Putin, declaratie transanta despre atacarea tarilor NATO de catre Rusia

Sambata, 06 Iunie 2015, ora 11:33
19250 citiri
Putin, declaratie transanta despre atacarea tarilor NATO de catre Rusia
Foto: Kremlin

Vladimir Putin a acordat un interviu unei publicatii din Italia in care a vorbit pe larg despre posibilitatea vehiculata in ultima perioada, conform careia Rusia ar putea ataca tarile NATO, in special pe cele baltice.

Presedintele Rusiei a respins vehement acest scenariu, intr-un interviu acordat Corriere della Sera, subliniind ca doar o persoana "fara minte" se poate gandi ca s-ar putea ajunge in aceasta faza. De asemenea, Putin a sugerat ca SUA ar fi interesate ca aceasta idee sa fie vehiculata pentru a-si consolida pozitia la nivel global.

"Numai o persoana care nu are minte isi poate imagina ca Rusia ar putea ataca intr-o zi NATO. Aceasta idee nu are niciun sens, e complet nefondata. Poate cineva e interesat sa alimenteze aceste temeri, pot presupune doar. De exemplu, americanii nu doresc de mult apropierea dintre Rusia si Europa. Sa presupunem ca SUA doresc sa-si mentina pozitia de lider in comunitatea atlantica.

Ei au nevoie de o amenintare externa, de un dusman. Iar Iranul nu este in mod clar o amenintare care sa intimideze suficient. Nu va fie frica de Rusia! Lumea s-a schimbat atat de mult incat oamenii rezonabili de azi nu-si pot imagina un conflict militar la o asemenea scara. Avem alte lucruri de facut, va asigur", a explicat Vladimir Putin.

Avertismentul unui general NATO: Rusia poate ocupa tarile baltice in doua zile

Vorbind despre relatia Rusiei cu tarile NATO din vecinatate, Putin a subliniat ca pozitia tarii sale nu este nicidecum ofensiva, dimpotriva - ar fi una care ar raspunde amenintarilor externe.

"Vorbiti despre expansiunea NATO in estul Europei. Dar noi nu ne mutam nicaieri, ci infrastructura NATO se apropie de granitele noastre. Tot ce facem este sa raspundem la amenintarile existente la adresa noastra. O facem in mod limitat pentru a asigura securitatea Rusiei. Sau se astepta cineva ca din senin sa dezarmam?

Odata am propus partenerilor americani sa construim impreuna trei sisteme de aparare anti-racheta: Rusia, SUA si Europa. Propunerea a fost respinsa. A fost considerat un sistem scump si nu se stia daca va fi eficient. Dar bineinteles pentru a stabili un echilbru strategic, vom dezvolta potentialul nostru ofensiv si ne gandim la un sistem capabil sa depaseasca apararea anti-racheta. Si trebuie sa spun ca am facut progrese semnificative in aceasta directie", a mentionat Putin.

Statele baltice se tem de Rusia lui Putin - Sunt pregatite sa lupte cu "omuletii verzi"

Presedintele rus a aratat apoi ca bugetul SUA este mult mai mare in comparatie cu cel al Rusiei si ca influenta tarii sale in afara granitelor tinde sa devina minima.

"Bugetul militar al SUA este mai mare decat cheltuielile militare ale tuturor celorlalte state din lume la un loc. NATO consuma de 10 ori mai mult decat Rusia. Rusia practic nu mai are nicio baza militara in strainatate. Politica noastra nu are un caracter global, ofensiv sau agresiv. Publicati in ziar harta lumii cu toate bazele militare ale SUA si veti vedea diferenta", a comentat acesta.

Despre relatia cu Europa: N-am tratat-o ca pe o amanta

Vorbind despre relatia pe care Rusia o are cu tarile din Uniunea Europeana, Putin a opinat ca lucrurile nu s-au deteriorat din cauza tarii pe care o reprezinta.

"Nu a fost vina Rusiei ca relatiile cu tarile din Uniunea Europeana s-au deteriorat. Dorinta a fost a partenerilor nostri. (...) Nu am tratat niciodata Europa precum o amanta. Acum vorbesc foarte serios. Intotdeauna am oferit un parteneriat pe termen lung, dar astazi am impresia ca Europa incerca sa construiasca o relatie bazata doar pe interese materiale si exclusiv in favoarea ei", crede Putin.

Apoi, Putin a mentionat ca nu intelege motivul pentru care incercarea Rusiei de a se apropia de tarile ex-sovietice este privita cu numeroase suspiciuni.

"Cand voi integrati tari in Uniunea Europeana este considerat ceva normal, dar daca noi facem asta in spatiul post-sovietic este interpretat drept o dorinta a Rusiei de a construi un fel de imperiu? Nu inteleg aceste abordari", a punctat Putin.

Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge războiul pe teritoriul NATO. "Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat" FOTO/VIDEO
Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge războiul pe teritoriul NATO. "Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat" FOTO/VIDEO
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#Vladimir Putin atac Rusia NATO, #atac Rusia NATO, #Vladimir Putin relatie NATO, #Vladimir Putin relatie Europa , #Rusia