Rusia si Ucraina, in pragul unei noi crize a gazului?

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 13:56
2429 citiri
Rusia si Ucraina, in pragul unei noi crize a gazului?

Autoritatile de la Kiev sunt tot mai nemultumite de actualul contract pe care il au cu Gazprom, semnat in 2009 de fostul premier Iulia Timosenko, imediat dupa precedenta criza a gazului dintre Rusia si Ucraina.

Obligati sa cumpere gazul rusesc, de care sunt dependenti aproape in proportie de 100%, la un pret doar cu 30% mai mic decat cel al pietei, ucrainienii ameninta ca vor rupe actualul contract daca rusi nu vor accepta sa le livreze gazul la un pret care sa coboare sub 200 de dolari pe mia de metri cubi.

Pentru asta, cele doua parti ar trebui sa convina asupra modificarii actualei formule de calcul, legata de pretul spot (pentru tranzactiile cu livrare imediata, n.red) al barilului de petrol. Atat timp cat pretul gazului creste proportional cu cel al petrolului, puternic influentat de situatia din Orientul MIjlociu, rusii nu au niciun interes sa renegocieze actuala formula, mai cu seama ca perspectiva indica faptul ca pretul gazului pe pietele internationale ar putea inregistra o crestere de cel putin 50% pana la sfarsitul anului.

"Formula pretului la care Rusia livreaza gaze naturale este universal valabila pentru toate tarile, iar Ucraina nu este o exceptie (...) Intentionam sa urmam strict toate acordurile semnate anterior, atat pe cele privind preturile de livrare, cat si pe cele de tranzit", declara cu cateva saptamani in urma Vladimir Putin, dupa o intrevedere cu omologul sau ucrainian Nikolai Azarov.

In prezent, pretul gazului natural pentru Ucraina este 295,60 dolari pe 1000/mc si se asteapta sa creasca la 350 dolari pe 1000/mc in al treilea trimestru, respectiv la peste 400 dolari in ultimele trei luni din 2011.

In functie de evolutiile de pe piata internationala, pretul gazului livrat Ucrainei ar putea sari chiar si de 500 de dolari pe mia de metri cubi, potrivit declaratiilor facute recent de Alexei Miller, director executiv al Gazprom.

Chiar daca aceste valori sunt cu 30% sub preturile la care Rusia livreaza sau ar putea livra in viitor gaz catre ceilalti "clienti" din Europa, ca urmare a acordului pe care Kievul si l-a dat pentru stationarea flotei ruse la Marea Neagra in Crimeea pana in 2042, ucrainienii forteaza nota si cer preturi cu peste o suta de dolari mai mici la mia de metri cubi fata de valorile actuale.

"Actualul contract de furnizare de gaze intre Rusia si Ucraina este unul dezavantajos pentru Kiev. Pretul gazului rusesc pentru Ucraina ar trebui sa fie sub 200 de dolari pe 1.000/mc. Pretul pe mia de metri cubie este prea mare. A fost ridicat la 450 dolari de la 179.50 dolari. Astazi ar trebui sa fie sub 200 dolari pe mia de metri cubi", a declarat Victor Ianukovici pentru Le Monde .

Declaratia a fost facuta cu doar o zi inainte ca liderul de la Kiev sa se intalneasca cu premierul rus Vladimir Putin, cu care a discutat, printre altele, si problema pretului gazului livrat de Gazprom Ucrainei.

O pozitie asemanatoare cu cea a presedintelui ucrainian a avut si premierul Nikolai Azarov, care, de data aceasta dupa intalnirea cu Putin din prima parte a lunii iunie, a precizat ca Ucraina nu va avea pentru totdeauna acest contract dezavantajos si ca "mai devreme sau mai tarziu" rusii tot vor trebui sa accepte sa negocieze un contact mai "decent".

Problema pentru politica interna

Actualii lideri de la Kiev au tot interesul sa se planga de conditiile nefavorabile din contractual cu Gazprom pentru a masca partea politica a procesului intentat fostului premier Iulia Timosenko.

Aceasta este urmarita penal pentru abuz de putere tocmai in cazul semnarii contractului de furnizare gaze natural cu Rusia din 2009.

Ucrainienii incearca sa rezilieze acest contract inca din primavera anului trecut, din momentul imediat urmator schimbarii regimului politic la Kiev.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#Yulia Tymoshenko, #Vladimir Putin, #Nikolai Azarov, #Viktor Yanukovych , #Rusia