Un sfarsit de saptamana fara invingatori

Sambata, 06 Octombrie 2018, ora 18:40
9119 citiri
Un sfarsit de saptamana fara invingatori

S-au spus multe despre acest referendum: ca e inutil, ca e scump, ca divide societatea, ca e impotriva casatoriilor persoanelor de acelasi sex sau ca e un test al credintei, al influentei bisericii in societate, dar s-a vorbit mai putin de obiectivul ascuns.

O organizatie neguvernamentala intitulata "Coalitia pentru familie", condusa de Mihai Gheorghiu, adjunctul lui Marian Munteanu din perioada protestelor din Piata Universitatii, 1990, reuseste sa stranga trei milioane de semnaturi pentru modificarea unui articol din Constitutie ce defineste familia: "se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre barbat si femeie" si nu ca pana acum, "intre soti".

Nimeni n-a luat in seama aceasta operatiune de strangere de semnaturi. Au existat intrebari despre cum au reusit cei din Coalitie sa stranga semnaturile. S-a raspuns ca ajutorul Bisericii Ortodoxe a fost decisiv. Primarii nu au verificat semnaturile la fel de atent cum le-au verificat pe cele ale actiunii "Fara penali in functii publice", organizata de USR. Si totul a mers mai departe, pas cu pas.

Cine urmareste politica dusa de Kremlin impotriva Uniunii Europene si a SUA, cum incearca Vladimir Putin sa refaca influenta pierduta a Uniunii Sovietice, va intelege imediat ca acest referendum face parte din strategia de antagonizare a societatii, cea de a invrajbi o parte impotriva celeilalte, in general, pe teme minore, care pot fi rostogolite, pot produce emotie si, mai ales, au un mare potential de dezbinare.

A fost socant sa observ cat de multi oameni inteligenti au cazut in capcana intinsa cu maiestrie de reprezentantii Rusiei asociati cu cei de aici. Si mai socant a fost sa vad cum Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu sunt dispusi sa joace la ruleta ruseasca soarta unei natiuni, atasamentul ei la valorile occidentale, doar pentru a-si rezolva problemele personale.

Iar acesti doi oameni chiar au avut puterea sa ingroape aceasta nebunie, dar au facut exact contrariul. Au pregatit terenul sa se fure voturi pentru a valida cu orice pret modificarea Constitutiei.

As vrea sa amintesc aici ca a fost odata ca niciodata un mare barbat de stat care s-a trezit intr-o dimineata si s-a gandit cum sa-si asigure un nou mandat de premier si de lider al partidului.

Probabil, un consilier sau mai multi i-au zis ca ar trebui sa faca un "referendum inutil", pe care sigur il va castiga, cum ar fi sa-i intrebe pe oameni daca mai vor sa ramana in Uniunea Europeana. Alegatorii nu vor fi nebuni sa spuna "Nu", iar liderul politic va inregistra o victorie pe care o va folosi sa-si consolideze pozitia de premier.

Barbatul se numea David Cameron si era prim-ministrul Regatului Unit si liderul Partidului Conservator. A demisionat a doua zi dupa ce a pierdut "referendumul facil", iar astazi multi britanici nici nu-si mai amintesc numele lui.

De atunci, Marea Britanie agonizeaza intr-o criza politica fara sfarsit, pierzandu-si orice influenta la nivel european si global. Negociaza fara succes cu Uniunea Europeana o iesire din comunitate fara pierderi, ceea ce pare imposibil in acest moment.

Si astazi, multi britanici zdraveni la cap se intreaba daca a meritat? Intre timp, Putin zburda prin Salisbury, atacand cu novichok fosti spioni sovietici pe care-i acuza public de tradare.

Una dintre cele mai importante lectii pentru un politician e aceea de a nu deschide niciodata sticla in care se afla ascuns duhul care implineste orice dorinta.

Odata deschisa, s-ar putea ca prima victima sa fie chiar stapanul sticlei, care n-a mai apucat sa-si spuna importantele dorinte. Daca o tine inchisa, acesta va functiona convins ca, oricand, are la indemana o superputere, iar asta ii va da o incredere nesfarsita in propriile forte.

Referendumul de sambata si duminica, in opinia mea, e unul care va dezbina Romania, o va face mai slaba. La sfarsitul acestor zile nu vor exista invingatori, iar cei care vor avea senzatia ca au castigat partida vor fi primii care vor simti pe propria piele cat au pierdut.

In urmatorii 20 de ani, Romania se va schimba din temelii sau, daca nu va reusi sa o faca, va disparea luata de tavalugul istoriei. Vor veni noi generatii care vor lupta pentru drepturile lor si vor trece cu buldozerul peste obsesiile prezente.

Nu voi merge la referendum pentru ca mi se pare o mare punere in scena din care nimeni n-are nimic de castigat, iar extremistilor care-i dau acestui eveniment o incarcatura religioasa nu pot sa le spun decat ce mi-a raspuns bunicul meu cand, copil fiind, l-am intrebat daca el crede in Dumnezeu.

"Nu exista sfant care sa nu se fi indoit de existenta lui Dumnezeu si nu exista ateu care sa nu fi spus, cel putin o data in viata, Doamne ajuta!"

N-am inteles prea bine raspunsul la vremea aceea, aveam vreo zece ani, dar mi-a ramas in minte. Venea de la o persoana pe care o respectam si care a fost vreme de sapte ani prizonier de razboi in Siberia, iar dupa eliberare, a venit acasa pe jos.

Si da, numai prostii vad viata in alb si negru, pe cand ea acopera un spectru infinit de culori si de nuante.

Nu ma duc la referendum din respect pentru oameni, din respect pentru credintele si pentru alegerile lor, din respect si din dragoste pentru libertate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat că strategia PSD şi PNL ar fi aceea de a folosi ”iepuri” în localităţile în care nu au candidaţi comuni pentru alegerile locale, astfel încât...
Schimbări la impozitarea indemnizaţiei de internship. Ce prevede proiectul USR
Schimbări la impozitarea indemnizaţiei de internship. Ce prevede proiectul USR
Indemnizaţia de internship ar putea să fie impozitată doar dacă aceasta este mai mare decât salariul de bază minim brut pe ţară, conform unei iniţiative legislative depusă de...
#referendum familie traditionala, #Putin Rusia Uniunea Europeana, #Putin influenta Romania, #coalitia pentru familie , #Rusia