Insulele Kurile, locul unde Al Doilea Razboi Mondial nu s-a terminat. Va rezolva ceva vizita lui Putin in Japonia?

Joi, 15 Decembrie 2016, ora 10:22
15054 citiri
Insulele Kurile, locul unde Al Doilea Razboi Mondial nu s-a terminat. Va rezolva ceva vizita lui Putin in Japonia?
Foto: Hepta.ro

Al Doilea Razboi Mondial s-a incheiat in urma cu mai bine de sapte decenii, insa exista insule in Oceanul Pacific unde acest lucru nu s-a intamplat pana in prezent.

Insulele Kurile sunt acum punctul de intalnire intre liderii Japoniei si Rusiei, in conditiile in care presedintele Vladimir Putin face joi prima vizita in Japonia in ultimii 11 ani, relateaza CNN.

Vladimir Putin s-a reorientat catre legaturile cu Asia, ca parte a ceea ce analistii au numit "virajul Rusiei catre est", dupa ce economia tarii a fost afectata de sanctiunile impuse de SUA si de Europa, ca urmare a anexarii Crimeii.

Cum au ajuns insulele subiect de disputa intre Rusia si Japonia

Subiectul disputei asupra Insulelor Kurile a reprezentat un punct tensionat in relatiile ruso-nipone din ultimii 71 de ani, iar Tokio si Moscova urmaresc rezolvarea acestei dispute in favoarea fiecareia, pentru a-si spori interesele economice si de securitate in Pacific.

Cele 56 de insule din lantul Kurilelor se intind intre insula japoneza Hokkaido si Peninsula Kamceatka, devenind parte a Rusiei odata cu destramarea URSS, in 1991. Japonia revendica patru dintre insule, numindu-le "teritoriile nordice".

Oficialii de la Tokio spera ca, odata cu aceasta vizita a lui Putin, vor exista progrese in a convinge Rusia sa returneze insulele din lantul Kurilelor pe care Uniunea Sovietica le-a ocupat la trei zile dupa ce Japonia s-a predat, la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

In 1945, URSS a atacat insulele japoneze, la 9 zile dupa ce SUA au lansat a doua bomba atomica, la Nagasaki, iar Japonia devastata nu avea cum sa se apere.

Este insa putin probabil ca Rusia sa renunte la insulele revendicate de niponi, din doua motive. Primul este importanta militara pe care o au pentru flota pacifica rusa. In plus, instalatiile militare ruse de pe insule permit Kremlinului sa monitorizeze miscarile fortelor navale japoneze si americane de-a lungul coastelor nord-estice ale tarii.

De asemenea, Rusia nu doreste sa piarda controlul Kurilelor si pentru ca astfel insulele ar putea fi folosite de armata americana, datorita legaturilor acesteia cu fortele japoneze, pentru a monitoriza submarinele rusesti din Pacific.

Analistii sunt de parere ca numarul submarinelor armatei ruse este de patru ori mai mare decat al navelor de suprafata pe care le are pe apele Oceanului Pacific.

Al doilea motiv este unul mult mai simplu, potrivit sursei citate - faptul ca returnarea unui teritoriu pur si simplu nu este ceva care se intampla in Rusia lui Vladimir Putin.

Analistii sustin ca negocierile pe marginea insulelor se potrivesc strategiei lui Putin in Asia, care este de a exploata mici fracturi in aliante, pentru a tulbura apele suficient astfel incat Rusia sa obtina avantaje diplomatice si economice fara sa renunte la nimic concret.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Putin vizita Kurile, #Rusia Japonia Insulele Kurile, #conflict Rusia Japonia Kurile , #Rusia