Rusia, un tigru economic doar pe hartie?

Vineri, 02 Mai 2014, ora 08:56
6738 citiri
Rusia, un tigru economic doar pe hartie?
Foto: Arhiva

Presedintele rus Vladimir Putin putea spera ca Occidentul sa nu mai intervina in conflictul din Ucraina, dupa prima runda de sanctiuni, insa Statele Unite si Uniunea Europeana nu au de gand sa il lase sa ocupe tara vecina, arata publicatia Chicago Tribune.

Luni, SUA si UE au aplicat noi masuri impotriva unor membri din cercul de apropiati ai presedintelui rus si au promis ca daca situatia va escalada in Ucraina, atunci vor da noi pedepse, care vizeaza produse high-tech, in special echipamentul militar, pentru ca Rusia sa nu poata sa isi mareasca forta militara.

Raspunsul Rusiei? "Sanctiunile sunt dezgustatoare", a transmis ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, aminteste Chicago Tribune.

Impune Rusia contrasanctiuni Occidentului? Ce spune Putin

Mai mult, Vladimir Putin a aratat ca Rusia nu vede nevoia impunerii de sanctiuni Occidentului, insa ar putea reevalua participarea companiilor occidentale in economia sa, inclusiv in proiectele energetice.

"Am dori foarte mult sa nu recurgem la masuri de raspuns. Sper ca nu vom ajunge in acel punct", le-a spus Putin reporterilor, dupa o intalnire cu liderii Belarusului si Kazahstanului.

Putin nu se lasa: Cum vrea sa pedepseasca Occidentul daca sanctiunile vor fi extinse

"Dar daca lucrurile acestea continua, vom fi nevoiti, desigur, sa ne gandim cine lucreaza in sectoarele cheie ale economiei Rusiei, inclusiv in sectorul energetic, si cum", a continuat acesta.

Problemele economice ale Rusiei

Economia Rusiei depinde in mare parte de vanzarile de petrol si gaze naturale. Sanctiunile anuntate de Occident ar trebui sa ingreuneze accesul la capitalul strain, precum si la echipamentul si la expertiza de care are nevoie pentru a exploata aceste resurse, arata sursa citata.

In plus, oficialii rusi vizati de masuri nu au voie sa patrunda pe teritoriul SUA sau UE, astfel ca oligarhilor le va fi greu sa mai demaraze afaceri in strainatate.

Chicago Tribune aminteste ca popularitatea presedintelui Vladimir Putin a crescut dupa anexarea Crimeii. Insa economia se duce in jos. Rubla s-a depreciat cu mai mult de 10 procente fata de dolar. Mai mult, inflatia este in crestere, iar agentiile de rating incep sa trimita incet-incet Rusia foarte aproape de categoria "junk" - nerecomandata investiilor.

Pe de alta parte, banca centrala a ridicat dobanda-cheie la un nivel uimitor, de 7,5%, iar produsul intern brut ar urma sa stagneze in 2014.

Il vor mai iubi rusii pe Putin? Ce vesti foarte proaste le aduce FMI

"In consecinta, Rusia ar putea sa dovedeasca ca este un tigru economic... doar pe hartie", sustine publicatia citata.

Aceasta tara a inregistrat in ultimii sase ani cresteri sustinute si solide, insa modelul economic, bazat mai ales pe resursele energetice, si-a dezvaluit slabiciunile odata cu escaladarea situatiei din Ucraina si sanctiunile impuse de Occident. Multi analisti au aratat ca Moscova trebuie sa isi diversifice industriile, in special cea a serviciilor.

"Putin ar putea ignora sanctiunile, insa nu poate evita o economie aflata in cadere libera. In plus, nici nu poate risca ca SUA si UE sa impuna pedepse mai dure, care ar putea pune bete in roate tuturor sectoarelor economice ale Rusiei", scrie publicatia citata.

Sanctiuni prea usoare?

Noile sanctiuni americane nu s-au ridicat la inaltimea celor anuntate cand ofensiva rusa a inceput in Ucraina, in urma cu trei saptamani, scrie Washington Post.

"Nu ne asteptam sa aiba loc o schimbare imediata in politica Rusiei", a aratat un reprezentant al Casei Albe, care a recunoscut ca SUA pot lua masuri care sa produca "pagube grave economiei Rusiei", insa aleg sa nu faca asta.

Se pare ca Obama crede ca astfel de sanctiuni blande pot schimba atitudinea liderului rus, insa Putin a ras de ele si pare ca nu le-a bagat in seama.

O alta explicatie data de un oficial american este ca administratia nu doreste sa actioneze fara Uniunea Europeana, care, la randul sau, nu a anuntat decat sanctiuni minimale.

In plus, administratia Obama trebuie sa ia in considerare "efectele asupra economiei globale", ceea ce sugereaza ca politica de sanctiuni a SUA este "calibrata" mai putin in directia salvarii Ucrainei, cat catre evitarea masurilor ce ar provoca probleme la Bruxelles sau ar aduce atingere cresterii economice a SUA, in an electoral (in 2014 are loc un scrutin partial pentru Congres).

Masurile fara vlaga ale lui Obama nu-l sperie pe Putin

Toate acestea sunt motive rezonabile, insa ar trebui sa fie depasite de imperativul unei pozitii ferme impotriva schimbarii fortate a granitelor in Europa, scrie publicatia citata.

Pentru ca alege sa nu foloseasca armele economice aflate la indemana sa, Obama ii transmite lui Putin si altor potentiali agresori ca au putine motive pentru a se teme de SUA, conshide Washington Post.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Putin sanctiuni Rusia, #efecte sanctiuni Rusia, #probleme economie Rusia, #economie Rusia , #Rusia