Lui Putin ii bate la usa haosul economic

Sambata, 26 Aprilie 2014, ora 15:55
6958 citiri
Lui Putin ii bate la usa haosul economic
Foto: Wall Street Journal

Banca centrala a Rusiei a majorat in mod surprinzator dobanda cheie vineri, miscare care creeaza presiuni suplimentare pentru situatia economica dificila a tarii.

Astfel, dobanda de politica monetara a crescut cu 50 de puncte de baza, la 7,5%. Decizia a fost motivata pe fondul ingrijorarilor inflationiste, un subiect sensibil pentru Rusia, care a cunoscut in trecut episoade de depreciere a monedei nationale si de cresteri ale preturilor, intre 1997 si 1998 si intre 2008 si 2009, scrie Financial Times.

De asemenea, banca centrala a aratat ca Rusia va continua sa cunoasca un trend descendent in ceea ce priveste cresterea economica.

Subliniind prejudiciile aduse economiei rusesti de sanctiunile occidentale si de deteriorarea perceptiei investitorilor si a mediului de afaceri, agentia financiara Standard&Poor's a redus vineri dimineata cu o treapta ratingul suveran al Rusiei, de la BBB la -BBB, cu un singur nivel deasupra categoriei "junk", nerecomandata pentru investitii.

Economia Rusiei resimte conflictul cu Ucraina - cum raspunde banca centrala

Miscarea a fost descrisa de ministrul rus al Economiei drept o decizie "asteptata" si "partial, motivata politic".

De asemenea, institutia internationala a amenintat ca va reduce si mai mult ratingul Rusiei, in cazul in care impotriva acesteia vor fi luate masuri mai dure din partea SUA si a Uniunii Europene.

Lovitura pentru Rusia in plin conflict cu Ucraina: Anuntul care arata degradarea situatiei

Economia Rusiei, care incetinise chiar si inainte de declansarea conflictului din Ucraina, se indreapta in prezent spre recesiune, in conditiile in care investitorii isi retrag capitalurile din aceasta tara.

Bursa din Rusia a consemnat noi pierderi vineri, de 1,6%, in timp ce rubla s-a depreciat cu 0,9% in raport cu dolarul american, in pofida majorarii dobanzii cheie.

Potrivit bancii centrale, situatia politica internationala afecteaza productia si investitiile.

"Cresterea productivitatii muncii este lenta, in timp ce investitiile in capital fix continua sa se restranga din cauza declinului profiturilor, a accesului limitat la finantarea pe termen lung atat pe pietele internationale, cat si pe cele interne, precum si a increderii scazute a consumatorilor si producatorilor", a aratat institutia de la Moscova.

Depreciere puternica a rublei si retrageri masive de capital

De la inceputul anului, rubla a scazut cu 9%. De asemenea, investitorii au retras 64 de miliarde de dolari in primele trei luni ale lui 2014, conform S&P. Pietele internationale s-au inchis pentru companiile rusesti, fortandu-le sa apeleze la bancile de stat si la investitorii locali.

Moscova sufera deja de pe urma sanctiunilor - vezi cine s-a mai retras din Rusia

Ucraina, la un pas de razboi: G7 impune noi sanctiuni Rusiei. Obama e convins ca Putin nu e prost!

S&P avertizeaza ca situatia geopolitica tensionata dintre Rusia si Ucraina ar putea genera in continuare exoduri de capital - strain si local - semnificative din Rusia, subminand, astfel, perspectivele de crestere deja nefavorabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#economie Rusia sanctiuni, #dobanda cheie Rusia, #investitori Rusia, #Rusia criza Ucraina , #Rusia
Comentarii
Poza maxi
maxi
rank 5
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Mai pe înțeles, lui Putin îi bate la ușă dottore Victor Viorel Ponta