Protestele de la Moscova, prima fisura in fortareata lui Putin

Joi, 30 Martie 2017, ora 17:22
10229 citiri
Protestele de la Moscova, prima fisura in fortareata lui Putin
Foto: Arhiva Hepta.ro

De cinci ani nu au mai fost proteste in Rusia la adresa regimului Putin. Anexarea Crimeii i-a adus liderului de la Moscova o sustinere de aproape 80 de procente.

O astfel de popularitate ii ofera unui politician o libertate de actiune totala. Si asta s-a si intamplat.

Vladimir Putin a destabilizat Ucraina din cauza ca "Maidanul" l-a alungat de la putere pe fostul presedinte filorus Ianukovici. S-a amestecat in politica europeana si in cea americana, sustinand populismul si incercand sa slabeasca NATO, SUA si Uniunea Europeana. Intr-o mare masura a reusit, dar de duminica soarta lui Vladimir Putin a inceput sa se schimbe.

Doua evenimente diferite petrecute in ziua de 26 martie au generat o noua tendinta in ce priveste evolutia celui mai puternic om al planetei, e vorba de Vladimir Putin, conform Time Magazine si CNN.

Alegerile din Bulgaria au fost castigate de partidul de centru-dreapta GERB, condus de fostul prim-ministru Boiko Borisov. Socialistii erau cotati cu prima sansa, fiind o formatiune politica sponsorizata de Moscova si care si-a facut campanie conform unei strategii dezvoltate de Kremlin, arata un raport al serviciilor secrete bulgare, citat de Wall Street Journal intr-un articol de saptamana trecuta.

A fost o mare surpriza, Bulgaria e vazuta de Putin ca un cal troian in interiorul NATO si UE de unde poate influenta politicile de la Bruxelles, dar poate da peste cap si strategia aliantei nord-atlantice pentru zona Marii Negre.

A doua surpriza pentru Vladimir Putin a fost protestul fata de coruptie care a scos mii de oameni pe strada in Moscova, dar si in alte zeci de orase ale Rusiei. Aleksei Navalnii, unul dintre putinii opozanti ai liderului de la Kremlin, a reusit sa capteze atentia tinerei generatii de rusi care nu se afla sub influenta mass-media controlata de stat si de oligarhii din cercul lui Putin printr-un mesaj impotriva coruptiei.

Citeste si Reuters: Generatia nascuta in timpul lui Putin si-a descoperit vocea in cursul protestelor din Rusia (Video)

Provocari si minciuni

Noul tar se afla la putere de 17 ani, iar surse din anturajul sau anunta ca va candida si anul viitor pentru un nou mandat de presedinte, "probabil ultimul", scrie publicatia americana New Yorker.

E greu de cuantificat in acest moment ce impact politic au avut protestele de strada de duminica trecuta, dar dupa reactia presei aservite se poate trage concluzia ca au fost luate in seama.

Serviciul de propaganda de la Kremlin a inceput sa acuze ca demonstrantii au fost platiti, iar purtatorul de cuvant al institutiei prezidentiale Dimitri Peskov a caracterizat protestele drept "o provocare si o minciuna".

Foto: Hepta.ro - Aleksei Navalnii impreuna cu sotia, la marsul in memoria lui Boris Nemtov, opozantul lui Putin, ucis in apropierea Kremlinului in februarie 2015

Aleksei Navalnii este un jurist si un activist rus care s-a remarcat in timpul miscarilor de strada din 2009. El si-a declarat intentia de a candida impotriva lui Putin la alegerile de anul viitor. Cu toate acestea, Navalnii este cercetat de autoritati pentru un caz de frauda, iar candidatura lui poate fi blocata de autoritatea electorala.

"Acesta e un mod des intalnit prin care Kremlinul ii controleaza pe opozanti, deschizand anchete penale impotriva celor care-l contesta pe Putin", scrie revista New Yorker intr-un articol dedicat protestelor de duminica trecuta.

Orice regim autoritar atinge un punct in care nu se mai poate adapta la realitate din cauza faptului ca nu mai primeste semnale clare de jos in sus. Frica genereaza minciuna si astfel se creeaza un cerc vicios.

Acest proces de erodare il afecteaza si pe Vladimir Putin. La acest fapt se poate adauga si cel ca inamicii lui au inceput sa reactioneze la razboiul hibrid declansat pe mai multe fronturi de catre liderul de la Kremlin.

Exista informatii documentate ca oligarhi rusi au sustinut tabara anti Uniunea Europeana in campania care a dus anul trecut la votul pentru Brexit din Marea Britanie, exista un raport al agentiilor de informatii ale SUA si o ancheta a Congresului in ce priveste implicarea Kremlinului in alegerile prezidentiale americane de anul trecut, exista o criza fara sfarsit la granita de est a Ucrainei, iar in mai multe state europene, liderii populisti au conexiuni cu Moscova.

Efectele razboiului hibrid

Folosindu-se de actiuni de spionaj, propaganda, de informatii false, de politicieni corupti, de site-uri si posturi de televiziune, Vladimir Putin a reusit sa creeze o criza fara precedent in lumea occidentala.

Criza economica declansata in SUA in toamna anului 2007 care s-a propagat rapid in Europa si care a dus la cresterea fara precedent a somajului, la politici de austeritate si saracie a fost folosita de Kremlin pentru a da un curs politic nemultumirilor.

Astfel s-a ajuns la contestarea pe scara larga a Uniunii Europene, a NATO si a miscarilor politice moderate.

Foto: Hepta.ro - Vladimir Putin, ingrijorat la o conferinta dupa doua zile de la protestele anticoruptie din Rusia

Dar Brexit-ul, procesul de desprindere a Marii Britanii de Uniunea Europeana, a reprezentat o lovitura de maciuca pentru opinia publica. Nimeni nu credea ca un astfel de eveniment poate avea loc, iar la cateva luni s-a produs si prabusirea increderii in SUA, odata cu venirea populistului Trump la Casa Alba.

Cele doua evenimente "sponsorizate si incurajate" de Kremlin au ingrozit lumea civilizata. Nimeni nu a crezut ca se pot castiga alegeri cu stiri false, cu declaratii ilogice, cu agresivitate si bani negri.

In Europa, asistam in aceste zile la o ofensiva politica impotriva populismului. Marine Le Pen, in Franta, nu mai are prea multe sanse sa castige presedintia, Angela Merkel se bucura de o sustinere fara precedent in vederea alegerilor generale din Germania, iar in Olanda populistul Geert Wilders a pierdut confruntarea electorala in fata actualului prim-ministru.

In Europa si in SUA se formeaza o noua realitate in care oameni, institutii si organizatii se implica pentru limitarea daunelor produse de razboiul hibrid inventat si sustinut de Vladimir Putin.

Acesta nu-si va pierde peste noapte popularitatea, are cele mai mari sanse sa castige din nou alegerile de anul viitor, dar protestele din Rusia au aratat dupa multa vreme ca pe figura rece si imobila a noului tar a aparut o fisura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vladimir Putin razboi hibrid, #Putin alegeri SUA, #Putin Brexit , #Rusia