Putin sfideaza SUA: Construim un reactor nuclear in Iran

Vineri, 19 Martie 2010, ora 18:18
2181 citiri
Putin sfideaza SUA: Construim un reactor nuclear in Iran

Rusia va construi un reactor nuclear in Iran, pana la sfarsitul verii, a anuntat premierul rus Vladimir Putin, joi, chiar in timpul vizitei la Moscova a secretarului de stat american Hillary Clinton, avand ca tinta perfectarea tratatului de dezarmare nucleara, dintre SUA si Rusia.

Vladimir Putin a anuntat ca Rusia va construi un reactor nuclear in Iran, la centrala atomica Bushehr, pana la sfarsitul acestei veri, exact in momentul in care Hillary Clinton se intalnea, la Moscova, cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, pentru negocieri pe tema dezarmarii si neproliferarii nucleare, transmite Reuters.

Anuntul a atras criticile secretarului de stat american, Hillary Clinton caracterizand drept "prematura" initiativa Moscovei, in conditiile in care Statele Unite sustin impunerea unui nou set de sanctiuni impotriva Iranului, cel de al patrulea, in incercarea de a obliga regimul de la Teheran sa renunte la programul sau nuclear.

Rusia si SUA, aproape de semnarea unui nou acord de dezarmare

Intrebata ce parere are despre anuntul lui Putin, Clinton a replicat ca Iranul poate fi lasat sa-si continue programul nuclear civil, numai daca poate asigura comunitatea internationala ca nu incearca sa obtina arme atomice, asa cum sustin Statele Unite.

"In absenta acestor asigurari, credem ca este prematura continuarea oricarui proiect, in clipa de fata, pentru ca vrem sa trimitem iranienilor un mesaj categoric", a declarat Hillary Clinton.

Hillary Clinton se intalneste la Moscova cu greii lumii

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a aparat cooperarea nucleara dintre Moscova si Teheran, precizand ca noul reactor nuclear va reprezenta un argument in plus pentru a justifica prezenta Agentiei Internationale Pentru Energie Atomica (IAEA) in Iran.

"Centrala de la Bushehr joca un rol special in mentinerea prezentei IAEA in Iran, cu scopul de a verifica ca Iranul isi respecta obligatiile de neproliferare atomica", a declarat Lavrov.

O alianta strategica SUA-Iran? Nu e imposibil!

Rusia a fost de acord sa construiasca un reactor nuclear de 1.000 de megawati la Bushehr, in urma cu 15 ani, insa proiectul in valoare de un miliard de dolari a fost amanat in repetate randuri, iar diplomatii sustin ca Moscova l-a folosit intotdeaua ca pe o parghie in relatile cu Teheranul.

#Rusia reactor nuclear Iran, #Putin reactor nuclear, #Rusia SUA negocieri , #SUA