VIDEO Alexei Navalnii ramane in arest pentru 30 de zile. Opozantul lui Putin le cere rusilor "sa iasa in strada"

Autor: C.V.
Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 16:19
3890 citiri
VIDEO Alexei Navalnii ramane in arest pentru 30 de zile. Opozantul lui Putin le cere rusilor "sa iasa in strada"
Alexei Navalnii, opozantul lui Vladimir Putin

Alexei Navalnii, opozantul presedintelui rus Vladimir Putin, ramane in arest pentru 30 de zile. Navalnii a fost arestat duminica, 17 ianuarie, imediat dupa ce a aterizat pe aeroportul de la Moscova.

"Alexei Navalnii a fost retinut pentru 30 de zile, pana la 15 februarie 2021", a anuntat pe Twitter avocatul sau, relateaza Mediafax. Judecatorul de sedinta a fost Emma Morozova, de la Judecatoria orasului Himki. Navalnii a fost judecat chiar in sectia de Politie in care a fost dus imediat dupa ce a fost "capturat" de pe aeroportul din Moscova.

Conform ministrului de Interne al Federatiei Ruse, decizia judecarii lui Navalnii in sectia de Politie a fost luata pentru "siguranta sanitara si epidemiologica", Alexei Navalnii neavand rezultate actualizate ale unui test Covid-19.

Alexei Navalnii le-a cerut, luni, rusilor sa iasa "in strada" impotriva puterii, mesaj pe care l-a transmis prin intermediul unei inregistrari video care a fost difuzata cu cateva minute inainte decizia justitiei care il plaseaza in arest pana in 15 februarie, scrie AFP.

"Acesti banditi se tem cel mai mult ca oamenii sa iasa in strada. (...) Atunci, nu va fie frica, iesiti in strada, nu pentru mine, ci pentru voi, pentru viitorul vostru", a spus Navalnii, in inregistrarea video difuzata pe retelele sociale.

Duminica, mai multi lideri occidentali au cerut Rusiei eliberarea de indadata a lui Alexei Navalnii:

Inaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului s-a declarat luni "profund tulburat" de arestarea opozantului rus Alexei Navalnii si a cerut "eliberarea sa imediata", relateaza AFP si Reuters.

Presedintele grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Ciolos, apreciaza ca arestarea lui Alexei Navalnii este "un gest las" al regimului condus de Vladimir Putin si cere o dezbatere de urgenta a acestui caz in Parlamentul European.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a lansat duminica un apel la eliberarea imediata a opozantului rus Aleksei Navalnii dupa arestarea lui la sosirea la Moscova si a indemnat Uniunea Europeana sa raspunda urgent, transmite Reuters.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu considera ca este inacceptabila arestarea liderului opozitie Alexei Navalnii la reintoarcerea acestuia in Rusia, pentru simplul fapt ca este principalul opozant rus.

Liderul opozitiei ruse arestat duminica, 17 ianuarie, la Moscova, Aleksei Navalnii, "trebuie eliberat imediat", a indemnat duminica Jake Sullivan, viitor consilier pentru securitate nationala al presedintelui ales american, Joe Biden, relateaza AFP.

Seful diplomatiei europene, Josep Borrell, a indemnat duminica seara autoritatile ruse "sa respecte drepturile" lui Alexei Navalnii si a cerut "eliberarea lui imediata", potrivit unui mesaj pe Twitter, citat de AFP.

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut duminica, 17 ianuarie, autoritatilor ruse sa il elibereze imediat pe dizidentul Alexei Navalnii, transmite Reuters.

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a transmis duminica, 17 ianuarie, ca va cere Uniunii Europene sa impuna noi sanctiuni Rusiei, dupa arestarea lui Alexei Navalnii, considerat cel mai vehement opozant al liderului Vladimir Putin.

Cine este Alexei Navalnii

Alexei Navalnii, in varsta de 44 de ani, a devenit principalul opozant al presedintelui rus, Vladimir Putin, dupa ce a organizat mai multe intruniri si proteste la adresa actualei conduceri, acuzand-o de coruptie. Anul trecut, el a fost otravit in Rusia si s-a vindecat in Germania. Duminica, 17 ianuarie, Navalnii s-a intors la Moscova, unde a fost arestat.

