Lumea lui Putin - cum se vad lucrurile de la Moscova

Marti, 15 Aprilie 2014, ora 20:22
6443 citiri
Lumea lui Putin - cum se vad lucrurile de la Moscova
Foto: Fox News

Intreaga lume fierbe din cauza actiunilor lui Vladimir Putin in Crimeea si estul Ucrainei. Analistii politici il califica in diverse moduri pe liderul de la Kremlin, unii considerandu-l un "luptator neinfricat", altii "neofascist", "dictator" sau chiar "lider retrograd blocat in secolul al 19-lea". Pentru a-l intelege mai bine, ar fi bine sa privim totul din perspectiva Rusiei.

Al Doilea Razboi Mondial a fost bun doar pentru SUA, care au cunoscut o dezvoltare economica uimitoare si au obtinut monopolul atomic dupa acest conflict major. Pentru URSS, conflagratia prin care nazistii au fost invinsi a dus la moartea a 10 milioane de soldati, precum si la pierderea a 17 milioane de civili, se arata intr-o analiza a prof. Jonathan Adelman, publicata de Fox News.

Un dezastru pentru Putin

Alte 25 de milioane de persoane din URSS au fost nevoite sa traiasca in conditii mizere, in gropi sapate sub pamant, pana in anul 1945. Dezintegrarea URSS a reprezentat o victorie majora pentru Occident, dar pentru Putin ea a fost cea mai mare tragedie a secolului al 20-lea. Deodata, Rusia a pierdut statutul de superputere, scriu jurnalistii americani.

In plus, a fost lovita si de alte probleme majore, de-a lungul timpului, printre care se numara victoria japonezilor in razboiul din 1905, infrangerile din Primul Razboi Mondial si Razboiul Civil, cel din urma fiind insotit de numeroase atrocitati in anii '30.

Astfel, in 2014, Putin este pe deplin constient de micsorarea puterii Rusiei si de problemele interne ale statului, sustine Adelman.

Tot mai putini locuitori

Rusia se confrunta si cu un declin demografic accentuat. In 1991, Uniunea Sovietica numara 300 de milioane de locuitori, iar acum pe teritoriul tarii locuiesc 143 de milioane de oameni. In plus, speranta de viata in randul barbatilor este de doar 60 de ani, numarul celor dependenti de alcool fiind ingrijorator.

Pana in 2050, Rusia poate ramane cu doar 100 de milioane de locuitori, majoritatea putand fi musulmani, nu ortodocsi, asa cum isi doreste presedintele. Sectorul agricol nu sta nici el mai bine, coruptia masiva si slaba dezvoltare a tehnologiei reprezentand alte puncte slabe ale regimului de la Kremlin.

Armata nu este chiar atat de performanta pe cat lasa Putin sa se inteleaga. In conflictul cecen, din 1994-1996, rusii au fost invinsi de soldati nepregatiti si slab echipati, reusind sa spele putin rusinea peste patru ani.

Ce strategie are presedintele Rusiei

Putin va incerca sa ramana presedinte pana in anul 2024, cred jurnalistii americani. Acesta se bazeaza pe sprijinul populatiei conservatoare din zonele rurale si micile orase. Nationalismul la care aceasta categorie de populatie inca vibreaza este arma principala a propagandei de acum, crede Jonathan Adelman.

Pe de alta parte, ezitarile SUA au dus la recastigarea influentei Rusiei in Orientul Mijlociu. Prin sprijinul in armamanet oferit Siriei, in valoare de 4,5 miliarde de dolari, rusii l-au salvat pe Bashar al-Assad. In plus, Kremlinul a incheiat un contract in valoare de 2 miliarde de dolari cu Egiptul, obligandu-se sa livreze armament unui stat care era in trecut pro-american.

Palestinienii par si ei inclinati spre Rusia, vazand ca Assad a ramas la putere in Siria. Chiar si Israelul si-a imbunatatit relatiile cu tara condusa de Putin, iar modelul lui autoritar este aplicat de prim-ministrul Victor Orban in Ungaria.

Astfel, politica dura a presedintelui rus pare sa castige teren, in detrimentul celei idealiste a lui Barack Obama.

Jonathan Adelman este profesor la Scoala de Studii Internationale Josef Korbel, de la Universitatea din Denver, SUA, si a condus lucrarea de doctorat a fostului secretar de stat american Condoleezza Rice.

Joe Biden a confundat Gaza cu Ucraina: "Ne vom alătura prietenilor din Iordania /Vom începe să lansăm provizii și alimente în Ucraina" VIDEO
Joe Biden a confundat Gaza cu Ucraina: "Ne vom alătura prietenilor din Iordania /Vom începe să lansăm provizii și alimente în Ucraina" VIDEO
Președintele american Joe Biden a confundat de două ori Gaza cu Ucraina, în timp ce făcea, vineri 1 martie, anunţul că SUA va oferi ajutorul de care are nevoie disperată teritoriul...
Un bloc de locuințe din Odesa a fost lovit de o dronă rusească, sâmbătă dimineață. Două persoane au fost ucise, iar opt sunt rănite VIDEO
Un bloc de locuințe din Odesa a fost lovit de o dronă rusească, sâmbătă dimineață. Două persoane au fost ucise, iar opt sunt rănite VIDEO
Două persoane au fost ucise, opt au fost rănite și șase sunt în continuare date dispărute după ce o dronă rusă a lovit sâmbătă un bloc de apartamente din orașul portuar Odesa, în...
#Vladimir Putin Rusia Ucraina, #Ucraina razboi Rusia, #Rusia Ucraina razboi, #Rusia Crimeea Ucraina , #Rusia