Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Marele plan al lui Vladimir Putin. Cine opreste razboiul?

Luni, 14 Aprilie 2014, ora 23:51
13035 citiri
Marele plan al lui Vladimir Putin. Cine opreste razboiul?
Foto: scrapetv.com

Rusia nu se potoleste si incearca sa faramiteze Ucraina, dupa ce a luat acestei tari Crimeea. Planul lui Vladimir Putin pare unul mult mai elaborat decat lasa el sa se vada, insa mai trist este ca nimeni nu pare a avea capacitatea sa il opreasca.

Rusii au infiltrat forte speciale pe teritoriul Ucrainei in ultimele saptamani sau chiar luni. In aceste conditii, instabilitatea nu este un lucru chiar atat de greu de obtinut intr-o tara care deja fierbe, se arata in analiza facuta de CNN. Toate conflictele marunte care macina acum tara vecina cu noi pot reprezenta pretextul sub care rusii sa invadeze Ucraina.

In Crimeea, dupa ce Rusia a intervenit, operatiunea a fost urmata de disparitia misterioasa a opozitiei si a persoanelor care puteau sa se ridice impotriva regimului de la Kremlin. Europa este expusa pericolului de razboi mai mult ca oricand, din 1991 pana in prezent. Chiar si conflictul din fosta Iugoslavie nu a reprezentat o amenintare atat de mare la adresa linistii celorlalte tari de pe "batranul continent".

Unda verde de la SUA?

Implicatiile crizei din Ucraina sunt acum mult mai mari. Rusii par hotarati sa porneasca un razboi de recucerire a fostului spatiu sovietic. In acest context, e greu de spus unde se vor opri pretentiile lor. Pe de alta parte, SUA, prin presedintele Barack Obama, au negat orice interes pe care l-ar putea avea pe teritoriul Ucrainei.

Rusia a anuntat viitoarea tinta a lui Putin

Din pacate, discursul tinut de presedintele american la Bruxelles, pe 26 martie, a fost unul defensiv, el recunoscand rolul important pe care Rusia il are in Ucraina. Astfel, Putin ar fi putut interpreta spusele lui Obama drept o aprobare pentru interventia sa militara in acest stat.

Raspunsul americanilor este prea slab acum, vicepresedintele Joe Biden anuntandu-si vizita in Ucraina abia pentru data de 22 aprilie. Pana atunci, insa, Rusia poate face ce doreste in regiune, destabilizand si mai mult situatia.

Sfidarea sanctiunilor internationale

Mai mult, rusii ii sfideaza pe occidentali si sanctiunile acestora. Regimul de la Kremlin a hotarat sa importe masiv petrol din Iran, prin cumpararea a 500.000 de barili zilnic.

Daca NATO nu isi intareste efectivele in tarile estice, totul poate scapa de sub control, mai ales ca Rusia a incalcat acordul incheiat in 1994, prin care se obliga sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei, stat ce are nevoie de intarirea armatei si a politiei. Personalul de la vama ucraineana este usor de mituit de catre adversari, care reusesc usor sa se infiltreze pe teritoriul tarii.

Cheia rezolvarii tensiunilor poate sta intr-un nou val de sanctiuni adoptate de comunitatea internationala, de aceasta data unele care sa vizeze sectorul bancar si conturile oligarhilor rusi in bancile din Occident. Printre ei ar fi si Putin, un presedinte care intr-o zi poate avea soarta lui Viktor Ianukovici.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #Rusia Ucraina razboi, #conflict Ucraina, #criza Ucraina, #sanctiuni Rusia, #Vladimir Putin Rusia , #Rusia