Studiile lui Navalnii

Navalnii, care a contestat fara incetare legitimitatea presedintelui rus, fost agent KGB, a absolvit, la inceputul anilor 1990, Universitatea Prietenia Popoarelor, fiind avocat. Apoi, el a fost membru al Partidului liberal de opozitie Iabloko, din care a fost exclus in 2007 pentru luarile de pozitie nationaliste, potrivit Mediafax.

Licentiat in dreptul afacerilor, Navanlnii a avut primele conflicte cu puterea din Rusia inca din 2007, cand a cumparat actiuni, printre altele, la compania petroliera Rosfnet si la gigantul Gazprom, iar, ulterior, invocand statutul sau de actionar minoritar, a cerut o mai mare transparenta in cheltuielile celor doua companii.

Vocea opozitiei

In 2012, Navalnii a infiintat Fondul pentru lupta impotriva coruptiei, finantat din donatiile oferite de oameni de afaceri.

In anul 2013, Navalnii a fost condamnat intr-un dosar, la cinci ani de inchisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri. El a respins de fiecare data acuzatiile care i s-au adus. In acelasi an a candidat la alegerile municipale din Moscova, unde s-a situat pe locul doi, dupa primarul in exercitiu, Serghei Sobianin, conform agentiei de presa.

La finalul anului 2014, bloggerul a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare de tribunalul din Moscova, intr-un dosar privind deturnarea unei sume de aproape 400.000 de euro, in detrimentul filialei ruse a societatii franceze Yves Rocher.

Prin intermediul retelelor de socializare, al blogului sau si al un site infiintat pentru denuntarea coruptiei, Navalnii a devenit cunoscut in Rusia, cand opozitia rusa acuza o lovitura, dupa cei zece ani de mandat ai lui Vladimir Putin.

In 2017, Navalnii a ajuns de trei ori in spatele gratiilor, fiind acuzat de incalcarea legii dupa ce a organizat mai multe intruniri si mitinguri.

Navalnii a vrut sa candideze la alegerile prezidentiale din Rusia, din 2018, dar comisia electorala centrala a decis ca principalul opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnii, nu poate candida din cauza unei condamnari penale.

Otravirea lui Navalnii

In vara anului 2020, Alexei Navalnii a fost otravit in Rusia. El se afla in Germania din luna august, fiind internat la Berlin pentru a fi tratat dupa ce a fost otravit cu agent neurotoxic Noviciok.

Aleksei Navalnii a fost transferat in august 2020 in Germania, la spitalul Charite din Berlin, dupa ce i se facuse rau la bordul unui avion care il aducea din Siberia la Moscova. El a fost externat la 23 septembrie, dupa ce, conform spitalului, starea sa "s-a imbunatatit suficient".

Germania, sprijinita de aliatii sai, a afirmat ca opozantul presedintelui rus a fost victima unei otraviri cu un agent neurotoxic din familia Noviciok.

Navalnii a dat vine pentru otravire pe FSB, serviciul secret al Rusiei, la ordinele lui Putin. Liderul rus a respins acuzatiile. Oficiali rusi au refuzat intr-o prima faza sa accepte si ca Navalnii a fost otravit.

Revenirea in tara si arestarea

Duminica, 18 ianuarie, el s-a intors in tara, impreuna cu sotia sa. El a spus ca nu a intentionat niciodata sa ramana in afara Rusiei, pentru ca nu si-a parasit niciodata tara de origine de bunavoie si ca a ajuns in Germania "intr-o cutie de resuscitare".

Joi, serviciul penitenciar din Moscova a anuntat ca va face totul pentru a-l aresta imediat ce va ajunge in Rusia, acuzandu-l ca nu a respectat conditiile unei eliberari conditionate dupa o condamnare la inchisoare cu suspendare pentru delapidare, intr-un caz din 2014 despre care Navalnii spune ca a fost fabricat.

Cel mai cunoscut opozant al presedintelui Vladimir Putin a fost retinut la punctul de control pasapoarte, la scurt timp dupa aterizarea avionului la Moscova.

VIDEO BREAKING Momentul in care Aleksei Navalnii a fost arestat de politia din Rusia la punctul de control al pasapoartelor. Politia rusa i-a retinut pe mai multi dintre sustinatorii adversarului lui Putin

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, pentru a...
#alexei navalnii, #Vladimir Putin, #Rusia, #Moscova, #navalnii arestat, #proteste Rusia , #stiri Vladimir Putin