O crima a la russe

Autor: Ana Ilie
Joi, 16 Iulie 2009, ora 23:59
3713 citiri
O crima a la russe
Foto: Reuters

"Democratia matura" din Rusia, propovaduita de Vladimir Putin in urma cu ceva timp, a mai produs o crima: activista pentru drepturile omului din Cecenia. Natalia Estemirova este cea mai recenta victima a unui regim paradoxal in manifestari si ambitii.

Democratia, un regim la care Rusia pretinde sus si tare ca aspira - ba chiar ca l-a si implementat cu succes- se defineste, printre altele, printr-o toleranta ridicata fata de critici, spre deosebire de regimurile totalitare, care zdrobesc cu brutalitate orice urma de nemultumire si protest.

Cum se explica atunci ca asa-zisa democratie rusa nu tolereaza voci precum cele ale Estemirovei (sau Politkovskaiei, prietena sa, sau atator altora), ci le "trateaza" rapid cu cateva gloante in cap? Ca sa nu mai spunem ca aceste crime, care oripileaza opinia publica internationala, raman mereu cu autor necunoscut, in pofida "eforturilor" autoritatilor.

Toti cei care merg impotriva curentului, alegand sa fie o voce singura intr-o mare de cetateni cu capul plecat, au prostul obicei sa dispara, mai devreme sau mai tarziu, din calea Kremlinului.

Moartea lor este in general violenta: rapiti, torturati, impuscati sau injunghiati, regimul nici macar nu se sfieste sa deghizeze aceste episoade in forme mai "acceptabile", inscenand vreun jaf sau vreo razbunare pasionala.

Regimul "democratic" din Rusia nu se incurca in scenarii. Moartea disidentilor, fie ei jurnalisti, activisti, politicieni sau oameni de afaceri, trebuie sa fie clara- un avertisment pentru toti cei care ar avea pofta "sa faca ca ei".

Doar anul acesta, inca doi importanti activisti, avocatul pentru drepturile omului Stanislav Markelov si jurnalista Anastasia Baburova, au fost impuscati mortal, in miezul zilei, in Moscova. Evident, criminalii sunt de negasit - asa cum vor fi, probabil, si in cazul Estemirovei.

Speranta de viata a criticilor regimului este si mai mica in Cecenia, unde conducatorul impus de Kremlin, Ramzan Kadirov, fost lider al militiilor cecene, taie si spanzura sub protectia mamei-Rusia.

Opozantii lui mor cu regularitate nu doar in Cecenia, ci si la Moscova, Viena si chiar si in Dubai - mana lunga a razbunarii ajungandu-l tocmai acolo pe seful clanului rival lui Kadirov, Sulim Yamadaiev.

In aceste conditii, se poate spune ca soarta Estemirovei era pecetluita de mult: avea sa fie data drept exemplu celor care le trece prin mine sa ridice capul si sa vada felul in care democratia este implementata in Rusia.

Estemirova tocmai terminase un documentar despre incendierea caselor familiilor insurgentilor si despre "executiile extrajudiciare" in care sunt implicate fortele de ordine din subordinea lui Kadirov.

Saptamana trecuta, a relatat despre cazul lui Abusubian Albekov, un taran cecen din regiunea Kurchaloi, executat fara a fi avut parte de proces.

Stia ca este in pericol si ca probabil ii va urma prietenei si colaboratoarei sale, Anna Politkovskaia, omorata de un necunoscut in 2006. Cu toate acestea, a continuat sa documenteze crimele regimului Kadirov, desfasurate cu toate ca, in mod oficial, razboiul s-a terminat.

Moartea Estemirovei ar putea totusi sa nu fie in zadar, precum cele dinaintea ei.

Daca presedintele Medvedev, sau premierul Putin, vor sa demonstreze ca nu conduc un regim care tolereaza (ca sa folosim termenul cel mai bland) asasinarea criticilor sai, ar putea incepe prin gasirea celor care au rapit-o si i-au tras doua gloante in cap intr-o padure din Ingusetia si prin inlocuirea lui Kadirov in fruntea Ceceniei.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Rusia asasinat Cecenia, #Rusia regim democratic , #Rusia