Colapsul rublei izoleaza Rusia de restul lumii

Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 07:22
9389 citiri
Colapsul rublei izoleaza Rusia de restul lumii

Criza actuala din Rusia, si indeosebi colapsul rublei, releva nu numai fragilitatea economiei ruse, ci chiar echilibrul ordinei internationale existente, in actualul concept economic si politic.

Intr-adevar, criza din acea zona nu priveste numai Rusia, ea putand afecta in cele din urma cele mai neasteptate mecanisme care privesc guvernarea globala, comenteaza Project Syndicate, legat de evolutia ultimelor evenimente din lumea economica.

Rusia a pornit de la o situatie economica buna

Dupa criza datoriilor din America Latina din anii 1980 si dupa criza financiara din Asia anilor 1997-1998, care la timpul sau a afectat si Rusia, economiile emergente si-au pus cu toata seriozitatea problema "ce-i de facut", pentru ca asemenea experiente sa nu se mai repete.

Ele au identificat trei mecanisme capabile sa gestioneze pericolele financiare ale lumii actuale: un tampon suficient de rezerve financiare, capabil sa opreasca atacurile speculative, evitarea unor mari deficite de cont curent si reducerea datoriilor private.

Inainte de 2014, Rusia raspundea destul de bine acestor criterii. In 2013, datoria externa a sectorului public se ridica la doar 3,8% din PIB, iar datoria externa a sectorului privat s-a limitat la 20,3% din PIB, ceea ce pare destul de rezonabil.

La inceputul anului 2013, rezervele valutare ale tarii se ridicau la 472 miliarde dolari, valoare pe care ar invidia-o multe alte tari emergente.

Excedentul de cont curent era substantial si, potrivit Bancii Centrale a Rusiei, totalul activelor externe ale tarii se ridicau la 1.400 miliarde dolari, depasind datoriile cu 1,2 miliarde.

Realitatea mascata

Poate ca publicul larg nu este prea familiarizat cu aceste cifre si, mai ales, cu semnificatia lor, ceea ce-l ajuta pe presedintele Putin sa-si induca in eroare poporul, lasand de inteles ca si astazi situatia macroeconomica este inca buna, in ciuda sanctiunilor occidentale, care nu-si ating tinta.

Adevarul este ca Rusia mascheaza realitatea, companiile rusesti folosesc capitalul existent ca sa execute plati in strainatate, ceea ce face sa se scurga rapid rezervele acumulate in anii trecuti, neputand accesa propriile active din strainatate.

Ceva similar a avut loc inainte de izbucnirea Primului Razboi Mondial. Interesele economice straine au facilitat circulatia rapida a capitalului, in timp ce tensiunea internationala (de exemplu, criza din Maroc) punea in dificultate economia germana.

Atunci, Germania n-a inteles ca este atacata economic si a reactionat politic. In 1930, actiunile speculative au devenit instrument de manipulare politica. Germania nazista a crezut ca, actionand asupra Frantei cu presiuni financiare sustinute politic, ar putea induce o criza bugetara, determinand-o sa reduca din cheltuielile militare.

Rusia, sub presiune: Rubla se prabuseste pana la un record istoric

Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, organismele ONU si ale FMI au stiut sa fie destul de atente, ca sa opreasca atacurile speculative motivate politic, asigurand o anumita stabilitate globala, atat financiara, cat si monetara. Speculatorii n-au mai avut camp de actiune.

BRICS se poticneste din start

Spre deosebire de anii '30, cand conjunctura internationala izola Germania, astazi Rusia se izoleaza singura din principalele organisme internationale, ca G8 sau G20. Presedintele Putin, in loc sa se integreze in asemenea mecanisme care l-ar favoriza, incearca sa inventeze propriile sisteme de guvernare economica mondiala.

In fruntea lor este deja celebrul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud), cu care crede ca poate domina piata monetara a lumii. Pana in prezent, impactul s-a aratat foarte limitat, daca nu chiar aproape de zero, arata analiza citata.

Exemplul cel mai elocvent este acordul ruso-chinez privind livrarea de gaze, cu preturile calculate in renminbi si ruble. Abia s-a incheiat acordul si rubla s-a prabusit, ceea ce impune recalcularea, renegocierea si reanalizarea acordului "ab initio".

Rubla, la un minim istoric fata de dolar

De altfel, prabusirea rublei face ca toate celelalte acorduri si intelegeri din cadrul BRICS sa trebuiasca reluate, recalculate, revizuite, regoneciate, spre stupoarea celorlalti patru parteneri, care contau ca Rusia va fi factorul motor din fruntea BRICS, nicidecum membrul care se poticneste cel dintai.

Putin este prea subtil ca sa nu-si fi dat seama de la inceput ca, prin confruntarea cu Occidentul, se izoleaza de acesta si isi asuma consecintele. Nu este insa clar daca stia si faptul ca se izoleaza de aproape de intreaga lume. Cum va proceda cu consecintele este si mai neclar.

Citeste si:
Mesajul Maiei Sandu, de Ziua României: ”Mulțumim pentru prietenie și pentru toate lucrurile bune pe care le-am făcut și le vom face împreună!”
Mesajul Maiei Sandu, de Ziua României: ”Mulțumim pentru prietenie și pentru toate lucrurile bune pe care le-am făcut și le vom face împreună!”
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis miercuri, 1 decembrie, un mesaj pentru România, cu ocazia Zilei Naționale. ”De Ziua Națională a României, mulțumim pentru...
Marcel Ciolacu, despre Laura Vicol, avocata interlopilor ajunsă șefa Comisiei Juridice: „Avem darul de a judeca oamenii imediat”
Marcel Ciolacu, despre Laura Vicol, avocata interlopilor ajunsă șefa Comisiei Juridice: „Avem darul de a judeca oamenii imediat”
Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat într-o emisiune la TVR că ca discuta în partid situația Laurei Vicol, avocata interlopilor ajunsă șefa Comisiei...