Putin trimite sisteme de racheta in Iran, dar asigura Israelul ca nu e niciun pericol

Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 06:33
4386 citiri
Putin trimite sisteme de racheta in Iran, dar asigura Israelul ca nu e niciun pericol
Foto: Kremlin

Sistemele de racheta de tip S-300 care urmeaza sa fie livrate Iranului sunt de natura defensiva si nu pot constitui o amenintare pentru Israel sau alte tari din Orientul Mijlociu, i-a dat asigurari marti presedintele rus Vladimir Putin premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Vladimir Putin si Benjamin Netanyahu au purtat marti o discutie telefonica in cadrul careia cei doi lideri au discutat pe marginea deciziei Rusiei de a exporta in Iran anumite tipuri de produse, inclusiv sisteme de rachete de tip S-300, relateaza Sputnik.

"Cei doi interlocutori au discutat pe marginea deciziei sefului statului rus de a anula embargoul asupra vanzarii unor sisteme de rachete de tip S-300 Iranului", anunta un comunicat al Kremlinului.

Putin joaca tare la Teheran - infunda Rusia in criza, de dragul aliantei cu Iranul

Potrivit Kremlinului, Putin i-a atras atentia lui Netanyahu asupra faptului ca sistemele de rachete de tip S-300 sunt strict defensive si incapabile, prin urmare, sa constituie o amenintare pentru securitatea statului evreu sau a altor tari din Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, seful Guvernului israelian si-a exprimat nemultumirea fata de anularea acestui embargo, potrivit cancelariei lui Netanyahu.

"Premierul Netanyahu i-a spus presedintelui Putin ca acest demes nu va face altceva decat sa accentueze agresiunea Iranului in regiune si va compromite securitatea Orientului Mijlociu", se arata in comunicatul Guvernului israelian.

Vladimir Putin a semnat luni un decret care va permite intensificarea schimburilor economice intre Rusia si Iran, inclusiv vanzarea unor sistemele de rachete de tip S-300.

Rusia poate livra rachete de tip S-300 Iranului. Care este reactia Pentagonului

Potrivit decretului, Rusia va livra grau si materiale de constructii in Iran, o tara vizata de sanctiuni internationale, in schimbul petrolului furnizat de regimul de la Teheran.

Acord substantial intre Rusia si Iran - va livra sisteme de rachete de tip S-300

Decretul prezidential va permite si onorarea contractului care prevede vanzarea de catre Rusia a unor sisteme de rachete de tip S-300 in Iran, o masura denuntata imediat de Statele Unite si Israel.

Prin acest decret, care nu inseamna modificarea in vreun fel a sanctiunilor internationale, Rusia spera sa faca un pas inaintea Occidentului, in relatia cu Iranul. Marile puteri din grupul P5+1 (Rusia, SUA, Franta, Marea Britanie, China si Germania) au ajuns la un acord de principiu cu Iranul in domeniul nuclear si ar putea atenua regimul de sanctiuni impus Teheranului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Putin acord Iran Israel , #Rusia