Romania, fata in fata cu amenintarea Putin (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 19 Martie 2014, ora 21:14
12089 citiri
Romania, fata in fata cu amenintarea Putin (Opinii)
Foto: www.nytimes.com

Primul semn al gravitatii evenimentelor la est de granita Romaniei este faptul ca agenda politica a liderilor europeni s-a schimbat aproape radical.

Nici Romania nu a scapat, desi intarzierea Bucurestiului in reactii si declaratii vis-a-vis de schimbarile la nivel international e clasica de acum.

La noi, intaietate au avut babele si bocitoarele nationale care au iesit in piata sa anunte razboiul la care a pornit Putin sau, dupa gust, sa isi anunte disponibilitatea de a pleca ei insisi la lupta impotriva noului Hitler, care ameninta frumoasa si civilizata Uniune Europeana cu ticurile sale barbare si totalitare.

Desi politicienii de la noi abia invata sa isi muleze strategiile electorale pe conflictul din Ucraina - Crimeea, la nivel european actiunile lui Putin in zona de granita a Romaniei au avut mai degraba efectul de a uni politicile altfel tot mai divergente ale marilor puteri UE.

Franta, Marea Britanie, Germania si-au gasit o singura limba in raspunsul pe care l-au dat presedintelui Rusiei, oricat de anemic si disproportionat ar putea fi el considerat.

Raspunsul pe care UE si SUA l-au dat in cazul anexarii Crimeii de catre Putin ar putea fi privit si ca o incercare de a-i bloca liderului de la Kremlin viitoarele actiuni si, mai important, de a ameninta Rusia cu spectrul unei izolari economice mult mai dureroase decat orice alta actiune de agresiune.

Acesta e punctul in care Rusia este cel mai vulnerabila. Pierderea competitiei economice la nivel inalt de catre administratia Putin este si explicatia partiala a aventurii in care s-a aruncat Rusia. Constient de izolarea economica si politica spre care ar purta tara, Vladimir Putin s-a grabit sa prezinte China si India ca noi parteneri de afaceri.

Marea intrebare este daca China, in primul rand, isi va risca afacerile si relatiile economice pe care le dezvolta cu SUA si UE pentru a pune umarul la construirea polului de forta euroasiatic, unde Rusia si-a prezentat prin glasul lui Putin rolul de putere centrala.

In cel mai bun caz, China ar dori sa isi impuna propriul vis, de cea mai puternica forta economica a lumii. In intrecerea pe care si-ar dori sa o castige in fata Statelor Unite, miscarile de trupe militare si burzuluiala lui Putin nu ajuta cu nimic economia Chinei. Ba dimpotriva.

Pe scurt, in confruntarea dintre UE si SUA versus Rusia vad mai mult visul chinezesc de a lua fata Americii, asa cum a fost el formulat in ultimii ani de catre liderii de la Beijing. Pe de o parte.

De cealalta, dorinta Germaniei de a-si asuma responsabilitati tot mai mari in politica externa, iar criza din Ucraina - Crimeea este o uriasa ocazie pentru acest scop. In consecinta, intrebarea la care Merkel nu are raspunsul este cat de dur sa reactioneze fata de Rusia, chiar daca asta va afecta economia germana.

In conditiile in care UE ar strange randurile, unita tot mai strans in jurul unor valori al caror sens era aproape pierdut, impotriva actiunilor de rascoala ale lui Putin, atunci si Romania ar putea beneficia de contextul international pentru a-si juca interesele in privinta Republicii Moldova.

Surprinzatoare din acest punct de vedere e retragerea lui Traian Basescu din proiectul unirii cu "fratii moldoveni". Dar ideea ar putea deveni o arma cu care liderii UE sa lupte impotriva lui Putin, sub pretextul accelerarii procesului de integrare a Republicii Moldova sub umbrela Uniunii Europene.

In functie de mutarile pe care le va face Rusia, pe de o parte, de la raspunsul la oferta Transnistriei si pana la solutionarea tensiunilor din Ucraina, si de forta cu care SUA si UE vor raspunde in viitorul apropiat, de cealalta parte, vom afla si care va fi soarta Republicii Moldova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Romania Republica Moldova Putin, #Putin anexare Crimeea Moldova, #Transnistria Putin Moldova , #Rusia