietic acum 25 de ani, independenta fata de Moscova s-a dovedit a fi dificila, sustin istoricii.
Micile natiuni din estul Europei au tot fost invartite de catre puterile naziste si comuniste care le inconjoara. De la baltici la balcanici, toti au fost prinsi intr-o poveste de colaborare si tradare, rezistenta si subjugare. Aceeasi armata putea fi privita ca liberator, cuceritor sau ocupant.
Totusi, detaliile incomode nu se regasesc in mod oficial in istoria sovietica, in care Armata Rosie este invingatorul de necontestat al fascismului. Pactul Molotov-Ribbentrop din 1939, prin care Polonia a fost impartita, iar statele baltice au fost cedate Uniunii Sovietice, a fost uitat, Holocaustul a fost minimalizat, iar rolul aliatilor occidentali a fost diminuat. S-a trecut cu vederea si ca Hitler si Stalin au fost parteneri inainte ca Germania nazista sa intoarca armele.
Cand Putin a venit la putere in 2000, rusii nu isi revenisera inca dupa un deceniu de nihilism care a urmat prabusirii comunismului. Pentru o tara care trebuia sa se ridice, marea victorie impotriva nazistilor a fost inlocuitorul ideal pentru o idee nationala care sa consolideze Rusia. Practic, fiecare familie suferise in timpul razboiului.
Putin nu putea sa cumpere o identitate noua pentru Rusia cu tot petrolul din lume, insa putea sa faca din Ziua Victoriei o sarbatoare nationala, celebrata cu parade militare din ce in ce mai opulente. Pentru Putin, versiunea sovietica a celui de-Al Doilea Razboi Mondial este o piatra de temelie pentru prestigiul Rusiei.
In luna martie, liderul rus i-a convocat pe ministri la o intrunire, pentru a vedea cum stau cu pregatirile pentru ceremonia de anul acesta.
"Din pacate, astazi vedem nu numai incercari de a distorsiona evenimentele razboiului, ci si minciuni si eforturi de defaimare a unei intregi generatii care a renuntat la absolut tot pentru victorie. Scopul lor este clar: sa submineze puterea si autoritatea morala a Rusiei moderne si sa o deposedeze de statutul de natiune victorioasa", spunea acesta atunci.
Putin reactiona astfel la declaratiile unor lideri din Europa de Est considerate ridicole. Premierul ucrainean Arseni Iateniuk si-a amintit de "invazia sovietica a Ucrainei si Germaniei", in timp de ministrul polonez de Externe a sugerat intr-un interviu ca o unitate formata din etnici ucraineni a Armatei Rosii a eliberat de fapt lagarul de la Auschwitz.
Putin ii pregateste pe rusi de razboi
Celebrarea fastuoasa a Zilei Victoriei este mai mult decat un instrument de a consolida increderea rusilor - a devenit si o modalitate de a-i pregati pe oameni pentru razboi.
Kremlinul a numit fascist guvernul pro-occidental de la Kiev, iar in Rusia termenul fascist inseamna "oricine nu ne place". Militantii prorusi din Crimeea si estul Ucrainei au incercat sa se convinga singuri ca retraiesc lupta impotriva fascismului.
Rusia, lovita de o revelatie teribila: De ce este anexarea Crimeii, de fapt, o mare dezamagire
Pentru Putin, principala lectie a celui de-al Doilea Razboi Mondial este ca dusmanii sunt neobositi in a complota impotriva Rusiei, a incerca sa o subjuge. Daca acum 75 de ani era vorba despre Al Treilea Reich, acum e vorba despre Statele Unite si aliatii din NATO.
In acelasi timp, decizia presedintelui american Barack Obama de a ignora parada l-a infuriat pe Putin. Merkel a gasit alta solutie: va sari peste ceremonia din 9 mai, insa va merge intr-o vizita la Moscova o zi mai tarziu.
Merkel, dus scotian pentru Putin: Se duce sau nu la Moscova?