Poate fi Putin ingenuncheat? - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 28 Martie 2014, ora 13:19
11357 citiri
Poate fi Putin ingenuncheat? - Interviu

Exporturile de energie sunt punctul nevralgic al Moscovei si Rusia depinde mai mult de UE decat invers, dar regimul Putin poate indura costuri economice foarte mari, fiind chiar intarit de constructia unui inamic extern identificabil, afirma conferentiarul Radu Dudau, director al Energy Policy Group.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Radu Dudau a explicat ca dependenta energetica agregata a UE de gazele rusesti este de 6%, in vreme ce exporturile de energie constituie 70% din exporturile anuale ale Rusiei. In plus, tarile vest-europene au si posibilitati de diversificare a aprovizionarii, in vreme ce Rusia nu are posibilitatea reorientarii pe termen scurt si mediu.

Radu Dudau a explicat ce efecte grave ar putea avea un razboi economic total al Occidentului cu Rusia.

Rusia si UE au devenit destul de interconectate economic si orice masuri impotriva Moscovei ar avea efecte, in oglinda, in UE. Asadar, pe de-o parte, care ar fi zonele economice de mare vulnerabilitate ale Moscovei si, implicit, care ar fi cele mai eficiente sanctiuni economice impotriva ei, pe de alta parte, care ar fi costurile lor in tarile occidentale?

Orice serie de sanctiuni economice serioase la adresa Rusiei vor aduce, pe de o parte, costuri asupra statelor occidentale si, pe de alta, asupra populatiei Rusiei. Ambele sunt indezirabile, desi se pot dovedi inevitabile.

Exporturile de energie sunt punctul nevralgic al Moscovei. Ele constituie 70% din exporturile anuale ale Rusiei. Desigur, UE si Rusia sunt profund interdependente prin comertul cu energie si materii prime din Rusia: 50-60% din gazele naturale rusesti sunt exportate in UE, constituind 23% (in 2013) din consumul total de gaze al UE.

Dar cum gazele naturale reprezinta 24% din mixul energetic european, rezulta ca dependenta energetica agregata a UE de gazele rusesti este de 6%. Cea mai mare parte a acestui consum este in Europa de Vest, in special in Germania, Italia si Franta. Or, tarile vest-europene au si posibilitati de diversificare a aprovizionarii: terminale de gaz lichefiat, gazoducte din Norvegia si nordul Africii - desigur, la un cost mai mare.

In plus, pe termen scurt, Europa isi poate folosi rezervele abundente de carbune pentru generarea de electricitate si caldura, desi aceasta optiune ar compromite tintele UE de protectie a mediului si a climei.

Asadar, Rusia depinde mai mult de UE decat invers. Exporturile de gaze ale Rusiei sunt directionate catre Europa, unde vinde la cele mai mari preturi. Rusia nu are posibilitatea reorientarii pe termen scurt si mediu catre Asia, de exemplu, intrucat nu are interconexiunile energetice necesare.

Care ar fi tarile UE cele mai afectate de sanctionarea severa a Rusiei?

In cadrul UE, statele est-europene sunt mult mai expuse la costurile sactiunilor. Romania e mai degraba o exceptie, cu o dependenta de doar 20% de importuri de gaze din Rusia, dependenta ce poate fi eliminata complet in situatii de criza.

Dar in Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Polonia, Letonia sau Lituania, lucrurile sunt mult mai complicate. Polonia are, cel putin, mari rezerve de carbune, dar Bulgariei i-ar fi extrem de greu sa substituie importurile de gaze rusesti, si din cauza interconectarii precare cu statele vecine.

Teama de costurile economice, chiar mai mici decat ale Rusiei, este cauza reactiei considerate de multi palida a UE in fata agresiunii rusesti in Ucraina?

Da, acestea sunt motive bune pentru ca tarile UE sa fie mult mai ezitante in a impune sanctiuni economice severe. Pentru Germania, cea mai mare economie europeana, Rusia inseamna nu doar o sursa enorm de importanta de materii prime, ci si o mare piata de export.

Pentru Statele Unite efectele economice ar fi nesemnificative, dar ostilizarea radicala a relatiilor cu Moscova ar complica enorm dosare internationale de prim ordin, precum Iran, Siria sau Afganistan.

