Noua ordine mondiala: Putin a trecut cu tancul peste cea existenta pana acum

Sambata, 22 Martie 2014, ora 20:07
6270 citiri
Noua ordine mondiala: Putin a trecut cu tancul peste cea existenta pana acum
Foto: The Economist

Ordinea mondiala post-sovietica a fost departe de a fi perfecta, dar idea lui Vladimir Putin de a o inlocui cu alta noua este una mult mai rea. Comportamentul recent al Rusiei din Crimeea a prefatat noul Razboi Rece cu Statele Unite.

De fapt, acesta reprezinta o amenintare mare pentru tarile de pretutindeni, deoarece Vladimir Putin a intrat cu tancul in ordinea mondiala existenta in prezent, potrivit The Economist.

"In mintile si in inimile poporului, Crimeea a fost intotdeauna o parte inseparabila a Rusiei", a declarat Putin in Parlamentul de la Moscova in aceasta saptamana.

El a anexat peninsula Crimeea cu o viteza si o eficienta uluitoare, sustinuta de o majoritate zdrobitoare a unui referendum. Putin a numit aceasta o victorie a ordinii si legitimitatii si o lovitura impotriva amestecului Occidentului.

Chiar daca cei mai multi dintre locuitorii din Crimeea au dorit sa se alipeasca Rusiei, referendumul a fost o farsa.

Politica externa urmeaza niste cicluri. Colapsul sovietic a inaugurat un deceniu de suprematie de necontestat pentru Statele Unite si afirmarea agresiva a valorilor americane. Dar, datorita orgoliului lui George Bush, aceasta "lume unipolara" s-a inecat in praful din Irak.

Putin a distrus ordinea mondiala

De atunci, Barack Obama a incercat sa aiba o abordare de colaborare, construita pe convingerea ca America poate face o cauza comuna cu alte tari in vederea izolarii raului. Acest lucru a esuat lamentabil in Siria, iar unele semne se arata si in Iran.

Acum insa, Putin distruge ordinea mondiala prin preluarea Crimeii, fara a mai tine cont de tratatul semnat cu Ucraina in 1994, care garanta granitele acesteia, in schimbul renuntarii la armele nucleare.

Noua ordine mondiala a lui Putin se bazeaza pe o politica de revansa, un dispret pentru adevar si o reinterpretare a legilor, asa cum doresc cei aflati astazi la putere.

Pentru Barack Obama acesta este un moment definitoriu: el trebuie sa conduca, nu doar sa coopereze. Dar Crimeea ar trebui sa conteze pentru restul lumii.

Chiar daca Occidentul este pregatit sa ia masuri severe impotriva Rusiei, marile puteri ale lumii nu sunt inclinate sa o condamne. Acestea ar trebui sa reflecteze asupra carei ordini mondiale se vor alinia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#noua ordine mondiala Rusia, #Putin noua ordine mondiala, #Putin distrus ordinea mondiala , #Rusia