Aleksei Navalnii anunta ca se intoarce in Rusia, desi risca inchisoarea

Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 13:22
1062 citiri
Aleksei Navalnii anunta ca se intoarce in Rusia, desi risca inchisoarea
Aleksei Navalnii Foto: Facebook.com

Opozantul rus Aleksei Navalnii, care se afla in convalescenta in Germania, dupa ce a fost victima unei presupuse otraviri cu noviciok, in august, in spatele careia acuza ca se afla Vladimir Putin, a anuntat miecuri ca se intoarce in Rusia duminica, la 17 ianuarie, in pofida unor amenintari cu inchisoarea, relateaza AFP.

"Am supravietuit. Iar acum (presedintele rus Vladimir) Putin, care a dat ordinul sa fiu asasinat (...), le spune servitorilor sai sa faca totul pentru ca eu sa nu ma mai intorc" in tara, denunta opozantul, in varsta de 44 de ani, intr-o inregistrare video postata pe Instagram.

El anunta ca a cumparat un bilet la o linie aeriana regulata, la 17 ianuarie.

"Problema revenirii sau nu (in tara) nu s-a pus niciodata pentru mine. Pur si simplu pentru ca nu am plecat. M-am trezit in Germania, unde am ajuns intr-o cutie de reanimare", afirmna Navalnii.

Un activist impotriva coruptiei si un inamic jurat al Kremlinului, Navalnii s-a simtit rau in august, la bordul unui avion, in timp ce se intorcea dintr-un truneu electoral in Siberia.

Avionul a aterizat de urgenta la Omsk, unde opozantul a ramas spitalizat 48 de ore inainte sa fie evacuat, in coma, catre Germania.

El a iesit din coma la inceputul lui septembrie, iar trei laboratoare europene au conchis ca a fost otravit cu un agent neurotoxic de tip noviciok, conceput de sovietici in scopuri militare.

Aceasta concluzie a fost confirmata de catre Organiztaia pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC), iar o ancheta a mai multor publicatii arata cu degetul o responsabilitate a serviciilor speciale FSB in aceasta otravire.

Navalnii il acuza pe Putin, de cand a iesit din coma, de faptul ca a ordinat in mod direct asasinarea sa, o acuzatie pe care Kremlinul o respinge.

El risca o pedeapsa cu inchisoarea in Rusia, dupa ce justitia rusa a inregistrat marti o plangere prin care se cere transformarea unei pedepse la inchisoare cu suspendarea impotriva sa intr-o pedeapsa cu executarea inchisorii.

Opozantul anunta ca plangerea a fost depusa de catre serviciul penitenciar rus FSIN cu privire la o condamnare din decembrie 2014 si denunta o manevra vizand sa-l impiedice sa revina in tara.

La sfarsitul lui decembrie, o ancheta cu privire la "fraude la scara mare" a fost deschisa impotriva sa, iar Comitetul rus de ancheta a anuntat ca este suspectat de faptul ca a cheltuit in scop personal donatii in valoare de 365 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro).

Navalnii: Putin este atat de furios ca am supravietuit, ca a cerut sa fiu inchis

Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
Washington Post: Putin este mai priceput în a suprima dizidenții pașnici decât teroriștii violenți
Washington Post: Putin este mai priceput în a suprima dizidenții pașnici decât teroriștii violenți
Există o crudă ironie în faptul că Rusia, care a fost responsabilă pentru atâtea atacuri teroriste în ultimii ani, din Siria până în Ucraina, a fost ea însăși atacată de teroriști ....
#Aleksei Navalnii, #Aleksei Navalnii Rusia, #Vladimir Putin, #Siberia, #Moscova , #stiri Vladimir Putin