Preşedintele Vladimir Putin a votat online în prima zi a alegerilor legislative. Liderul rus se află în carantină strictă

Vineri, 17 Septembrie 2021, ora 19:40
2363 citiri
Preşedintele Vladimir Putin a votat online în prima zi a alegerilor legislative. Liderul rus se află în carantină strictă
Vladimir Putin, presedintele Rusiei FOTO Hepta

Preşedintele rus Vladimir Putin a votat vineri, 17 septembrie, online în prima zi a alegerilor pentru Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) ca urmare a carantinei în care a intrat în urmă cu trei zile, motivând aceasta prin infectarea cu COVID-19 a mai multora dintre colaboratorii săi apropiaţi, conform EFE.

Într-un interviu acordat postului de televiziune independent Dojd, expertul Dmitri Oreşkin, unul dintre comentatorii de opoziţie, şi-a exprimat îndoială că Putin din cauza COVID-19 "s-a izolat în buncăr", invocând lupta dintre clanurile de la Kremlin care se intensifică pe măsură ce se apropie următoarele alegeri prezidenţiale din 2024.

"După cum aţi văzut, în condiţii de restricţii sanitare, mi-am îndeplinit datoria civică online, în format electronic", a declarat Putin, după ce şi-a exercitat dreptul de vot, cum s-a putut vedea în imaginile difuzate de televiziunea de stat.

"Vă mulţumim, votul Dumneavoastră a fost acceptat", a răspuns sistemul informatic de votare.

Putin, care a intrat în izolare la începutul acestei săptămâni, şi-a exprimat încrederea că ruşii vor participa "activ" la alegerile pentru Duma de Stat, îndemnându-şi conaţionalii să dea dovadă de "patriotism": "Făceţi-vă alegerea!".

În mod tradiţional, preşedintele rus votează la colegiul electoral din sediul Academiei de Ştiinţe din Moscova.

"Este important să nu uităm să ne revaccinăm la timp", a declarat Putin vineri dimineaţă în cadrul unei reuniuni în format de videoconferinţă.

Preşedintele rus a subliniat că "mai mulţi colegi de la (serviciile de) protocol, securitate şi serviciul de presă nu au făcut-o la timp, nu şi-au monitorizat nivelul de anticorpi". "Şi iată rezultatul. Trebuie să lucrez o anumită perioadă de timp în condiţii de carantină forţată", a remarcat Putin.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a estimat că participarea electorală online - o opţiune la care au dreptul 2,6 milioane de ruşi la Moscova şi în alte şase regiuni - va fi de aproximativ 90%.

În ceea ce priveşte participarea generală la scrutin, la ora locala 16:00 (13:00 GMT) prezenţa la vot depăşise uşor 9%.

Aproximativ 110 milioane de ruşi sunt chemaţi la urne de vineri până duminică în cadrul acestor alegeri legislative, de la care a fost eliminată opoziţia nesistemică, întrucât Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal Democrat al lui Vladimir Jirinovski şi Rusia Justă sunt considerate apropiate puterii, deşi li se spune că ar fi de opoziţie. În cadrul acestor alegeri partidul pro-Kremlin, Rusia Unită, încearcă să-şi reînnoiască majoritatea în camera inferioară a parlamentului federal.

Noi dezvăluiri despre ajutorul militar masiv primit de Putin din Coreea de Nord: ”Numărul de containere a crescut de la 300 la circa 7.000”
Noi dezvăluiri despre ajutorul militar masiv primit de Putin din Coreea de Nord: ”Numărul de containere a crescut de la 300 la circa 7.000”
Coreea de Nord a expediat începând cu luna iulie circa 7.000 de containere cu arme în Rusia pentru războiul ei împotriva Ucrainei, a declarat luni, 18 martie, ministrul sud-coreean al...
Cum va guverna Putin după alegeri Rusia?
Cum va guverna Putin după alegeri Rusia?
Era dat ca sigur de mai multă vreme că Putin rămâne preşedintele Federaţiei Ruse. Vor exista cu toate acestea schimbări? La ce se aşteaptă experţii? Alegerile prezidenţiale din Rusia...
#Vladimir Putin presedinte Rusia, #alegeri Rusia, #Rusia , #stiri Vladimir Putin
Comentarii