Pur si simplu, economia Rusiei e condamnata

Duminica, 21 Decembrie 2014, ora 14:40
10140 citiri
Pur si simplu, economia Rusiei e condamnata

Banca centrala a Rusiei a marit dobanda cheie de la 10,5% la 17%, in cadrul unei intalniri la 1 noaptea, pentru a incerca sa opreasca deprecierea rublei, care a pierdut jumatate din valoare din iunie pana in prezent.

Insa la o zi dupa aplicarea acestei decizii, rubla a pierdut teren in continuare. Motivul e simplu: pretul petrolului e in scadere, iar populatia nu mai vrea sa isi tina economiile in moneda nationala. In plus, dobanda cheie e exorbitanta.

"E o masura disperata pentru a salva moneda, cu pretul sacrificarii economiei. Cu alte cuvinte, e vorba de o panica justificata. Sah mat", comenteaza jurnalistul Matt O'Brien intr-un editorial publicat de Washington Post.

Rusia trece printr-o criza clasica a pietelor emergente. O simplificare a situatiei ar fi sa spui ca aceasta tara nu prea are o economie sanatoasa, in conditiile in care se bazeaza pe afacerile cu petrol, care acapareaza restul industriilor.

Tocmai de aceea a fost lovita atat de tare de cresterea productiei americane de resurse energetice si de scaderea cererii din Europa, China si Japonia.

Un petrol mai ieftin inseamna mai putini dolari in conturile companiilor rusesti de profil care pot fi convertiti in ruble, ceea ce inseamna ca exista o cerere mai mica pentru moneda ruseasca. De aici rezulta deprecierea sa.

Trebuie mentionat ca nici sanctiunile Occidentului nu au venit in ajutorul Rusiei.

Avand in vedere toti acesti factori, rubla a pierdut 22% in fata dolarului doar in ultima luna, 11% din acest declin fiind inregistrat in data de 15 decembrie.

Procentual, scaderea este mai mare decat cea a grivnei ucrainene si a petrolului.

Rusia avertizeaza SUA: Noile sanctiuni vor strica relatiile pentru multa vreme

Rusia in 2015

Iar situatia se va inrautati pe zi ce trece, deoarece se afla intr-un cerc vicios. Economia sa are nevoie de dobanda cheie mica pentru a impulsiona cresterea, in timp ce companiile au nevoie de un nivel mai ridicat al acestui indicator pentru ca rubla sa se aprecieze, astfel incat imprumuturile in dolari sa nu valoreze atat de mult.

"Pentru a folosi un termen 'tehnic', rusii sunt condamnati, orice ar face", se mai arata in articolul citat.

Daca ar fi mentinut dobanda cheie la un nivel scazut, atunci rubla ar fi continuat sa se deprecieze, inflatia ar fi urcat vertiginos, iar marile corporatii ar fi intrat in insolventa. Insa macar cresterea economica nu ar fi fost dezastruoasa.

Dar autoritatile de la Kremlin au decis sa aplice o decizie drastica, prin marirea dobanzii cheie de la 10,5% la 17% intr-o singura sedinta.

Masura va trimite economia tarii intr-o recesiune crunta. Deja Guvernul estimeaza o contractie de 4,5%-4,7%, daca pretul petrolului va ramane sub 60 de dolari pe baril. E posibil ca Rusia sa impuna controlul capitalului pentru a sprijini rubla si ar putea cere ajutor extern, de exemplu de la Fondul Monetar International (FMI).

"Ca si URSS, Rusia lui Putin e puternica doar cand petrolul e puternic. (...) Poate ca liderul de la Kremlin joaca sah in timp ce noi jucam dame, dar doar daca ii vom imprumuta banii pentru partida", conchide jurnalistul Washington Post.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...