Rusia, exclusa de la Jocurile Olimpice? Prima decizie luata de Vladimir Putin

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 09:01
8638 citiri
Rusia, exclusa de la Jocurile Olimpice? Prima decizie luata de Vladimir Putin
Foto: Kremlin

Sportul mondial este cutremurat de cel mai important scandal de dopaj din ultimii ani, dupa publicarea unui raport prin care se demonstra ca atletii rusi s-au dopat la nivel institutionalizat in ultimii ani, totul sub protectia guvernului rus.

Desi a negat vehement aceste acuzatii, Rusia isi pregateste apararea, iar in acest sens presedintele Vladimir Putin a hotarat sa aiba o discutie, miercuri, cu antrenorul principal al lotului de atletism, Yuri Borzakovsky, potrivit AP.

Intre timp, la Moscova lucrurile devin tot mai tensionate, iar seful laboratorului anti-doping din Rusia, Grigory Rodchenkov a demisionat "pentru a lua toate lucrurile negative" cu el, potrivit spuselor lui Vitaly Mutko, ministrul Sporturilor din Rusia.

Scandalul a izbucnit luni, cand o Comisie Independenta a Agentiei Mondiale Anti-Doping a prezentat un raport fara precedent. Atletii rusi sunt acuzati ca s-ar fi dopat la nivel institutionalizat, in timp ce forul national anti-doping se ocupa cu stersul urmelor, faptele fiind cunoscute pana la cel mai inalt nivel, in guvernul rus.

Prin urmare, Comisia WADA a recomandat luni suspendarea imediata a Rusiei si blocarea accesului sportivilor din aceasta tara la Jocurile Olimpice din vara anului viitor.

Presedintele Comisiei, Dick Pound, a spus ca aceasta practica a dopajului institutionalizat dureaza de zeci de ani, din perioada URSS. Ancheta WADA a demarat dupa ce jurnalisti germani au prezentat un material despre dopingul institutionalizat din Rusia.

Potrivit reportajului, atletii rusi le plateau un procent din castiguri, aproximativ 5%, oficialilor anti-doping de la Moscova pentru a primi substante anabolizante si pentru a li se ascunde rezultatele reale ale testelor.

Detalii incredibile din scandalul urias de dopaj din Rusia: Rezultate "sabotate" la Olimpiada si implicarea fostului KGB

De asemenea, rusii mai sunt acuzati ca au "sabotat" rezultatele de la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra, iar ofiteri FSB, fostul KGB, sunt si ei implicati in acest caz.

Astfel, directorul laboratorului din Moscova care analizeaza probele sportivilor, Grigory Rodchenko, ar fi ordonat distrugerea a 1.417 dintre acestea, pentru a-i proteja pe cei care se dopau.

Comisia a recomandat si suspendarea pe viata a cinci sportivi si cinci antrenori rusi, pe aceasta lista aflandu-se si campioana olimpica de la Londra, Mariya Savinova-Farnosova, dar si Ekaterina Poistogova, castigatoare a medaliei de bronz in 2012.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rusia exclusa Jocuri Olimpice, #dopaj Rusia , #stiri Vladimir Putin