In mintea confuza a lui Vladimir Putin: Revelatia pe care nu o va avea niciodata

Duminica, 05 Aprilie 2015, ora 13:37
11268 citiri
In mintea confuza a lui Vladimir Putin: Revelatia pe care nu o va avea niciodata
Foto: Kremlin

Vladimir Putin se comporta contradictoriu si nu e foarte clar care sunt obiectivele finale ale presedintelui rus in estul separatist al Ucrainei.

Este opinia lui Mark N. Katz, profesor de stiinte politice la Universitatea George Mason din Statele Unite si autor al mai multor lucrari de specialitate, detaliata intr-un articol publicat pe site-ul Moscow Times.

Ambitiile sale s-ar putea rezuma la a detine controlul asupra Crimeii si regiunii Donbas din estul Ucrainei si a-i determina pe liderii occidentali sa accepte aceste schimbari, considera expertul american.

Noaptea care l-a schimbat pe Vladimir Putin: Trauma care explica tot ce este astazi liderul rus (Galerie foto)

Sau ar putea vrea sa puna stapanire pe teritorii mai vaste ale Ucrainei, daca nu chiar pe toata tara. Mergand si mai departe, specialistul sustine ca Putin ar putea dori sa sfideze NATO si Uniunea Europeana prin actiuni agresive in tarile baltice. Sau poate nici macar el nu este sigur, subliniaza Katz.

Oricare ar fi obiectivele sale de expansiune, doua pozitii aparent contradictorii, exprimate alternativ de liderul de la Kremlin, par sa stea la baza politicilor lui Putin fata de Ucraina si fata de lumea occidentala ca intreg.

Prima se refera la faptul ca Statele Unite si mai multe tari membre ale Uniunii Europene sunt hotarate sa limiteze puterea Rusiei prin expansiunea NATO si prin promovarea revolutiilor in foste state sovietice precum Ucraina.

Agresiunea lui Putin a unificat Ucraina

Mai mult, Putin lasa de inteles ca este ingrijorat de faptul ca Occidentul vrea sa impuna cat mai multe sanctiuni si sa starneasca o revolutie chiar in inima Rusiei, cu scopul de a rasturna regimul liderului rus si de a instala la putere un guvern democratic servil Vestului.

A doua varianta din mintea lui Putin este ca NATO si UE sunt slabe si divizate, pentru ca numeroase tari europene sunt dependente de gazele rusesti, pentru ca aceste state se confrunta cu mari probelme economice, pe care Moscova le poate exploata astfel incat sa isi sporeasca influenta si puterea.

Fireste, aceste doua presupuneri nu pot fi adevarate in acelasi timp, arata profesorul american.

Occidentul vazut din doua unghiuri

Daca Occidentul ar fi capabil sa subrezeasca Rusia sau sa dea jos regimul lui Putin, cu siguranta Occidentul nu are cum sa fie slab. In acelasi timp, daca Occidentul ar fi slab, atunci nu ar fi in pozitia sa ameninte in vreun fel Rusia, cu atat mai putin sa-l inlature pe Vladimir Putin de la putere, explica expertul.

Avertisment de la Moscova pentru Putin: Urmeaza 5 ani de stagnare economica

Unii analisti se intreaba cum este posibil ca Putin sa se gandeasca la faptul ca Occidentul cauta sa distruga Rusia sau ca vrea sa il inlature de la Kremlin. Barack Obama a incercat, la scurt timp dupa ce a fost ales pesedinte al Americii, sa restabileasca relatiile cu Rusia.

Totodata, multe tari UE au incercat sa aiba o buna colaborare cu Rusia in ultimii ani, mai ales in ceea ce priveste domeniul gazelor naturale.

Totusi, in mai multe ocazii, Putin a acuzat ca Statele Unite s-au aflat in spatele "revolutiilor colorate" din Georgia - in 2003 si in Ucraina - in 2004 si 2014, cand fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, aliatul Moscovei, a fost inlaturat de la putere.

De asemenea, Vladimir Putin a dat vina pe americani si pentru protestele din Rusia fata de actiunile sale, din anii 2011 si 2012.

Se pare ca liderul de la Kremlin nu poate lua in calcul nici macar posibilitatea ca manifestatiile populare din Rusia impotriva lui sa fi fost chiar... populare, sa apartina cetatenilor rusi; din declaratiile sale reiese ca este convins ca acele proteste au fost instrumentate de Occident.

Extinderea UE, o amenintare

In timp ce multi europeni cred ca extinderea UE este mai putin amenintatoare pentru Rusia decat expansiunea NATO, Putin este de alta parere, precizeaza Mark N. Katz.

Pana la urma, aderarea la blocul european presupune adoptarea unor standarde legate de democratie, stat de drept, drepturile omului, competitivitate economica, transparenta si multe altele. Pe scurt, tot ce Putin nu vrea sa vada in Rusia sau in alte foste state sovietice care apartin sferei de influenta a Moscovei, considera specialistul.

Faptul ca UE doar a indraznit sa negocieze cu Ianukovici un Acord de Asociere a fost vazut de Kremlin ca o incercare de a muta Ucraina de pe orbita Rusiei pe cea a Europei.

Putin a facut foarte mult lobby, in 2013, pentru a-l convinge pe Ianukovici sa nu semneze acest acord si sa se alature in schimb Uniunii Eurasiatice. Cand fostul lider de la Kiev s-a conformat, Putin a crezut ca a castigat razboiul influentei in Ucraina.

Cum schimba Putin istoria Rusiei dupa pofta inimii

Insa dupa revolutia din Euromaidan, fuga lui Ianukovici in Rusia si instalarea la putere a unor forte pro-europene, Putin a vazut aceste schimbari ca pe un complot al Occidentului.

In momentul de fata, singurul lucru cert este ca razboiul dintre Rusia si Occident nu se va termina pana cand Moscova nu va realiza ca UE si SUA nu incearca sa darame regimul lui Putin si ca actiunile sale in Ucraina (si poate in alta parte) nu vor folosi la nimic Rusiei, nu o vor face mai puternica.

Din moment ce Putin nu pare sa aiba niciodata o astfel de revelatie, conchide specialistul american, acest razboi s-ar putea sa nu se sfarseasca pana cand liderul de la Kremlin nu va pleca de la carma Rusiei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Vladimir Putin confuz, #Vladimir Putin minte confuza, #Vladimir Putin revelatie, #Vladimir Putin Ucraina , #Rusia