Tap ispasitor, gasit de Kremlin: Banca centrala a Rusiei, investigata pentru sabotaj

Autor: Ana Ilie
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 08:32
4451 citiri
Tap ispasitor, gasit de Kremlin: Banca centrala a Rusiei, investigata pentru sabotaj

Criza care a cuprins economia Rusiei nu este o urmare nici a sanctiunilor economice impuse de Occident, nici a scaderii pretului petrolului - ci a sabotajului din interior.

Un inalt membru al partidului presedintelui Vladimir Putin a acuzat Banca Rusiei ca a pus la cale colapsul rublei. Drept rezultat, Banca Centrala este investigata de procurori, scrie CNN.

Evgheni Fiodorov, care prezideaza comitetul de politica economica al Parlamentului rus, a acuzat banca centrala de la Moscova de sabotaj si a spus ca este "un dusman institutional al tarii".

Crima pe care ar fi comis-o banca este esecul de a impiedica rubla sa se deprecieze cu 37% fata de dolar in ultimele sase luni - asta, in pofida faptului ca a folosit zeci de milioane de dolari din rezervele sale pentru a sprijini moneda nationala.

Banca Rusiei a intervenit pe piata si saptamana trecuta, cand a cumparat inca 36,9 milioane de ruble.

Economia Rusiei a inceput sa dea semne de subrezeala anul acesta, pe masura ce sanctiunile occidentale au stopat investitiile si au ridicat costurile de finantare pentru Guvern, banci si afaceri.

Criza a declansat si fuga capitalului din tara - aproximativ 120 de miliarde de dolari anul acesta. Alte 80 de miliarde ar urma sa iasa din tara anul viitor.

Rusia a primit o lovitura grea si din scaderea pretului petrolului. Veniturile din petrol si gaze reprezinta aproape jumatate din bugetul Rusiei. Pe masura ce veniturile scad, si moneda nationala slabeste, ceea ce duce la inflatie, banca centrala este nevoita sa creasca rata dobanzii, ceea ce duce si mai mult la incetinirea activitatilor economice.

Inflatia ar urma sa ajunga la 10 la suta la inceputul anului 2015.

Putin catre rusi: Vin vremuri grele!

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a avertizat pe rusi ca ii asteapta vremuri grele si le-a cerut sa aiba incredere in ei, in discursul cu ocazia adresarii anuale pe tema starii natiunii, sustinut joi in Parlament.

Vorbind in fata ambelor Camere parlamentare, liderul de la Kremlin a acuzat guvernele occidentale ca vor sa ridice o noua "cortina de fier" in jurul Rusiei.

Putin ofera amnistie bogatasilor care-si aduc banii inapoi in Rusia

Tot joi, Putin a propus amnistierea celor care aduc capitalul inapoi in Rusia. Potrivit propunerii facute de Putin, bogatii care-si repatriaza banii nu vor fi penalizati sau taxati.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...