Vladimir Putin recunoaşte existenţa a "zeci" de bolnavi de COVID-19 în anturajul său

Joi, 16 Septembrie 2021, ora 14:07
1882 citiri
Vladimir Putin recunoaşte existenţa a "zeci" de bolnavi de COVID-19 în anturajul său

Preşedintele rus Vladimir Putin a dezvăluit joi, 16 septembrie, că zeci de persoane din anturajul său sunt bolnave de COVID-19, un cluster la Kremlin care l-a obligat să se izoleze, o ilustrarea a dificultăţilor Rusiei de a opri epidemia, relatează AFP.

"În anturajul meu (...), nu una, nici două, ci câteva zeci de persoane s-au îmbolnăvit de covid-19", a anunţat el într-o reuniune prin videoconferinţă a Tratatului Securităţii Colective (OTSC), reunită în summit în Tadjikistan.

"Am fost nevoit să-mi anulez în ultimul moment vizita la Duşambe, îmi pare cu adevărat rău", a adăugat el.

Putin, în vârstă de 68 de ani, vaccinat în martie, a anunţat că urmează să rămână în izolare alte "câteva zile", din cauza acestui focar - fără precedent de la începutul epidemiei în cercul apropiat al liderului de la Kremlin.

Marţi el a anunţat că este necesar să se izoleze şi că s-a aflat în contact, "în mod foarte apropiat" cu unul singur dintre colaboratorii săi - vaccinat, dar bolnav de covid-19.

Imunizat de aproape şase luni cu vaccinul anticovid Sputnik V, Vladimir Putin declara atunci că "speră că totul se va întâmpla aşa cum trebuie" şi că vaccinul rusesc "îşi va demonstra cu adevărat înaltul nivel de protecţie".

Mai puțin de 30% dintre ruși vaccinați

Pătrunderea COVID-19 în anturajul apropiat al preşedintelui rus subliniază dificultăţile Moscovei în lupta eficientă împotriva epidemiei, între o vaccinare care bate pasul pe loc şi respectarea aleatorie a reglulilor de distanţare socială şi de purtare a măştii de protecţie.

Rusia este, de altfel, una dintre ţările din lume în care pandemia s-a solodat cu cele mai multe morţi, un fenomen care a accelerat din cauză că ruşii nu se vaccinează cu vaccinuri din ţară, pe fondul unei neîncrederi, în pofida asigurărilor autorităţilor.

Ţara a fost deosebit de îndoliată de varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2, care face ravagii din iunie.

Potrivit agenţiei de statistică Rosstat, aproximativ 350.000 de ruşi au murit din cauza covid-19 până la sfârşitul lui iulie 2021.

Potrivit unui bilanţ întocmit de site-ul Gogov, numai 27,5% dintre ruşi au fost vaccinaţi complet din decembrie 2020 şi până în prezent.

Iniţial, Kremlinul, care dispune de patru vaccinuri ruseşti, şi-a stabilit ca obiectiv să atingă o vaccinare de 60% a populaţiei până în septembrie.

Înainte să-şi anunţe izolarea, Putin l-a primit luni, la Moscova, pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, dar şi numeroşi atleţi paralimpici, întorşi de la Tokyo.

Alegeri în weekend

Liderul de la Kremlin şi-a reluat abia recent participarea la evenimente publice şi a fost protejat printr-un dispozitiv dtrastic, în vederea unei evitări a oricărui contact cu noul coronavirus.

În urmă cu doar câteva săptămâni, zdrobitoarea majoritate a angajamentelor sale avea loc prin video, iar puţinele persoane care-l puteau întâlni personal trebuiau să stea 14 zile în carantină.

După o izolare strictă, în aprilie şi mai 2021, în primul val al epidemiei, autorităţile ruseşti au refuzat să introducă noi măsuri restrictive de amploare, cu scopul de a proteja o economie fragilă.

Izolarea lui Vladimir Putin are loc înaintea alegerilor legislative, în acest weekend, de vineri şi până duminică, un scrutin prevăzut timp de trei zile în vederea unei limitări a riscului de contaminare în secţiile de votare.

Citeste si:
Umor negru în pandemie: au apărut decorațiunile de Crăciun tip COVID și jucăriile-bacterie
Umor negru în pandemie: au apărut decorațiunile de Crăciun tip COVID și jucăriile-bacterie
Virusul SARS-CoV-2 a fost descoperit, pentru prima dată, în 2019, iar de atunci viața oamenilor, la nivel global, a fost puternic influențată de efectele acestuia. Atât de puternic încât...
Emil Boc anunţă că rata de vaccinare în Cluj-Napoca a ajuns la 56%. „Felicitări, dragi clujeni”
Emil Boc anunţă că rata de vaccinare în Cluj-Napoca a ajuns la 56%. „Felicitări, dragi clujeni”
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a transmis sâmbătă, 23 octombrie, că rata de vaccinare din oraş a ajuns la 56%. De asemenea, edilul a anunțat că, în perioada 18 – 21...
Sursa: NEWS.RO