SUA nu au asteptari mari de la Dmitri Medvedev

Vineri, 29 Februarie 2008, ora 11:04
1736 citiri
SUA nu au asteptari mari de la Dmitri Medvedev

Asteptarile Washingtonului fata de noul presedinte rus sunt limitate, cu trei zile inainte de scrutinul care urmeaza sa il aduca la putere pe succesorul desemnat al lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, comenteaza AFP.

"Relatiile ruso-americane sunt importante pentru stabilitate, sunt importante pentru relatiile noastre cu Europa", a declarat, joi, George W. Bush, care a recunoscut ca nu stie prea multe despre Dmitri Medvedev. Liderul de la Casa Alba a avertizat totusi in legatura cu marja de manevra a protejatului lui Putin, intrebandu-se cine va reprezenta Rusia la summitul tarilor industrializate din luna iulie.

La randul sau, Medvedev a lasat sa planeze o indoiala, in cursul acestei saptamani, in legatura cu asteptarile sale de la administratia Bush. "Este mai usor sa lucrezi cu oameni care au pozitii moderne decat cu unii care sunt fixati pe trecut si care sustin uneori puncte de vedere pe jumatate senile", a declarat favoritul pentru Kremlin.

Nici expertii nu se asteapta la o ameliorare, cel putin nu in viitorul apropiat, a relatiilor ruso-americane. "Pentru o schimbare adevarata, va trebui probabil sa asteptam sa fie presedinti noi la guvernare in ambele tari", considera Stephen Sestanovich, expert in cadrul Council on Foreign Relations. "Stim ca in Rusia va exista o persoana noua asezata la biroul prezidential, dar nu se stie in ce masura aceasta va exercita o autoritate prezidentiala independenta", a adaugat acesta.

"Nu ma astept la vreo schimbare in politica externa rusa - mai ales nu la o schimbare pozitiva - pentru ca politica externa este sectorul unde succesele lui Putin sunt apreciate de populatie", a afirmat si Nikolai Petrov, expert la Carnegie Endowment for International Peace. "A crede ca Putin va fi inlocuit de o persoana mai moderata si mai liberala si ca acest lucru va schimba politica externa rusa inseamna sa crezi in iluzii", a conchis analistul.

Relatiile dintre cele doua tari traverseaza o perioada de turbulente, provocate de extinderea NATO spre est, proiectul american de scut antiracheta in Europa, sustinerea Washingtonului pentru instaurarea democratiei in fostele republici comuniste. Independenta Kosovo, careia Moscova i se opune ferm, nu a facut decat sa amplifice tensiunea, iar survolarea unui portavion american de catre bombardiere ruse a reinviat spectrul Razboiului Rece.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Rusia face tot mai dificilă deplasarea în străinătate pentru unii oficiali, din cauza temerilor că puterile străine ar putea încerca să obţină acces la secrete de stat într-un moment în...
#Rusia, #SUA, #diplomatie , #SUA