Ce semnificatie are faptul ca pe lista "neagra" a UE si SUA nu se gaseste niciun sef de mare companie ruseasca, cum ar fi Gazprom?

Ordinele executive ale presedintelui american si lista de persoane cu interdictie de viza a Departamentului de Stat nu au fost indreptate impotriva sistemului politico-financiar al Kremlinului, ci impotriva unor oficiali si oameni de afaceri rusi implicati direct in evenimentele din Ucraina.

Intr-un fel, e vorba de un pas de avertizare, dar unul care a fost bine inteles la Moscova, de vreme ce zeci de miliarde de dolari au fost repatriati in Rusia din Statele Unite. Pe de alta parte, fuga de capital din Rusia a totalizat tot zeci de miliarde in ultima luna.

Mesajul Washingtonului este ca stie unde sunt banii oligarhilor rusi si ca poate impune sanctiuni mult mai severe de ordin financiar-bancar.

Daca sanctiunile economice severe ar aparea totusi, in ce masura ar fi ele transferate asupra regimului Putin?

E important sa intelegem ca un razboi economic total al Occidentului cu Rusia, cu confiscari reciproce de active, cu blocarea tranzactiilor bancare si cu stoparea comertului cu energie nu poate fi decat foarte costisitor si imprezivibil. O taiere brusca a exporturilor rusesti de energie, daca ar fi posibila, ar arunca in aer pietele internationale si pretul petrolului. Ca efect pervers, un baril de titei mai scump ar fi favorabil Rusiei.

In plus, sanctiunile risca sa escaladeze in maniera suprinzatoare iar separarea dintre perceptia amenintarilor economice si de securitate poate deveni confuza.

Pe de o parte, situatia post-Crimeea a reusit deja o unificare remarcabila in politica externa a lumii occidentale iar NATO pare a se fi trezit din letargie. Pe de alta parte, regimul Putin poate indura costuri economice foarte mari, fiind chiar intarit de constructia unui inamic extern identificabil.

Senatorul McCain spunea Rusia este o benzinarie deghizata intr-o tara. In aceste conditii probabil ca o scadere a pretului petrolului si al gazelor ar afecta major Rusia. Au SUA, mai ales, parghiile necesare pentru a determina o astfel de scadere? Ma gandesc, de exemplu, la exportul de petrol, la exportul de gaze lichefiate, pe care presedintele Obama l-a anuntat deja.

Exporturile americane de gaze naturale lichefiate (GNL) nu pot avea nici promptitudinea, nici magnitudinea necesara pentru a schimba fundamental datele problemei. Nu va fi un tsunami al gazului natural american in Europa, iar exporturile, atat cat vor fi, nu vor fi la fel de ieftine ca gazele pe piata interna americana, din cauza costurilor ridicate ale lichefierii si transportului.

Dar prin chiar faptul ca America a incetat sa importe gaze naturale, a disponibilizat pentru pietele europene si asiatice cantitati mari de GNL care, printre altele, au contribuit la scaderea pretului in UE incepand cu 2010. Asadar, revolutia americana a gazului de sist a contribuit deja indirect la cresterea securitatii energetice a UE.

Vor trece insa ani pana cand cantitati semnificative de GNL american vor fi ajuns in porturile europene. Dar tehnologia si capitalul companiilor americane pot aduce si un aport direct in cresterea productiei europene de hidrocarburi. In Bazinul Marii Negre, ExxonMobil poate contribui la dezvoltarea productiei offshore de gaze naturale iar Chevron poate contribui la valorificarea potentialului romanesc de gaze de sist.

In concluzie, credeti ca Putin ar putea fi ingenuncheat economic?

Nu,nu cred ca Putin poate fi ingenucheat economic, daca prin asta intelegem un scenariu ca retragerea din Crimeea in fata sanctiunilor economice ale Vestului. Ceea ce nu inseamna ca nu se impune o reconsiderare profunda a relatiilor lumii euro-atlantice cu Rusia regimului Putin. Tot ce se poate spera este o schimbare lenta, pe termen lung, in care chiar societatea rusa va putea pune capat acestei autocratii si aventurilor sale externe. Dar nici asta nu e sigur.

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#Rusia santiuni economice, #Rusia gaz UE, #Putin Crimeea UE , #Rusia