John McCain: Putin se pregateste sa dea o lovitura Moldovei si sa cucereasca Mariupol

Joi, 30 Aprilie 2015, ora 19:23
8802 citiri
John McCain: Putin se pregateste sa dea o lovitura Moldovei si sa cucereasca Mariupol
Foto: Facebook/ John McCain

Senatorul american republican John McCain a avertizat ca presedintele rus Vladimir Putin se pregateste sa loveasca orasul port ucrainean Mariupol. Fostul candidat pentru Casa Alba sustine ca Putin se pregateste si sa dea o lovitura Moldovei si sa puna presiune pe statele baltice, dar si pe Polonia.

McCain a facut comentariile in timpul unui discurs sustinut la centrul pentru Studii Strategice si Internationale, de la Washington, unde a reamintit audientei ca Putin este interesat de crearea unui coridor terestru din Rusia in Crimeea. Pentru a face acest lucru, Rusia ar avea nevoie de Mariupol, despre care crede ca este viitoarea tinta a lui Putin, relateaza Censor.net.

Bombardamente intense langa Mariupol

Potrivit senatorului republican, in prezent exista 14.000 de trupe de mentinere a pacii in Moldova si Transnistria, astfel incat Putin ar putea sa se gandeasca de asemenea si la capturarea acelor teritorii.

John McCain a mai spus ca presedintele rus pune presiune pe statele baltice, astfel ca nu se va opri in Ucraina si Crimeea, dar si ca pretul platit pentru teritoriul obtinut, respectiv sanctiunile internationale, nu reprezinta nimic pe langa ce a obtinut.

Sa spunem lucrurilor pe nume: Sapte motive pentru care razboiul din Ucraina este, de fapt, invazie rusa

Senatorul republican mai sustine ca Kremlinul a inceput o campanie de propaganda in tarile baltice, care vizeaza vorbitorii de rusa din aceste state, din Moldova si din alte tari, in timp ce SUA nu au o reactie la aceasta propaganda, aratand ca Washingtonul pare blocat in epoca Razboiului Rece, cand radioul era singurul mijloc de aflare a informatiilor.

Nu in cele din urma, John McCain este de parere ca sanctiunile Statelor Unite impuse Rusiei nu sunt suficiente, iar politica SUA il incurajeaza pe Vladimir Putin.

Misiunea de observatori OSCE in Ucraina a raportat, luni, ca au fost observate bombardamente intense duminica, in Sirokine. Cu toate ca in estul Ucrainei este in vigoare un acord de incetare a focului, luptele continua sa zguduie regiunea. Mariupol este in afara teritoriilor ocupate de separatisti si exista temeri ca acestia incearca sa isi extinda teritoriul cucerind si acest oras ucrainean.

#John McCain Putin Mariupol, #John McCain Putin Moldova , #Rusia