The Economist: Rusia, pe marginea prapastiei. Putin respinge un nou model economic

Sambata, 04 Octombrie 2014, ora 08:52
10510 citiri
The Economist: Rusia, pe marginea prapastiei. Putin respinge un nou model economic
Foto: The Economist

Economia Rusiei a dat semne de regresiune cu mult timp inainte de anexarea Crimeii sau a razboiului din regiunea de Est a Ucrainei. Modelul de crestere, ce se baza in special pe vanzarile de gaze si petrol, a inceput sa se zdruncine inca din 2012, de cand Vladimir Putin a revenit in scaunul de la Kremlin.

Totusi, in ciuda semnelor de slabiciune, liderul rus a respins adoptarea unui nou model economic, care ar fi presupus inovare si investitii, noteaza Economist.

Statul impune o stagnare si impiedica evolutia, iar acest lucru provoaca mai multe daune decat sanctiunile Occidentului, printre care se numara lipsa accesului la finantare, iesiri de capital si un mediu de afaceri instabil.

In consecinta, in urmatoarea perioada, analistii sustin ca Rusia va inregistra o crestere economica aproape de zero.

Criza din Ucraina a pus paie pe foc, iar acest lucru arata "dezavantajul capitalismului", a mentionat Alexander Kliment de la Eurasia Group.

El sustine ca atunci cand lucrurile merg bine, piata locala este puternica si ajuta la intarirea statului. Insa atunci cand statul are probleme cu partenerii sai externi, atunci economia sufera extraordinar de mult.

Pe de alta parte, firme straine precum Blackstone, cel mai mare fond privat de investitii american, sau Adobe, care face software-uri raspandite la nivel global, pleaca din Rusia. Mai mult, rubla continua sa se deprecieze. Pe 30 septembrie, ea a ajuns la un record negativ fata de dolar.

Alexei Kudrin, fost ministru de Finante, avertizeaza ca economia Rusiei va scadea cu un procent in fiecare an pana in 2017. "Ne vom afla pe marginea prapastiei tot acest timp", a explicat el in cadrul unei intalniri a investitorilor.

Se va narui planul lui Putin?

Presedintele Putin este increzator ca va reusi sa faca un scut protector din muncitorii rusi in fata acestor pericole si va creste taxele pentru cei bogati. Kremlinul va arunca vina pentru aceasta situatie pe Occident si isi va reorganiza prioritatile: va plati salariile angajatilor la stat si va ridica cheltuielile pentru Aparare, care vor ajunge la 4% din PIB in 2015, un avans de 80 de miliarde de dolari fata de 2014.

Luna trecuta, guvernul rus a prezentat un plan pentru bugetul din urmatorii trei ani, care este insa bazat pe niste presupuneri nerealiste, sustine publicatia citata.

Astfel, autoritatile ruse considera ca inflatia va fi de 6% (unii analistii sustin ca va ajunge la 8%), o crestere a PIB-ului de 1,2% (Banca Mondiala arata ca avansul va fi aproape nul, de 0,3%), iar pretul unui baril de petrol este estimat la 100 de dolari (desi cotatia a scazut sub nivelul de 95 de dolari/baril in ultima saptamana si se preconizeaza sa scada si mai mult).

Un studiu realizat de Economic Expert Goup arata ca daca pretul petrolului scade cu doar un dolar pe baril, atunci Rusia pierde 2,3 miliarde de dolari de la buget.

Cel mai mare risc pentru aceasta tara este sa intre intr-un ciclu de crestere apropiata de zero la suta. Practic, ar fi vorba de o stagnare. "Sanctiunile au accelerat indeplinirea celui mai pesimist scenariu", a explicat Natalia Orlova de la Alfa Bank.

Publicatia citata recunoaste ca Rusia ar putea adopta un nou model economic, dar pericolele vor pandi in continuare cel putin pe termen mediu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#probleme economie Rusia, #Putin economie Rusia, #economie Rusia , #Rusia