Putin, despre o intelegere cu Trump la alegeri: Nimeni nu stia mai bine ca noi ca Muller nu va gasi nimic

Marti, 09 Aprilie 2019, ora 21:23
5481 citiri
Putin, despre o intelegere cu Trump la alegeri: Nimeni nu stia mai bine ca noi ca Muller nu va gasi nimic

Vladimir Putin a dat asigurari marti ca stia "de la inceput" ca ancheta procurorului special Robert Mueller avea sa-l exonereze pe Donald Trump de acuzatii de complicitate cu Moscova in alegerile prezidentiale americane din 2016, pe care le-a catalogat drept un "delir total".

"Noi am spus de la inceput ca nu va gasi nimic Comisia Mueller, nimeni nu o stia mai bine ca noi", a declarat presedintele rus la un forum consacrat Arcticii, la Sankt Petersburg.

Aceasta este prima sa reactie fata de raportul Mueller - care a conchis, potrivit Departamentului american al Justitiei, ca Moscova a vrut sa influenteze votul, dar ca nu a gasit probe care sa arate ca a existat o intelegere in acest sens intre Trump si Kremlin.

De ce militarizeaza zona acrtica?

Pe de alta parte, Rusia "nu ameninta pe nimeni la Zona Arctica", unde isi consolideaza prezenta militara, si nu face decat sa-si asigure securitatea, a dat asigurari seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov la acest eveniment, relateaza Reuters.

"Noi nu facem altceva decat sa ne aparam securitatea tarii. Noi nu amenintam pe nimeni. Ne vom pastra capacitatile de apararea tinand cont de situatia din jurul tarii noastre", a declarat Lavrov la Forumul International cu privire la situatia din zona Arctica, la Sankt Petersburg, in nord-vestul Rusiei.

Ministrul rus de Externe raspundea astfel, in cursul unei mese rotunde, unei intrebari cu privire la acuzatii referitoare la o "militarizare" a Arcticii, formulate adesea de Occident impotriva Rusiei.

"Pozitia noastra cu privire la Arctica presupune o larga cooperare", a apreciat Lavrov.

"Noi suntem in favoarea dezvoltarii unei colaborari, inclusiv cu privire la problema Pasajului de Nord-Est", o cale maritima de-a lungul coastelor Siberiei, care a devenit mai accesibila din cauza topirii ghetarilor.

"Noi nu vedem vreun subiect care merita sa atraga atentia NATO", a adaugat seful diplomatiei ruse.

Forumul International cu privire la situatia din Arctica are loc marti si miercuri la Sankt Petersburg.

In marja formului, presedintele rus Vladimir Putin s-a intalnit cu premierii norvegian Erna Solberg si suedez Stefan Lovfen si presedintele finlandez Sauli Niinisto.

Rusia spera sa devina prima putere economica si militara la Arctica, profitand de incalzirea globala si de topirea ghetarilor, care ar urma sa deschida noi rute comerciale in Marele Nord.

Deschiderea Pasajului de Nord-Est, care leaga Oceanul Atlantic si Oceanul Pacific, ar simplica, astfel, pentru Rusia, livrarea de hidrocarburi catre Asia de Sud-Est.

Moscova si-a consolidat prezenta militara in regiune, redeschizand mai multe baze militare pe care le-a abandonat la caderea URSS.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...