Putin joaca destinul UE la ruleta ruseasca (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 15:14
7626 citiri
Putin joaca destinul UE la ruleta ruseasca (Opinii)

Liderii europeni nu au reusit deocamdata sa ajunga la un acord privind sanctiuni severe impotriva Rusiei dupa barbaria inimaginabila comisa in cazul avionului Malaysian Airlines.

Deocamdata, Consiliul European din 22 iulie a cerut Comisiei Europene sa pregateasca documentatia pentru eventuale noi sanctiuni impotriva Rusiei in domeniile tehnologiei de varf, al apararii si al accesului pe pietele de capital. Propunerile concrete ar trebui sa fie prezentate joi, 24 iulie.

Concluziile Consiliul European din 22 iulie

Dar documentul final al reuniunii de marti nu a reusit sa-i defineasca pe separatistii din estul Ucrainei drept grupare terorista.

Potrivit relatarilor din interior, clivajul din UE a fost evident. Daca Polonia, Marea Britanie, Romania si tarile baltice au cerut o atitudine ferma, Germania si Franta si-au pus manusi de catifea. Explicabil. Germania are interese economice uriase legate de piata ruseasca. Iar Franta, draguta de ea, ii vinde lui Putin nave militare de inalta tehnologie. Daca-l sanctioneaza, ce se alege din castigul de 1,2 miliarde de euro?

Exista si teoria ca sanctiunile dure vor veni, insa cu o amanare care sa permita repatrierea cadavrelor, care au ajuns la Harkov abia azi, si examinarea locului prabusirii. Vom vedea joi, daca CE va propune sanctiuni concrete, cat de grele vor fi ele si cand vor fi adoptate.

Cred ca de aceasta reactie poate depinde chiar viitorul UE.

Pentru ca nu a fost vorba doar despre doborarea avionului, despre care se incearca acreditarea ideii ca ar fi fost o greseala. Ci si despre profanarea cadavrelor vreme de 4 zile, de faptul ca ancheta nu a putut incepe decat dupa ce locul prabusirii a fost periat de toate probele elocvente, despre dificultatea cu care au fost predate cutiile negre a caror nealterare este putin probabila.

In toata aceasta demonstratie de salbaticie oferita lumii intregi, cred ca responsabilitatea Rusiei este indubitabila.

Rusia i-a inarmat si i-a finantat pe separatisti. Daca nu aveau armament sofisticat, cu ce sa fi tras "din greseala"? Liderul lor este un fost ofiter rus. Trupele rebelilor sunt impanate cu militari rusi fara uniforma. Racheta ucigasa nu putea fi trasa decat de militari specializati, bine instruiti.

Exista probe, inclusiv filmari si interceptari, care dovedesc implicarea Rusiei in actul terorist in Ucraina. Probe pe care nici Moscova, nici separatistii nu le-au putut demonta argumentat, indiferent cat de mult le-au negat.

In aceste conditii, Vladimir Putin a devenit teroristul numarul unu al Europei, un demn urmas al lui Osama bin Laden, dar intr-o pozitie cu mult mai periculoasa, pentru ca nu este, precum fostul lider al Qaida dupa 11 septembrie, un fugar, ci ditamai tarul de la Kremlin cu o putere in crestere si o agresivitate din ce in ce mai mare.

Sub condamnarea unanima a comunitatii internationale, Putin a raspuns de altfel prin noi amenintari. Nu a facut de fapt niciun pas inapoi, dimpotriva, este in ofensiva.

Si in fata acestei imese sfidari, extrem de periculoase, Uniunea Europeana ofera deocamdata un spectacol dezolant, rezumandu-se la declaratii mai mult sau mai putin amenintatoare.

Daca linia de acum nu va fi rapid schimbata, Putin obtine rezultatul maxim posibil, cel pe care cred ca a si mizat. Nu numai ca impune politica terorii in Europa, ci pune reflectorul pe faliile pe care a reusit sa le creeze cu migala si rabdare in UE printr-un abil joc economic.

Divizeaza UE pe falia ruseasca si induce o imensa neincredere in forta acestui organism european. Cum se mai pot simti, spre exemplu, olandezii parte a comunitatii europene, daca aceasta comunitate asista pasiva si inhibata la crima teribila comisa impotriva unor conationali ai lor si la barbaria la care au fost supuse apoi trupurile? Dimensiunea frustrarii a fost data de solicitarea militarilor olandezi de a fi desfasurati in estul Ucrainei.

Exista riscul ca europenii sa nu se mai simta aparati de megastructura din care fac parte, iar efectele acestei neincrederi ar putea fi cu mult mai grave decat cele ale celei mai teribile crize economice.

Aici nu se joaca doar niste interese financiare. Aici se joaca destinul UE pe care Putin are tot interesul sa o sparga.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#avion doborat Ucraina, #UE sanctiuni Rusia , #Rusia