Se prabuseste Rusia la fel ca URSS?

Autor:
Sambata, 27 Februarie 2010, ora 08:35
7103 citiri
Se prabuseste Rusia la fel ca URSS?

In conditiile in care nemultumirea rusilor creste de la zi la zi sub presiunea crizei economice, iar luptele interne din Kremlin se intensifica, devine tot mai evident ca elita politica a Rusiei poate face fata acestor probleme.

Situatia este atat de dramatica incat Andrew Wood, fostul ambasador britanic in Rusia, actualmente contributor al Chatham House, explica, intr-un raport, de ce "unii dintre factorii care aratau la inceputul anilor optzeci ca Uniunea Sovietica nu va supravietui pot fi observati si acum".

Ca mai mereu in istoria Rusiei, remarca Radio Free Europe/, este un conflict intre nevoia de modernizare a economiei si dorinta elitelor de a pastra controlul politic. Aceasta din urma castiga, desigur, in detrimentul modernizarii, stabilizarii si reformelor.

Andrew Wood aduce zece argumente in sprijinul afirmatiei sale:

1. Putin/Medvedev. Nu se prevede nicio schimbare in acest tandem, mai ales ca presedintele Medvedev nu are nici suficient sprijinitori, nici dorinta de a-si capata libertatea de actiune. Ambii se tem ca orice miscare substantiala la varf va deteriora actualele structuri de putere.

2. Alegerile din 2012. Decizia cine va candida la presedintie, daca nu vor fi facute schimbari radicale intre timp, depinde de cine va parea cel mai bine palsat, pana la sfarsitul lui 2011, sa apere actuala elita. Deocamdata, aceasta peroana pare a fi Putin, iar tandemul actual nu pare a rezista si pe perioada mandatului 2012-2018.

3. Urmatorul presedinte. Cu toate acestea, nu este batut in cuie ca urmatorul presedinte va fi Putin, iar Medvedev cu atat mai putin. Cu toate ca Putin pare afectat de impresia ca este indispensabil, sunt din ce in ce mai multi cei care il vad mai degraba ca o problema decat drept o solutie. Nu trebuie exclus un alt candidat cu mare sustinere in randul actualului regim - actualul ministru al Apararii Anatoli Serdiukov pare o alternativa viabila.

4. 2010/2011. Petrolul vandut la un pret de 75-80 de dolari este bun, dar nu suficient pentru a valida revenirea de pe urma crizei economice. Guvernul rus si-a cumparat iesirea din probleme pastrand starea de fapt si marind cheltuielile sociale. Bugetul pe acest an se indreapta spre un deficit serios iar somajul nu poate fi tinut la nesfarsit sub control. Implicarea statului in economie este mai mare decat in 2008 si este evidenta dependenta Rusiei de perspectivele imprevizibile ale economiei globale.

5. Energia. Gazprom nu mai este atat de profitabil ca odinioara, iar pietele energetice ale Rusiei s-au diminuat. Necesitatea tarii de a face investitii serioase in energie este evidenta.

6. Modernizarea. Cresterea PIB-ului in 2010 a fost estimata la aproximativ 5% (fata de anul de criza 2009). Insa perspectivele pe termen lung ca Rusia sa devina altceva decat o tara dependenta de resurse fara schimbari radicale sunt foarte slabe, si toata lumea simte asta.

7. Medvedev. Presedintele a identificat riscul, insa solutiile lui sunt nepotrivite. Reformele de jos in sus functioneaza doar rareori, mai ales ca vorbim despre o tara imensa, prost organizata si o masinarie guvernamentala profund corupta. Medvedev crede ca salvarea va veni din conservarea energiei, dezvoltarea unor noi tipuri de combustibili, tehnologie medicala si medicamente, energie nucleara, IT, spatiu si telecomunicatii. Toate acestea amintesc de vremurile cand conducerea sovietica spera ca magia computerelor (pe care nu prea le aveau) va salva planificarea de la centru.

8. Problema. Autoritatile ar dori, ca si predecesorii lor sovietici, dinamism economic fara reinnoire politica. Este imposibil, intrucat structurile de putere si cele economice sunt interconectate. Spre exemplu, masurile anticriza au avut ca scop pastrarea intreprinderilor mari, in care elita conducatoare avea un interes direct.

9. Perspectivele. In mod logic, nu sunt prea vesele. Elita politica va continua sa puna mai presus stabilitatea politica decat reforma economica. Nu sunt schimbari vizibile ca s-ar fi deschis "verticala de putere". Poate ca nici nu mai este posibil, dupa incercarea esuata de succesiune din 2008. Revenirea la putere a lui Putin in 2012 ar sublinia incetatenirea actualului sistem politic.

10. Cu toate acestea ... Speranta ca se va reveni la anii de belsug (prin comparatie cu prezentul) ai presedintiei lui Putin sunt inca larg raspandite. Insa si indoielile sunt larg raspandite. Poate ca Medvedev nu are raspunsurile sau puterea de a implementa un program credibil, insa faptul ca a ridicat niste probleme, ba chiar a tras semnalul de alarma, cu privire la viitorul Rusiei pe termen lung, inseamna ca s-a creat un spatiu pentru o dezbatere publica ampla pe tema masurilor ce trebuiesc luate pentru a asigura prosperitatea tarii sau macar supravietuirea sa.

A.I.

O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Cancelarul german Olaf Scholz i-a interzis lui Vladimir Putin să se refere la filozoful Immanuel Kant, deoarece războiul agresiv al Rusiei contrazice complet principiile fundamentale ale...
#prabusire Rusia, #viitor Rusia, #Vladimir Putin, #Dmitri Medvedev, #Rusia alegeri prezidentiale , #Rusia
Comentarii
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Să se aleagă praful de iadul in care au pierit numai de mana lui Stalin 45.000.000 de oameni de elită! Să se prăbusească peste agentii lor din Romania in frunte cu criminalul Iliescu si peste l.ingăii lor din Mass-Media.