Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Moscova: Ar fi ''o prostie'' ca UE sa-si conditioneze relatiile cu Rusia de soarta lui Navalnii

Marti, 02 Februarie 2021, ora 14:33
3274 citiri
Moscova: Ar fi ''o prostie'' ca UE sa-si conditioneze relatiile cu Rusia de soarta lui Navalnii
Aleksei Navalnii/Twitter

Kremlinul si-a exprimat marti speranta ca Uniunea Europeana (UE) nu va face "prostia" sa conditioneze viitorul relatiei sale cu Rusia de soarta opozantului rus Aleksei Navalnii, aflat in arest, informeaza AFP.

"Speram ca nimeni nu va face prostia de a lega perspectiva relatiilor Rusia-UE de un locatar al unui centru de detentie", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu cateva zile inainte de o vizita a sefului diplomatiei europene Josep Borrell la Moscova, in timp ce UE a denuntat represiunile la adresa lui Navalnii si a sustinatorilor sai.

"Daca (seful diplomatiei europene) este purtatorul unui mesaj dur, ministrul nostru (de externe Serghei Lavrov) ii va raspunde la fel de dur", a subliniat Peskov.

Borrell a cerut sa-l vada pe Navalnii, arestat din 17 ianuarie imediat ce a revenit la Moscova dupa ce a fost tratat in Germania pentru o otravire in spatele careia s-ar afla, potrivit opozantului, Kremlinul.

Peskov a adaugat ca aceasta problema tine de "anchetatori, de judecatori", dar ca "nefiind nici membru de familie, nici apropiat, pe ce baza ar putea avea loc o astfel de vizita?" (a lui Borrell).

In acelasi timp, marti, 1 februarie, Franta a cerut Germaniei sa renunte la proiectul de conducte de gaz - Nord Stream 2 - cu Rusia. Membrii UE iau in considerare sanctiuni cu privire la retinerea lui Alexei Navalny si o represiune impotriva sustinatorilor sai.

Rusia acuza imixtiunea tarilor occidentale in treburile interne

Pe de alta parte, Ministerul de Externe rus a apreciat ca prezenta unor diplomati straini la sesiunea tribunalului ce urmeaza sa se pronunte marti asupra plasarii in detentie a lui Navalnii este dovada incercarilor Occidentului de a se amesteca in treburile interne ale Moscovei, transmite Reuters.

Purtatoarea de cuvant a MAE rus, Maria Zaharova, a scris pe Facebook ca prezenta diplomatilor este dovada a ceea ce ea a numit eforturile Occidentului de a controla Rusia.

Mai multe tari europene au facut referire la posibilitatea aplicarii de noi sanctiuni impotriva Moscovei, mai ales dupa reprimarea brutala, doua weekenduri consecutiv, a manifestatiilor de sustinere pentru Navalnii.

UE a aplicat deja sanctiuni impotriva unor inalti responsabili rusi, in legatura cu otravirea lui Navalnii.

SUA, "profund ingrijorate" de arestarea lui Navalnii

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat saptamana trecuta ca Statele Unite sunt "profund ingrijorate" in legatura cu liderul opozitiei ruse Alexei Navalnii, aflat in arest la Moscova, si ca sunt luate in considerare actiuni de raspuns la detentia acestuia, informeaza Reuters.

"Avem o profunda ingrijorare pentru siguranta si securitatea domnului Navalnii, iar concluzia mai ampla este aceea ca vocea lui este vocea multor, multor, multor rusi si ar trebui sa fie auzita, nu infundata", a adaugat Blinken, care a precizat ca nu exclude nicio actiune specifica pe care Statele Unite ar putea sa o adopte ca raspuns.

O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#Aleksei Navalnii Rusia, #Uniunea Europeana, #Vladimir Putin , #Rusia