Statele Unite impun noi sanctiuni impotriva liderului cecen Ramzan Kadarov si fortelor sale paramilitare

Vineri, 11 Decembrie 2020, ora 11:12
2465 citiri
Statele Unite impun noi sanctiuni impotriva liderului cecen Ramzan Kadarov si fortelor sale paramilitare
Ramzan Kadyrov/Kremlin.ru

SUA au anuntat joi introducerea de noi sanctiuni impotriva presedintelui cecen Ramzan Kadarov si fortelor sale paramilitare, acuzate de "incalcari grosolane" a drepturilor omului in Cecenia, informeaza AFP.

"Kadarov si fortele pe care el le comanda, supranumite 'kadarovti', sunt implicate in uciderea lui Boris Nemtov (...) si in alte incalcari grosolane a drepturilor omului", se spune intr-un comunicat al Departamentului Trezoreriei SUA.

Fost vicepremier devenit opozant al presedintelui rus Vladimir Putin, Boris Nemtov a fost ucis cu focuri de arma in 2015, la Moscova. Mai multi suspecti originari din Caucazul de Nord au fost arestati, insa adevarul nu a fost niciodata stabilit.

Ramzan Kadarov conduce cu o mana forte, de peste zece ani, Republica Cecenia din Caucazul rus, republica musulmana si conservatoare, scena a doua conflicte separatiste sangeroase la sfarsitul anilor 1990.

Liderul cecen de 44 de ani, caruia din iulie anul trecut ii este interzisa intrarea pe teritoriul SUA, a fost deja vizat de sanctiuni americane in 2017. Insa de atunci, "kadarovti, sub conducerea lui Kadarov, si-au continuat activitatile scandaloase, printre care si rapirea, torturarea si uciderea de membri ai comunitatii LGBT" in Cecenia, subliniaza Departamentul american al Trezoreriei.

Aceasta puternica si temuta militie personala a lui Ramzan Kadarov, integrata intre timp in fortele regulate, este de asemenea acuzata de autoritatile americane de "rapiri ilegale, de tortura, executii extrajudiciare si alte incalcari, printre care plasarea in detentie a unor jurnalisti si militanti".

In afara de Kadarov, sunt vizate de sanctiuni sase societati inregistrate in Rusia si care au legatura cu el, printre care clubul de fotbal FC Akhmat si clubul de lupte Absolute Championship Akhmat.

Cinci membri ai anturajului presedintelui cecen sunt de asemenea vizati de sanctiuni.

Ramzan Kadarov a denuntat pe Telegram "ipocrizia" SUA dupa noile sanctiuni. "Nu exista decat un cuvant pentru aceasta: 'debilitate' (mintala), pentru ca nu exista nimic mai absurd in istoria umanitatii", a scris el. "Nu sunt nici surprins, nici speriat de aceste evenimente. Aceste sanctiuni nu au niciun efect asupra Republicii Cecene si dezvoltarii sale", a adaugat el.

Aceste noi sanctiuni au intervenit cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Omului, joia aceasta. Ele au fost luate in cadrul "Legii Magnitski", de la numele avocatului rus decedat in detentie, lege menita sa combata coruptia si atingerile aduse drepturilor omului.

A inceput razboiul AUR-UDMR. Schimb de injurii intre deputatul Szabo Odon si avocata Diana Sosoaca: "Sunteti o tata de la piata!"/ "Iesiti din statul paralel!"

Turcia, sanctionata pentru actiunile sale "ilegale si agresive" in Marea Mediterana

O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Cancelarul german Olaf Scholz i-a interzis lui Vladimir Putin să se refere la filozoful Immanuel Kant, deoarece războiul agresiv al Rusiei contrazice complet principiile fundamentale ale...
#stiri internationale, #Statele Unite Americii, #cecenia, #Ramzan Kadarov, #Vladimir Putin , #SUA