Vladimir Putin se intoarce la Chisinau dupa sase ani

Joi, 13 Noiembrie 2008, ora 19:40
1966 citiri
Vladimir Putin se intoarce la Chisinau dupa sase ani

Vladimir Putin se intoarce la Chisinau dupa sase ani de cand a sarbatorit aici implinirea a 50 de ani, dar de data aceasta liderul rus vine nu in calitate de sef al Kremlinului, ci de premier, pentru a participa la o reuniune a CSI.

In timp ce presedintele rus Dmitri Medvedev se va afla la Nisa, stand la masa cu liderii europeni, in cadrul summitului UE-Rusia, premierul Vladimir Putin va combina participarea la summitul sefilor de guvern din Comunitatea Statelor Independente (CSI, organizatie regionala ce reuneste fostele republici sovietice cu exceptia tarilor baltice), gazduit vineri la Chisinau, cu o vizita oficiala in Republica Moldova.

Ultima data Putin a fost la Chisinau tot pentru un summit CSI, in 7 octombrie 2002, chiar de ziua sa, cand gazda, presedintele Vladimir Voronin, i-a daruit un crocodil de cristal mult pomenit ulterior de presa.

Inainte de inceperea summit-ului de vineri, Putin va avea o intalnire bilaterala cu premierul ucrainean Iulia Timosenko, cu care va discuta "chestiuni politice, dar si din domeniul gazelor", dupa ce in urma cu cateva saptamani cei doi au mai avut un tete-a-tete la Moscova, care a durat patru ore.

La Chisinau sunt asteptati noua premieri si doi vicepremieri - din partea Turkmenistanului si a Uzbekistanului. Georgia a anuntat ca nu va participa la reuniune, chiar daca formal continua sa ramana membra a CSI pana in august 2009. Dupa razboiul ruso-georgian din august 2008, Tbilisi a anuntat ca renunta la Comunitatea Statelor Independente, procedural insa iesirea din CSI are loc la 12 luni dupa depunerea cererii.

Cu prilejul summitului CSI la Chisinau vor avea loc si alte doua evenimente - inaugurarea noului sediu al Ambasadei Belarusului la Chisinau, cu participarea premierului de la Minsk, Serghei Sidorski, si a premierului moldovean Zinaida Greceanii, si deschiderea reprezentantei comerciale a Rusiei la Chisinau.

Dupa incheierea summitului CSI, premierul rus Vladimir Putin va avea intrevederi cu presedintele Vladimir Voronin si cu premierul moldovean Zinaida Greceanii, cu care ar urma sa semneze si o strategie de cooperare economica moldo-rusa pentru anii 2009-2020. Greceanii si Putin vor avea o conferinta de presa comuna vineri, in jurul orei 18.45.

Chisinaul a finalizat pregatirile pentru inceperea summit-ului, iar centrul orasului este practic inchis circulatiei auto. Delegatiile oficiale sosesc in dupa-amiaza zilei de joi. In ajun, premierul moldovean a inspectat salile unde vor avea loc sedintele din cadrul summitului, dar si lista de bucate cu care vor fi serviti participantii.

Citeste si:
Vedeta care îi oferă lui Vladimir Putin o noapte de dragoste pentru a pune capăt războiului
Vedeta care îi oferă lui Vladimir Putin o noapte de dragoste pentru a pune capăt războiului
Președintele Rusiei a primit o ofertă specială din partea unei cunoscute vedete de filme pentru adulți. Cicciolina, starul porno care făcea furori la începutul anilor 1980, îi oferă lui...
Cel mai rău coșmar al lui Putin: Ucraina se pregătește să recupereze Crimeea
Cel mai rău coșmar al lui Putin: Ucraina se pregătește să recupereze Crimeea
După retragerea Rusiei din regiunea Kievului pentru a se concentra asupra zonei Dobasului din estul Ucrainei, NATO nu se aștepta să existe câștiguri majore ale armatei lui Putin pe câmpul de...
Comentarii
opus9
rank 5
Vine cu armata ? Sau...este o simpla vizita a prim ministrului Federatiei Ruse ?