Kremlinul acuza CIA ca lucreaza cu opozantul Navalnii si respinge acuzatiile acestuia la adresa lui Vladimir Putin

Joi, 01 Octombrie 2020, ora 15:56
1986 citiri
Kremlinul acuza CIA ca lucreaza cu opozantul Navalnii si respinge acuzatiile acestuia la adresa lui Vladimir Putin
FOTO: Pixabay

Kremlinul, prin vocea purtatorului sau de cuvant Dmitri Peskov, a respins joi acuzatiile 'fara fundament si inacceptabile' ale lui Aleksei Navalnii, potrivit caruia presedintele rus Vladimir Putin s-ar afla 'in spatele' otravirii sale, adaugand ca serviciile secrete occidentale, in special CIA, 'lucreaza' cu opozantul rus, relateaza agentiile de presa AFP, Reuters si RIA Novosti.

'Consideram ca astfel de acuzatii impotriva presedintelui rus sunt fara fundamentat si inacceptabile', a declarat Peskov intr-o reactie la afirmatiile facute de Aleksei Navalnii.

Moscova are informatii ca specialisti ai Agentiei Centrale de Informatii (CIA) a SUA lucreaza cu opozantul rus Aleksei Navalnii, a spus Peskov intr-o conferinta de presa, adaugand ca acesta ar primi indicatii de la persoane pe care el le-a calificat drept 'instructori'.

Anterior, presedintele Dumei de Stat (camera inferioara), Viaceslav Volodin, afirmase ca este 'absolut evident' ca opozantul lucreaza cu serviciile secrete si cu organisme ale unor puteri occidentale. Potrivit lui, Navalnii ar lucra 'in interesul acestora'.

'Nu pacientul lucreaza cu serviciile de informatii occidentale, ci serviciile de informatii occidentale lucreaza cu el, asa este mai corect. Intr-adevar exista o astfel de informatie, chiar pot spune mai exact ca in aceste zile specialisti ai CIA lucreaza cu el. Nu este prima oara cand acestia ii dau diferite instructiuni', a afirmat Peskov intr-o intalnire cu presa, solicitandu-i-se sa comenteze afirmatiile presedintelui Dumei, dar fara sa ofere mai multe detalii.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, citat de RIA Novosti, a spus ca informatia potrivit careia 'instructori' ar lucra cu Navalnii s-a strecurat pe Internet. 'Si in Germania a aparut si noi am avut o astfel de informatie. Instructorii lucreaza, iar instructiunile pe care pacientul le primeste sunt la vedere', a afirmat Peskov, care rareori i-a spus pe nume opozantului rus, referindu-se la el in aproape toate comunicarile sale ca la 'pacientul de la Berlin'. In ultimele zile, Kremlinul a inceput sa-l numeasca si blogger, pe fondul consolidarii imaginii lui Navalnii ca personalitate de prim plan a opozitiei ruse.

Intr-un interviu pentru saptamanalul german Der Spiegel, primul de la externarea sa din spitalul berlinez unde a primit ingrijiri dupa ce a stat mai mult de doua saptamani in coma, Navalnii a afirmat ca el crede ca 'Putin este in spatele acestui act', adaugand ca nu vede 'alte explicatii'. Opozantul de 44 de ani a adaugat ca intentia sa este de se intoarce in Rusia 'cat mai repede posibil'.

'Orice cetatean rus se poate intoarce acasa oricand, nu este nimic eroic in acest sens', a reactionat Peskov.

Opozantul rus a fost spitalizat la 20 august in stare grava la Omsk (in Siberia), iar doua zile mai tarziu a fost transferat la Berlin. Guvernul german a concluzionat ca el a fost otravit cu Noviciok, un agent neurotoxic dezvoltat de armata sovietica in anii 1970-1980.

Cancelariile occidentale au cerut explicatii Kremlinului, care neaga orice implicare si sustine ca nu are dovezi ca ar fi vorba de un act criminal in cazul lui Navalnii.

'Nu-i voi face lui Putin cadoul de a nu ma intoarce Rusia. Nu vreau sa fiu un lider al opozitiei in exil', a spus Navalnii in interviul pentru Der Spiegel, invitand-o pe Angela Merkel, cancelarul german, sa dea dovada de fermitate in relatia cu Moscova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#CIA, #navalnii, #Kremlin, #putin, #SUA, #tensiuni, #otravire, #international , #SUA
Comentarii