Rusia si-a rechemat ambasadorul din SUA

Luni, 02 Iunie 2008, ora 12:12
1648 citiri
Rusia si-a rechemat ambasadorul din SUA

Ambasadorul rus in Statele Unite, Iuri Usakov, a fost rechemat luni pentru a prelua o functie importanta in Guvernul condus de Vladimir Putin.

Presedintele Dmitri Medvedev a emis un decret prin care Usakov, care lucra la Washington din 1999, este eliberat din functia de ambasador.

Diplomatul in varsta de 61 de ani va deveni vicepresedintele administratiei guvernamentale, anunta Reuters.

Noile responsabilitati ale lui Usakov nu se cunosc inca, dar presa rusa a informat ca acesta va deveni probabil consilierul lui Putin pe politica externa.

Conform Constitutiei ruse, politica externa este prerogativul presedintelui, dar Putin a spus clar ca va avea o influenta mai puternica decat au avut precedentii premieri. Nominalizarea unui diplomat de prim rang intr-un post guvernamental sugereaza ca Putin intentioneaza sa-si pastreze influenta in politica externa.

Rusia si SUA sunt in conflict pe mai multe teme, cum ar fi planul american al scutului antiracheta din Europa si planurile NATO de a oferit aderarea Georgiei si Ucrainei la un moment dat.

Pentru inlocuirea lui Usakov sunt vehiculate doua nume, viceministrul de Externe, Serghei Kisliak, care se ocupa de relatiile cu Statele Unite, si consilierul pe politica externa al lui Putin pe vremea cand acesta era presedinte, Serghei Prihodko.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Rusia, #SUA, #ambasada, #Iuri Usakov, #politica externa, #Vladimir Putin , #SUA