Marea Britanie nu mai baga gunoiul sub pres. Oligarhii lui Putin, alungati din Londra

Duminica, 01 Aprilie 2018, ora 11:50
54168 citiri
Marea Britanie nu mai baga gunoiul sub pres. Oligarhii lui Putin, alungati din Londra

Guvernul Marii Britanii a anuntat ca de saptamana viitoare va incepe analizarea vizelor a peste 700 de cetateni rusi care au obtinut dreptul de a locui in Regatul Unit in urma investitiilor de milioane de euro in economia locala.

Asupra executivului britanic s-au facut presiuni ani la rand din partea organizatiilor civile care lupta cu coruptia pentru a actiona impotriva oligarhilor rusi. Acestia sunt detinatorii unor averi imense facute in Rusia din privatizari dubioase, evaziune fiscala si alte fapte de coruptie. S-au stabilit in Marea Britanie, investind sume imense in proprietati imobiliare, dar si in afaceri locale, cum ar fi achizitionarea de cluburi de fotbal, companii de constructii, presa, agentii de publicitate.

"Marea Britanie are una dintre cele mai permisive legislatii din Europa in ce priveste plasarea banilor straini in sistemul bancar si in corporatii fara a dezvalui proprietarii - legislatie care, spun grupurile civile anticoruptie, a atras sute de miliarde de dolari in bani negri si gri, investiti pe pietele financiare si imobiiare", scrie New York Times.

Cel mai cunoscut oligarh sustinator al lui Putin din Marea Britanie este Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal londonez Chelsea. Averea sa este estimata la 10,8 miliarde dolari americani de catre publicatia Forbes.

Uciderea lui Litvinenko cu Poloniu radioactiv, o crima care a ingrozit lumea

Autoritatile britanice n-au reactionat la aceste solicitari, pastrand legislatia care acorda drept de rezidenta in conditiile in care solicitantul demonstreaza ca a investit o suma importanta in proprietati si afaceri locale. Ani la rand, guvernele Marii Britanii au ales banii, inchizand ochii la crimele politice, atacurile si reglarile de conturi din interiorul comunitatii ruse.

In anul 2006, otravirea cu Poloniu, o substanta radioactiva, a lui Alexandr Litvinenko, un fost spion KGB, devenit un critic important al lui Vladimir Putin, intr-un restaurant din inima Londrei, a provocat panica si iritare printre autoritatile britanice.

Atunci s-a cerut in mod public, pentru prima data, luarea unor masuri impotriva oligarhilor rusi stabiliti la Londra, dar Tony Blair, premierul de atunci, a evitat orice decizie in acest sens.

De atunci, a urmat un sir nesfarsit de atacuri, sinucideri inexplicabile, crime, culminand cu tentativa de eliminare a lui Serghei Skipral, un fost spion GRU care a trecut de partea britanicilor la sfarsitul anilor '90, folosindu-se un nerv-agent, substanta chimica de provenienta militara.

Atacul cu substanta chimica din Salisbury, Marea Britanie, a provocat o solidaritate europeana fara precedent impotriva lui Vladimir Putin - Foto Hepta.ro

Iulia Skipral, fiica spionului, victima si ea a atacului din Salisbury a devenit constienta, iar starea de sanatate i s-a imbunatatit semnificativ, conform ultimului raport medical facut public. Tatal ei se afla in continuare intr-o "stare critica, dar stabila", se mai arata in raport.

Theresa May, un raspuns fara precedent la agresivitatea lui Putin

Mai multi reprezentanti ai societatii civile britanice sunt sceptici ca Theresa May va merge pana la capat in ce priveste politica prin care Londra renunta la statutul de rai al oligarhilor lui Putin. Dar, de aceasta data, contextul e diferit fata de 2006.

La nivel international, premierul Marii Britanii a creat o alianta anti-Putin si peste 140 de "diplomati rusi" din SUA si din Uniunea Europeana au fost expulzati in urma atacului chimic din Salisbury.

Theresa May, in discursul din parlamentul britanic, a facut referire la mai multe masuri de pedepsire a actiunilor violente desfasurate de reprezentantii Rusiei pe teritoriul Regatului Unit.

"Primul ministru Theresa May a promis, de asemenea, masuri de pedepsire a lui Putin si a cercului sau financiar. Ea a oferit putine detalii, dar a spus ca ar putea decide sa inghete bunuri rusesti din Marea Britanie si adoptarea unei versiuni a Actului Magnitsky, legea americana care interzice mai multor cetateni rusi sa intre in Statele Unite sau sa foloseasca sistemul bancar", scrie New York Times.

Londra, raiul coruptilor din intreaga lume

Dar politica laxa in ce priveste statutul celor foarte bogati a atras la Londra corupti din intreaga lume. Aici si-au gasit adapost si multimilionari din fostele state sovietice, dar si din Europa de Est.

Din Romania, multimilionarii Alexander Adamescu si Puiu Popoviciu s-au refugiat la Londra pentru a lupta impotriva cererilor de extradare trimise de Romania pentru ca acestia sa apara in fata judecatorilor sau sa-si ispaseasca pedeapsa cu inchisoarea. Alexander Adamescu a fost arestat la Londra sub acuzatia de fals, conform unor surse din sistemul juridic. Cei doi au sustinut mai multe campanii de comunicare publica prin care incercau sa compromita Justitia din Romania.

Schimbarea de legislatie din Marea Britanie e o veste buna nu numai pentru statele din Europa ce se simt amenintate de politica agresiva a lui Vladimir Putin, dar este si un inceput in ce priveste crearea unui sistem de limitare a coruptiei la nivel comunitar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Putin atac chimic Marea Britanie, #Putin Rusia oligarhi, #Putin coruptie bani, #Putin Skipral atac , #Rusia